Autocom.dk vender bilsalget på hovedet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. september 2002.


Auktionssystemet Autocom.dk giver private mulighed for at spille 900 bilforhandlere ud mod hinanden, når den brugte bil skal sælges.

Hvis du vil sælge din bil, kan du med et par tryk på tasterne få bud fra 900 bilforhandlere uden at stille op nogen steder. Det har vist sig at være en rigtig god ide.
- Auktionssystemet Autocom.dk vender bunden i vejret på fødekæden for bilsalg, forklarer Peter Grøftehauge, direktør, Autocom.
Den private sælger ligger i bunden af fødekæden, hvor han risikerer at løbe ind i ulige konkurrence hos en eller flere forhandlere, når der skal fastsættes en pris på bilen. Og i toppen af fødekæden sidder den professionelle forhandler, som vil have en fortjeneste, der er til at få øje på.
Autocom er C2B altså consumer-to-business, hvilket er en usædvanlig konstruktion. Normalt er forretningsgangen B2B, B2C eller C2C.
- Den private sælger spiller 900 forhandlere ud mod hinanden, og det giver bedre priser for sælgerne, har det vist sig, siger Peter Grøftehauge.
Der er eksempler på, at sælgere får både 10 og 20.000 kroner mere for bilen ved at sælge den via bilauktionerne, der løber af stabelen fem gange om ugen. På trods af de åbenlyse fordele for private sælgere er autocom.dk også et plus for forhandlerne, der med Autocom kan købe målrettet ind efter behov.
Peter Grøftehauge, der er uddannet ingeniør, ejer Autocom sammen med broderen Martin.
Udover at være ingeniør har Peter Grøftehauge også en HD i afsætning, og han er sammen med broderen blevet vaccineret med bilsalg som spæd i faderens autoforretning.
Martin Grøftehauge er den bits- og bytes-kyndige, og tilsammen har Peter og Martin med faderens erfaring skabt en selvfinansierende forretning.
- Vi har ikke engang en kassekredit, siger Peter Grøftehauge.
At der ikke har været behov for en kassekredit hænger sammen med filosofien i firmaet.
- Filosofien er, at den primære funktion i systemet skal virke. Vi koncentrerer os om at sælge biler, mens back office-funktioner som at udskrive fakturaer klarer vi ved almindeligt kontorarbejde, forklarer Grøftehauge.
Han mener, at mange begår den fejl, at ville udvikle det hele på en gang.
- Vores behov har i lange perioder ændret karakter hver tredje måned, og det ville have været svært at håndtere, hvis ændringerne skulle indarbejdes i flere funktionaliteter. Med den enkle model kan vi også uden problemer justere omkostningerne, når det går ned ad bakke i branchen, lyder det fra den fynske direktør.
Internet med stort
Familien begyndte med bilauktioner på internet i 1995, men det viste sig at være et lidt for langhåret koncept at gå på markedet med dengang, hvor Internet stadig blev stavet med stort. Problemet var at blive kendt, og det var internettet først for alvor ved blive.
- Vi lagde projektet med bilauktioner på hylden og udviklede i stedet bilpriser.dk, der gav økonomisk luft til den videre udvikling af Autocom, siger Peter Grøftehauge.
Sidste regnskabsår omsatte Autocom for seks millioner kroner og nåede "et par hundredetusinde på bundlinien". Overskuddet har varieret fra 200.000 til en halv million kroner, men så bliver alle projekter også afskrevet over driften.
Nu er familien Grøftehauge er begyndt at kigge på Tyskland - et gigantisk marked for brugte biler. Måske ender det med, at den fynske familie må have sig en kassekredit.

Billedtekst:
- Måske kunne vi være nået længere, hvis vi havde haft en kassekredit, men vi foretrækker den enkle model, hvor vi altid kan betale enhver sit, siger Peter Grøftehauge, direktør for bilauktionssystemet autocom.dk

Boks:
Autocom.dk
Sælger registrerer sig og sin bil på Autocom.dk, hvorefter bilen sættes til salg på hjemmesiden, som har godt 900 bilforhandlere som faste gæster og kunder. Udgiften for sælger er fast. 1.000 kroner inklusive moms for hvert salg, mens bilforhandlerne betaler et tilsvarende beløb for at købe. Handles bilen ikke, er der ingen udgifter for sælger. Siden oktober sidste år har Autocom formidlet salg af 1.700 biler for 163 millioner kroner. Autocom bor i Odense og har 12 ansatte.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere