Headhunting er stadig et job for hovedet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. november 2005.


Headhunterne er dybt afhængige af it, når de skal finde personen til jobbet. Men den væsentligste del af arbejdet foregår stadig i deres hoveder, for et it-system kan ikke matche kemien mellem mennesker.

Jobsøgning foregår i dag primært via nettet, så tanken om en uddøende headhunterbranche er nærliggende. Hvorfor ansætte et firma til at finde de rette kandidater, når virksomhederne selv kan finde dem på nettet? Tilmed har ansøgerne adgang til utallige informationer om virksomheden, inden de søger stillingen, så det kan vel næsten ikke gå galt?
Jo, det kan. Det er både headhuntere og virksomheder enige om. I hvert fald har headhunterne nok at lave, selvom jobdatabaserne blomstrer, og virksomhederne automatiserer deres rekruttering med it: Den reelle jobmatching mellem ansøger og virksomhed foregår nemlig stadig i den organiske database med ører, placeret over skuldrene, på arbejdsgiveren og rekrutteringseksperten.
Derfor frygter headhunterfirmaerne ikke for deres overlevelse.
- Virksomhederne kan kun automatisere en del af rekrutteringsprocessen. Når de får en bunke ansøgninger til en stilling, må de starte med at grovsortere efter folks færdigheder. I den fase risikerer de at kassere de talenter, de egentlig er mest interesseret i at ansætte, allerede inden de har mødt dem, siger Christian Nielsen, partner i headhuntervirksomheden GlobeSearch.
I de allerfleste tilfælde er det kemien, der gør udslaget for, om en kandidat får jobbet, og kemien er det kun én måde at undersøge på: Ved at møde hinanden og tale sammen.
- Da nettet gjorde sit indtog på rekrutteringsmarkedet troede alle, at processerne skulle automatiseres. Det er ikke sket, tværtimod, mener Benny Guld, partner i headhunterfirmaet CareerSearch.

Headhunterne afviser, at virksomhedernes egne rekrutterings- og HR-funktioner er en reel trussel.
- Vi besætter komplekse job, hvor man lægger vægt på, at kandidaterne skal have flere sider. De skal være teknisk dygtige, men de skal også være udadvendte. De kandidater er svære at finde, og behovet for dem er stigende. Dermed bliver vores rolle vigtigere, mener Christian Nielsen.
Men it-systemer med brug af databaser og systematiseret søgning er uundværlige redskaber for dagens headhunter.
- Jeg er så afhængig af it, at det næsten gør ondt. Men den intelligente del af matchingen foregår i mit hoved. Der kommer næppe et system, der kan det, mener Benny Guld.

Til gengæld peger headhunterne på, at folks personlige netværk - som stortrives i det udbyggede kommunikationssamfund - formentlig er den største konkurrent til de opgaver, de løser.
I dag skifter mange nemlig job via deres personlige netværk.
- Netværkene vil jeg nok betegne som den største konkurrent, siger Benny Guld.
I foreningen Personalechefer i Danmark sætter bestyrelsesformand og administrerende direktør, Kim Staack Nielsen, tal på den udvikling.
- 40 procent skifter job via personlige netværk. Det gælder for både topledere og mellemledere, siger han.
Han oplever ofte, at administrerende direktører, som forlader jobbet som følge af fusioner eller sammenlægninger, som det første kontakter netværket - og også gerne de headhuntere, de har haft kontakt med gennem deres tid som leder.
Det er blevet lettere for personalecheferne at finde kandidater til jobbene. It-værktøjer og internettet betyder, at især de traditionelle job op til mellemlederniveau, nemmere besættes i dag, mener Kim Staack
Nielsen.
- Jobdatabaserne har forskellige stærke sider, og det har personalecheferne hurtigt lært. De søger i forskellige portaler afhængig af, hvilke job, de skal have besat, siger han.
Ifølge Kim Staack Nielsen er der en udskiftning på 20 procent i funktionærstillingerne på det danske arbejdsmarked.
- Det betyder, at 650.000 funktionærstillinger skifter hænder hvert år, så det er vigtigt, at personalecheferne kender de rigtige kanaler, når der skal rekrutteres, siger han.
Når det handler om lederstillinger, er der stadig kun en kanal, der kan bruges, og det headhunterne, mener han.
- Headhunterne sidder jo ikke på de 650.000, der skifter job i løbet af et år. Headhunting er en nichevirksomhed, som især bestyrelser bruger til at finde topchefer, siger han.
En analyse med et par år bagen siger, at mellem 10 og 15 procent af virksomhederne bruger it-støtte til at finde nye folk, oplyser Kim
Staack Nielsen.
- De seneste tal, jeg har set, viser, at for it-branchen er det tal helt oppe på mellem 60 og 70 procent. Det forekommer vel også naturligt, at de, som har en forkærlighed for it, også bruger it til rekruttering, siger han.

Billedtekst:
- Headhunterne er først og fremmest oppe imod folks personlige netværk og de forskellige nye it-værktøjer, siger Kim Staack Nielsen, administrerende direktør for Personalechefer i Danmark.

Boks:
Vi har talt med:
• Christian Nielsen, partner i GlobeSearch.
• Kim Staack Nielsen, administrerende direktør i
Personalechefer i Danmark.
• Benny Guld, partner i CareerSearch.
• Anu Kerns, gruppeleder i Danske Bank.
• Stig Flindt, personalechef i Novo Nordisk.
• Heidi Therkildsen, HR-manager i Dell.
• O. Rolf Larssen, administrerende direktør i
Copenhagen Capacity
• Kaare Danielsen, administrerende direktør i Jobindex.
• Martin Lassen-Vernal, projektassistent i Institut
for Menneskerettigheder
• Claes Håkansson, kommunikationskonsulent i Øresunddirekt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere