Debat om åbne standarder fortsætter

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. juni 2006.


Folketinget har enstemmigt vedtaget, at der skal indføres åbne standarder i det offentlige. Men debatten er langt fra slut, for kommunerne er ikke omfattet af folketingsbeslutningen, og tidsfristen kan forlænges, hvis det viser sig nødvendigt.
113 politikere var mødt op i Folketinget, da der fredag i sidste uge skulle stemmes om beslutningsforslag B 103, der siger, at der skal anvendes åbne standarder i det offentlige. Alle 113 folketingspolitikere trykkede på den grønne knap, beslutningen var en realitet, og dermed kunne man foranlediges til at tro, at det var et enigt Folketing, der gik på sommerferie. Men sådan forholder det sig langt fra.
Folketinget vedtog at der fra 2008 skal være åbne standarder i staten, men netop den formulering får Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen til at hive hårde ord frem i debatten.
- Kommunerne er ikke hængt op på noget i forhold til den her beslutning. Overhovedet ikke. Beslutningen er reelt ikke andet end en flot hensigtserklæring. Der er sket nul forbedringer i forhold til kommunerne, fordi der står i teksten, at det kun er staten, det drejer sig om, siger it-ordfører Michael Aastrup Jensen.
Den opfattelse står noget i kontrast til holdningen hos Morten Helveg Petersen fra Det Radikale Venstre, der i sin tid fremlagde forslaget.
- Alt i alt synes jeg, at det er kanon fornuftigt. Kommunerne og regionerne vil lade sig inspirere af det sæt af standarder, som staten indfører. Kommunerne vil opfatte det her som et vink med en vognstang, så mit håb er, at det vil fungere som inspiration. Og så tror jeg i øvrigt godt, at kommunerne kan se det fornuftige i de åbne standarder, siger Morten Helveg Petersen.

Forud for beslutningen om de åbne standarder er gået adskillige måneders diskussioner. Ikke fordi der har været uenighed om, hvorvidt åbne standarder er en god it-strategi eller ej. Men fordi Dansk Folkeparti havde betinget sig, at udgifterne for kommunerne skulle kortlægges, inden man kunne pålægge dem krav om at indføre åbne standarder. Den beregning er umulig, sagde videnskabsminister Helge Sander (V), og derfor endte den endelige folketingsbeslutning altså med kun at omfatte staten.
- Kommunerne er undtaget i første omgang, men idet vi pålægger regeringen at indføre åbne standarder i de enkelte ministerier, håber vi naturligvis også, at kommunerne vil følge den linje. Den kloge administrator ude i en kommune vil naturligvis basere sig på åbne standarder, og det vigtigste er, at vi nu ved, at der er sat gang i processen, siger Jørn Dohrmann, it-ordfører i Dansk Folkeparti.

Hos Unisys Danmark, der blandt andet arbejder med strategisk it-rådgivning, mener kommunikationsdirektør Christian Wernberg-Tougaard ikke, at beslutningen er tilstrækkelig. Han tror ikke på, at alle kommuner automatisk vil kaste sig over de åbne standarder, når der ikke er krav om det.
- Det er måske en anelse naivt at have den holdning, når man ser på, hvordan kommunerne generelt agerer i forhold til at skulle følge staten. Med mindre kommunerne har et påbud eller en økonomisk gulerod, så gør de det ikke, siger han og tilføjer, at man naturligvis kan håbe, at kommunerne selv kan se fornuften i at benytte åbne standarder.
Det mener kommunernes interesseorganisation KL godt, at kommunerne kan, og centerchef Jens Ole Back fra kontoret for administration og it hilser beslutningen om de åbne standarder velkommen.
- Vi er generelt positive over for de åbne standarder, og vi har allerede sat gang i et meget stort domæneorienteret standardiseringsarbejde inden for de forskellige forvaltningsområder, som vil være med til at understøtte udviklingen. Alt andet lige skal kommunerne forsøge at købe ting, der er baseret på så åbne standarder som muligt, siger han.
Christian Wernberg-Tougaard fra Unisys mener dog fortsat, at Folketinget også burde have taget kommunerne med i beslutningen.
- Jeg synes, at det er en inkonsekvent holdning fra Folketinget, for de har magt, som de har agt. Hvis kommunerne kan gøre, som de vil, så sikrer vi ikke den interoperabilitet, som de åbne standarder skulle medføre, forklarer han.

I det oprindelige forslag om åbne standarder i det offentlig havde Det Radikale Venstre sat den 1. januar 2008 som en skæringsdato for, hvornår der skal være krav om åbne standarder. Den dato er der dog blevet blødt en del op for, efterhånden som debatten er skredet frem, og nu hedder det "...fra 2008 eller alternativt så hurtigt, som det er teknisk muligt."
- Det kan ligeså godt være i 2012 eller 2020, for den formulering er jo nærmest en blankocheck, siger Michael Aastrup Jensen, it-ordfører i Venstre. Men det afviser Morten Helveg Petersen fra Det Radikale Venstre.
- Der kan være undtagelser, der gør, at man ikke kan nå det til den dato, og det er man nødt til at forholde sig til. Man er nødt til at have en eller anden form for elastik, siger han.
Indtil videre afventer alle parter et udvalg under Videnskabsministeriet, KL og Amtsrådsforeningen, der er ved at udarbejde en rapport, som vil tage hånd om nogen af de ubesvarede spørgsmål. Folketingets it-ordførere skal diskutere rapporten på et møde den 15. august.

Billedtekst:
Inspiration - Alt i alt synes jeg, at det er kanon fornuftigt.Kommunerne vil opfatte det her som et vink med en vognstang, så mit håb er, at det vil fungere som inspiration, siger Morten Helveg Petersen, it-ordfører for Det Radikale Venstre.

Boks:
Hvad er en åben standard
En åben standard er kendetegnet ved, at den ikke er ejet af nogen, og at det derfor ikke koster penge at bruge den.

En åben standard kan læses af mange forskellige programmer, ligesom for eksempel filformatet .txt.

Ifølge EU's definition af begrebet skal standarden varetages af en nonprofitorganisation, hvor den udvikles i en beslutningsproces, der er åben for alle interessenter.

Boks:
Folketingets beslutning om åbne standarder
Regeringen skal sikre, at statens brug af it, herunder brug af software, er baseret på åbne standarder. Endvidere bør regeringen vedligeholde et sæt af åbne standarder og sikre, at alle digitale informationer og data findes i formater, der er baseret på åbne standarder.

OriginalModTime: 08-06-2006 14:56:19




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere