Eksperten bedømmer: Den kan revolutionere undervisningen ... men måske er en radio bedre

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. september 2007.


Hvis Negropontes ulands-projekt holder, hvad det lover, kan det revolutionere både undervisning og udvikling i den tredje verden. Computerworld lod en ekspert fra Danmarks Pædagogiske Universitet prøve computeren.

Den stærkt omtalte ulands-pc fra One Laptop Per Child projektet hos MIT kan potentielt være et revolutionerende stærkt værktøj for undervisningen i ulande.
Det mener Jan Sølberg fra Danmarks Pædagogiske Universitet, efter at have udforsket Negropontes folke-pc på Computerworlds redaktion.
Jan Sølberg arbejder til hverdag med naturfag og it i undervisningen.
"Det er et af de potentielt mest interessante bidrag til at udligne nogle af de forskelle, vi ser i verden," siger Jan Sølberg.
Et ultimativt læringsredskab
Han blev første gang opmærksom på projektet for et halvt år siden.
Hvis pc'en og projektet kan holde, hvad det lover, kan computeren efter hans mening være det ultimative læringsredskab.
Potentielt mangler der ingen af de funktioner, som man er vant til fra en almindelig computer, fortæller Jan Sølberg.
"Den kan fungere som bog og til at oprette lydfiler og afspille dem. Potentielt er der ikke noget, som den ikke kan," siger Jan Sølberg.
Faktisk kan pc'en være med til at demokratisere andre dele af verden, fordi pc'erne kan åbne en hel ny verden med bøger og internet hos den tredje verdens børn. På den måde kan de se verden på en helt ny måde, der kan give adgang til informationer, som de sandsynligvis ellers aldrig ville have fået adgang til, fortæller Jan Sølberg.
Tung at danse med
Men efter at have prøvet en foreløbig udgave af den hvid-grønne ulands-pc hos Computerworld er Jan Sølberg bekymret for, om pc'en er stabil nok.
Flere gange i løbet af en halv times test går pc'en nemlig ned eller hænger under åbningen af et af programmerne. Men det kan skyldes, at det er en tidlig model, og at tålmodigheden skal være lidt større med den langsommere processor og den lille hukommelse.
"Den er lidt tung at danse med. Man er nødt til at sikre sig at have et stabilt system, som ikke bliver frustrerende meget hurtigt, hvis børn skal bevare interessen for den," siger Jan Sølberg.
Radioer kan alle finde ud af
Det er ikke kun det superhypede OLPC-projekt, som prøver at hjælpe den tredje verden ved at bringe informationsteknologi ind i undervisningen.
I Nigeria arbejder et projekt ifølge Jan Sølberg med en særlig hårdfør radio, som ikke blot gør det muligt for elever omkring radioen at lytte til læreren, men også åbner mulighed for at sende lyd tilbage. Dermed kan børnene give læreren respons på undervisning.
"De bruger den ikke kun til undervisning, men også til general information og underholdning," siger Jan Sølberg.
Ifølge Jan Sølberg er projektet interessant, fordi projekterne typisk fokuserer for meget på it og dermed bliver utroligt komplicerede. Det gør, at der er rigtig mange ting, som kan gå galt.
"Med radiokommunikation er vi nede på et teknologisk niveau, hvor alle kan være med, og hvor vi ved, at det er ret stabilt," forklarer Jan Sølberg.
Han er bekymret for, om ulands-pc'en i det daglige vil kunne blive en naturlig del af undervisningen, selvom den i princippet har et langt større potentiale end radioen, fordi en pc kan meget mere.
Alligevel håber han, at computerne når ud til eleverne. Som det ser ud i øjeblikket, har ingen regeringer nemlig, ifølge Jan Sølberg, indgået nogen aftale med projektet.
"Der skal være en national satsning, for at det overhovedet kan komme nogen vegne. På nuværende tidspunkt forhandler OLPC kun med regeringer," siger Jan Sølberg.
Verden over er en del børn dog i færd med at afprøve computerne.
Og hvis landene vælger at slå til, kan man ifølge Jan Sølberg forestille sig, at projektet vil være et stærkt læringsredskab.
Dels fordi apparatet vil være udbredt, og dels fordi man vil kunne snakke med andre om de ting, der går galt.
Hvad med lærerne?
Den største bekymring er dog, hvordan man vil udruste lærerne, påpeger Jan Sølberg.
Pc'en er nemlig kun et redskab, og hvis det skal tjene et undervisningsformål, bliver læreren en helt central person.
I første omgang skal eleverne have et sted at gå hen, når tingene ikke virker. Men når den første indlæringsfase er overstået, skal undervisningen iscenesættes ved hjælp af det her redskab, forklarer Jan Sølberg.
"Der bliver det meget vigtigt at tænke over, hvad de skal bruge de her til," siger Jan Sølberg.
I denne fase bliver det lærerens rolle at holde fast i, at eleverne skal gøre nogle ganske bestemte ting, som at læse en bestemt bog, komponere et bestemt stykke musik eller at gå ud og tage et billede af nogle bestemte ting.
"På den måde bliver det muligt for underviseren at opnå nogle ting, som ikke ville kunne lade sig gøre uden computeren," siger Jan Sølberg.
Skal ikke sælges på Ebay
Samtidigt truer den kommercielle interesse indirekte projektet.
OLPC-bagmændene kan ikke forhindre, at den billige bærbare ender som trofæer på hylder i stedet for i børnenes tasker. Der er nemlig en mulig forretning i at opkøbe computerne og sælge dem videre på e-Bay.
"Markedet er der. Nogle vil være fristede, hvis de kan få 500 dollars for en 100-dollars computer, som de i øvrigt har fået gratis," siger Jan Sølberg.
Problemstillingen er ikke ny. Angiveligt har OLPC overvejet at låse computeren til den enkelte bruger ved at vedkommende skal taste sig ind dagligt for at sikre, at det er den rigtige, som bruger maskinen.
Men Jan Sølberg mener ikke at have set nogle løsninger, som for alvor kommer uden om problemet.
"Hvis undervisningen bliver centreret omkring det her redskab, forudsætter det, at alle har adgang til redskabet. Hvis halvdelen af klassen lige pludselig mangler, skal man til at tænke hele undervisningen om," siger Jan Sølberg.

Boks:
OLPC-bloggen
Anders Mogensen, medstifter af idé-udviklingshuset Seismonaut, blogger om OLPC'en på Computerworld.dk. Han har indtil nu blogget fra sit besøg i Nigeria, hvor han har snakket med den kommission, der skal udbrede computeren til de nigerianske skolebørn. Anders Mogensen undersøger her rygterne om, at det var Nigeria, der valgte pc'ens grønne farve.

OriginalModTime: 11-10-2007 11:21:54




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere