Artikel top billede

Pirater presser pladebranchen til gennemsigtighed

Hvor meget har Limewires peer-to-peer-tjeneste reelt kostet pladeindustrien? Det vil Limewire nu have konkret svar på ved at indkalde selskaber som Amazon og Apple i vidneskranken.

Efter peer-to-peer-tjenesten Limewire i oktober blev sænket i en amerikansk retssal, kan Limewire se frem til erstatningskrav i milliardklassen. 
 
Det skyldes, at pladeindustrien hævder, at Limewire er direkte skyld i milliardvis af mistede dollar på grund af "det velkendte pirateri" på Limewires Gnutella-baserede tjeneste, der i flere år har været oversvømmet med ulovlige filer i form af ophavsretsligt beskyttet musik, software og film.
 
Men folkene bag Limewire har ikke bare tænkt sig at hælde milliarder af dollar i rettighedshavernes lommer til april, når den endelige regning skal gøres op i retten.
 
I december fik peer-to-peer-selskabet nemlig medhold i retten til at få oplyst omkostningerne på 100 udvalgte værker for at få et indblik i de reelle omkostninger, som pladeselskaber og andre rettighedshavere har haft i forbindelse med udgivelsen af værkerne.
 
De omkostninger inkluderer blandt andet royalties til kunstnerne og distributionsomkostninger.
 
Det skriver The Hollywood Reporter
 
Amazon og Apple revet med i retten
Limewires advokater har dog ikke tænkt sig at stoppe jagten på de sande omkostninger med de 100 numre og søger nu vidner i salgsleddet.
 
Limewire er derfor begyndt at henvende sig til tredjepartsudbydere som eksempelvis Amazon for at få udleveret kontrakter, royalties, kontoudskrifter og intern selskabskommunikation for at få et indblik i, hvor meget pladeindustrien reelt har tabt.
 
Amazon er dog ikke villig til at udlevere den slags dokumenter, og selskabet foretrækker, at pladeindustrien selv står for udleveringen af eksempelvis royalties-regnskaberne.
 
Det får dog ikke Limewires advokater til at ryste på hånden.
 
"Amazons påstande, om at selskabet ikke behøver tilvejebringe information omkring omsætning og kommunikation, fordi disse dokumenter kan hentes hos sagsøgerne, er forkerte set ud fra et juridisk perspektiv," lyder det ifølge The Hollywood Reporter fra Limewires advokathold.
 
Limewire fastholder, at mange af oplysningerne hos Amazon ikke findes andre steder, og peer-to-peer-tjenesten vil derfor kræve at få udleveret den slags dokumenter hos selskaber som Amazon, Apple og andre store spillere for at få indblik i, hvordan kontrakterne egentlig er skruet sammen.
 
Og ikke mindst sandsynliggøre hvor meget eller hvor lidt pladeindustrien reelt har tabt på en tjeneste som Limewire igennem årene.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere