Artikel top billede

Fem fede open source-programmer til virtualisering

Sidder du og savner gode programmer til virtualisering, så læs videre her.

Computerworld News Service: Virtualisering er nu blevet en mainstream-teknologi for de fleste store virksomheder og de store spillere som EMC (VMware), IBM og Microsoft investerer tungt i proprietære løsninger til at køre adskillige gæste-styresystemer på en enkelt maskine.

Udover de kommercielle produkter findes der dog et pulserende økosystem af open source-virtualisering, som it-cheferne kan overveje til offentlig og privat cloud-infrastruktur.

Her tager vi et kig på fem open source-softwareløsninger til virtualisering, der kan konsolidere infrastrukturen uden at tømme budgettet.

KVM

KVM er en forkortelse for Kerne-baseret Virtuel Maskine. Løsningen er ikke lige så udbredt som andre open source hypervisorer, men den er i hurtig fremvækst.

KVM er en komplet hypervisor til virtualisering og kan køre både Windows- og Linux-gæster.

KVM's kerne-komponent har været inkluderet i Linux siden Linux' kerne-version 2.6.20, så KVM kan med rette hævde at have et godt niveau af integration med resten af styresystemet.

KVM fik sin største fjer i hatten sidst i 2008, da Linux-leverandøren Red Hat opkøbte KVM-udvikleren Qumranet. Red Hat baserer nu sin virtualiserings-server til store virksomheder på KVM-hypervisoren.

URL: linux-kvm.org
Licens: GPL

Xen

Xen begyndte som en startup-virksomhed ved Cambridge Universitet finansieret af Microsoft og er siden blevet de facto-standarden inden for Linux-hypervisorer.

Xen understøtter paravirtualisering og "hardware-assisteret" virtualisering til henholdsvis modificerede og ikke-modificerede gæster.

Gæstestyresystemerne kan være både Linux og Windows, men den langt overvejende størstedel af gæster er varianter af Linux særligt på hosting-området.

For nogle få år siden tog en hel del kommercielle softwareleverandører Xen til sig heriblandt Novell og Oracle, hvorefter den kommercielle startup bag Xen, XenSource, tilsyneladende ud af det blå blev opkøbt af Citrix. Noget Citrix ikke siden har fortrudt.

URL: xen.org
Licens: GPL

Se yderligere tre open source-programmer

OpenVZ

OpenVZ er container-baseret virtualisering til Linux, som er blevet ret populær blandt Linux-hostingudbydere til massemarkedet som et billigt alternativ til virtuelle private servere (VPS).

OpenVZ-containerne leverer de samme services som en separat host og hævder at levere næsten lige så god native ydelse.

OpenVZ udgør kernen i Parallels Virtuozzo Containers, som er en kommerciel virtualiserings-løsning fra schweiziske Parallels.

Der er kommerciel support tilgængelig til Parallels' løsninger.

Der er ikke skrevet meget om OpenVZ/Parallels i enterprise-området, men der findes mange varme brugeranbefalinger af produktet.

URL: openvz.org
Licens: GPL

VirtualBox

VirtualBox er et open source-værktøj til desktop-virtualisering, der oprindeligt er udviklet af tyske innotek, som blev opkøbt af Sun Microsystems i februar 2008.

Siden opkøbet af Sun har Oracle fortsat udviklingen af VirtualBox og den seneste version, 4.0, blev udgivet i december 2010.

VirtualBox kører på Linux, Windows, Solaris og Mac OS X og understøtter også alle disse styresystemer som gæster.

Selvom det hovedsagligt bruges på desktoppe, er VirtualBox et komplet virtualiserings-værktøj og kan også bruges på servere.

Udgaven af VirtualBox med lukket kildekode distribueres nu som en "udvidelse" og inkluderer funktioner som RDP og USB-understøttelse.

URL: virtualbox.org
Licens: GPL & CDDL

Lguest

Lguest er et interessant virtualiserings-projekt opstartet af den australske udvikler Paul "Rusty" Russell.

Lguest er designet til Linux og gør det muligt at køre adskillige kopier af den samme kerne sideløbende.

Selvom det ikke er en fuld virtualiserings-hypervisor, så kan lguest dog siges at være let at bruge og det anvender det samme kerne-image til både vært og gæste-styresystemer.

URL: lguest.ozlabs.org
Licens: GPL

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere