Test: Sony Ericssons Android-topmodel imponerer

Med Xperia Arc har svenskjapanerne skabt en smartphone, der lever højt på især design. Men den mangler det sidste for at ramme bulls eye.

Test: Sony Ericssons Android-topmodel imponerer

Da Sony Ericsson sidste år sendte monstermobilen Xperia X10 på alverdens gader og stræder var den en tvedelt oplevelse, som på denne redaktion fik mærkatet "usleben diamant" og en middelkarakter med på vejen.

Og Sony Ericssons indmarch på smartphone-markedet har til tider været en ujævn affære på trods af succesen med Xperia X10 mini.

Nu er fusionsselskabet imidlertid klar med den nye generation af Xperia-klanen, som kommer til verden med Arc som det store familieoverhoved.

Den blev første gang præsenteret i begyndelsen af januar, og vi havde den i hænderne til CES i Las Vegas senere på måneden.

Vi kan nu konstatere, at det positive førstegangsindtryk, vi fik der, hænger ved.

Selvom den ikke kommer med de forjættede to kerner som LG's Optimus 2X, fungerer design, brugerflade og ydelse i en grad, så Sony Ericsson ikke behøver frygte en gentagelse af X10-skæbnen.

Stor, men elegant

Xperia Arc er udstyret med en Qualcomm-processor på èn gigahertz. Den leverer uden vaklen, hvad den skal, men har efterhånden også været standarden i et stykke tid. 

Skærmen fylder hele 4,2 tommer og har en opløsning på 840 x 480 pixel, hvor iPhone 4 har en 3,5 tommer skærm på 960 x 640 pixel. 

Samlet set gør det mobilen 125 millimeter høj, men den er stadig en smidig sag. På det tyndeste sted er Xperia Arc kun 8,7 millimeter tyk, og vægten er sølle 117 gram. Til sammenligning vejer iPhone 4 137 gram og er 9,3 millimeter tyk.

I begyndelsen føles det næsten spøjst, at den store telefon ikke vejer mere, og det lave gramtal har også været det første, nysgerige folk på redaktionen har kommenteret efter at have haft den i hænderne.

Når noget er meget let, kan det godt føles billigt, men denne skribent synes personligt ikke, at det er tilfældet her.

Selvom karrosseriet er af plastik, og du ikke finder samme fingerspids-finish som hos iPhone 4, så fornemmes Arc stadig som kvalitet. Den føles heller ikke klodset. Tværtimod er udformningen ganske elegant, og designet med den buede ryg har den for sig selv.

På fronten er Arc domineret af den store skærm med tre underliggende knapper. Modsat eksempelvis flere nyere Android-telefoner er knapperne fysiske frem for touch-baserede, og selvom det andet ser mere eksklusivt ud, så er det rart med et par faste holdepunkter. På toppen af telefonen sidder den lige lovligt lille tænd/sluk-knap, mens den ene side af telefonen er udstyret med volumenknap og en praktisk dedikeret kameraknap.

Til gengæld er placeringen af tilslutningerne ikke så fiks. 3,5 mm-stikket til hovedtelefoner er placeret øverst i venstre side og USB- samt opladerstikket i den modsatte side. (Micro)HDMI-udgangen sidder i toppen.

Nærværende anmelder foretrækker, at lydstikket er placeret øverst, mens strømstik i bunden er praktisk, hvis man vil bruge mobilen, mens den lader. Men det er som sådan ikke graverende fejl.

Skarp skærm med Bravia-motor

Skærmen har fra Sony Ericssons side fået den fancy titel Reality Display, hvad det så end betyder.

Den yder dog glimrende, også i sollys. Billedet er rent og klart, og farvegengivelsen er virkelig flot. Der er dog et godt stykke vej til Super AMOLED-skærmene, som Samsung pt. leder markedet med. Og det er en skam, for med en skærm i topkvalitet ville hele Arc rykke sig en karakter.

Skærmen får sammen med blandt andre Xperia Neo og Pro kraft fra en såkaldt Mobile Bravia Engine, kendt fra Sonys fjernsynsmærke, der kan slås fra og til. Hvad det nærmere præcist dækker over, kan vi ikke sige noget om, men farverne i videoer og billeder lader til at være lidt skarpere, når den er aktiveret.

Bag på Arc sidder det obligatoriske kamera. Her kan Sony Ericcson nyde godt af Sonys kameraindsigt, og der er da også tale om et 8.1 megapixel kamera med en maksimal blændeåbning på f/2.4, som skaber absolut godkendte billeder.

Den indbyggede Sony Exmor R-teknologi i billedsensoren lader til at gøre et rigtig godt job, hvilket du kan se på eksemplet i siden af artiklen.

Man har desuden mulighed for at optage 720p-HD-video. Og vil man se det på fladskærmen, har Sony Ericsson smidt et HDMI-stik med i pakken, hvilket må siges at være et plus.

Overbevisende brugerflade

Èn ting er det ydre. Noget andet er softwaren. Arc er her blevet født med Adroid 2.3, som er endt med at se rigtig pænt ud.

Sony Ericsson har som vanligt lagt sin egen brugerflade oven på, og det svenskjapanerne sluppet godt fra her, hvor det er nemt og overskueligt at navigere rundt imellem programmer.

Der findes i øvrigt en rigtig smart feature, hvor du blandt andet selv kan arrangere dine applikationer, som det passer dig eller sortere dem efter de mest brugte, så oversigten hele tiden opdaterer sig selv.

De grundlæggende funktioner som sms, kalender og telefonbog er veldesignede og overskuelige, og QWERTY-tastaturet med alle bogstaver styrer dig udmærket igennem tekstskrivning.

Blandt de medfølgende apps findes eksempelvis Sony Ericssons Timescape, der integrerer alle dine sociale applikationer. App'en fungerer, men funktionaliteten er ikke just tvingende nødvendig. I samme åndedrag kan nævnes, at Sony Ericsson nu har skrottet Mediascape til fordel for en simpel widget, der samler film, billeder, musik og radio.

Apropos musik, så er der hurtig og nem adgang til Sony Ericcsons PlayNow-butik, men 15 kroner for et musiknummer er alt, alt for dyrt.

Som andre Android-smartphones understøtter Arc Adobe Flash, når du browser nettet. Det kan deaktiveres for en hurtigere surfing-oplevelse, men sider loader bestemt også hurtigt med flash aktiveret. Telefonen har samtidig en meget hurtig responstid, når man roterer den, og det er i det hele taget en flydende og "lagging"-fri oplevese at bruge Xperia Arc.

Det store minus

Det er sjældent, at man kan få det hele på en gang, og Arc er ikke undtagelsen, der bekræfter reglen.

Er der noget, der er vigtigt ved en mobiltelefon, så er det batteritiden. Netop fordi man ofte vil have den med på farten hele dagen, duer det ikke, at den løber tør for strøm om eftermiddagen.

Her lever Xperia Arc desværre ikke op til, hvad man kunne håbe. Selv ved ordinært brug blandet med lidt film, spil og så videre, kan man godt regne med at skulle lade op hen mod aftenen for at holde dagen ud. Det er ærgerligt.

Og så har Xperia Arc'en det med at blive utrolig varm, når man bruger den i længere tid af gangen.

En anden knap så betydningsfuld slagside er den let bøvlede computersoftware.

Når du kobler Xperia Arc til din computer via det medfølgende USB-kabel, som også fungerer som oplader, bliver du tilbudt at installere programmet PC Companion. I denne anmelders tilfælde blev det installeret på Windows XP.

PC Companion kan du bruge til at styre softwaren og indholdet på din telefon, og det består af Media Go, Support Zone, Sync Zone, Sony Ericsson Sync og administration af filer. Når først PC Companion er installeret, skal de forskellige delelementer installeres, hvilket ærlig talt er lidt besværligt. Det hele kan dog heldigvis også administreres manuelt.

SE blander sig i topstriden

Når alt kommer til alt, viser Sony Ericsson dog her, at svenskjapanerne er i stand til at lave superliga-smartphones, der er på højde med andre Android-baserede topmodeller.

Xperia Arc vil nok primært henvende sig til folk, for hvem design betyder mere end MHz. Det er nemlig her, at Sony Ericssonn distancerer sig fra konkurrenterne, ikke på hardwaren.

Vi har allerede fået LG Optimus 2X på markedet, og det er sandsynligt, at vi i nær fremtid vil se flere andre toptelefoner udstyret med to kerner.

Samtidig mangler Arc en lækker Super AMOLED-skærm for at komme at helt op og ringe. Skærmen er bestemt af meget høj kvalitet, men den mangler lige det sidste.

Og så er der den ringe batteritid, som simpelthen ikke er god nok. Til gengæld er Android-oplevelsen, kameraet og ekstraudstyret så godt, at Arc lander på karakteren fire ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere