Få styr på arbejdsmiljøet med onlinesystem

Vurdering af arbejdsmiljøet er lovpligtigt - og en byrde på mange små virksomheder. Se her, hvordan det kan gøres nemmere.

Få styr på arbejdsmiljøet med onlinesystem
For små virksomheder er det ofte en stor administrativ byrde at skulle forholde sig til de lovpligtige indberetninger, som staten stiller krav om. 

Blandt andet stiller lovgivningen om arbejdsmiljø krav om, at der skal udarbejdes en arbejdspladsvurdering (APV). Ifølge Arbejdstilsynet skal en virksomhed ikke kun se arbejdspladsvurderingen som en forpligtigelse.

"APV'en er ikke bare en forpligtelse, som virksomheden har i forhold til arbejdsmiljølovgivningen. APV'en er et værktøj, som virksomheden kan bruge til at sætte sit arbejde med arbejdsmiljøet i system, og som kan bidrage til et godt arbejdsmiljø," hedder det på Arbejdstilsynets website.

For mindre virksomheder kan indsamling og efterbehandling af information til en arbejdspladsvurdering dog være en tidskrævende proces.

For den mindre virksomhed Responsum, som varetager telefonpasning for virksomhedens kunder, var arbejdspladsvurdering et stort irritationsmoment.

Arbejdspladsvurderingen foregik ved hjælp af spørgeskemaer på papir, der blev delt ud til medarbejderne. Medarbejderne udfyldte skemaerne og så gik administrationschef Steen Løcke ellers i gang med at efterbehandle spørgeskemaerne.

Spild af tid - men lovpligtig
"Vi brugte uforholdsmæssigt meget tid på noget, der i bund og grund er spild af tid," siger Steen Løcke. Han mener, at arbejdspladsvurderingen er overflødig.

"Jeg har ikke fantasi til, at arbejdspladser i dag ikke gør alt hvad de kan for at have et godt arbejdsmiljø. Det er en forudsætning for tilfredse medarbejdere," siger Steen Løcke.
 
Da arbejdspladsvurderinger er lovpligtige, er der dog ingen vej udenom. Hvis Arbejdstilsynet kommer på besøg, skal en virksomhed kunne præsentere en opdateret arbejdspladsvurdering.

Online-baseret løsning
For nogle år siden skiftede Responsum den manuelle APV-proces ud med det online-baserede system APV-Kvik for at reducere den administrative byrde.

Nu kan Responsums medarbejdere gå ind via Responsums intranet og udfylde spørgeskemaerne.

Medarbejderne bruger omkring 20 minutter på at udfylde spørgeskemaet to gange årligt. Det er omkring den samme tid, som de brugte på den papirbaserede udgave. Til gengæld slipper Steen Løcke så for den manuelle efterbehandling af spørgeskemaerne, da det foregår automatisk via APV-Kvik.

APV-Kvik baserer sit online system på APV-tjeklister til brug i mindre virksomheder fra Arbejdstilsynet. Der er mulighed for løbende at tilrette spørgeskemaerne til den konkrete virksomheds behov.

Gratis prøveperiode - dyr helpdesk
Der er tre forskellige versioner af APV-Kvik: En standard, APV-Kvik+ samt APV-Pro.
 
Standard-versionen koster 99 kroner per måned. Business Center blev overrasket over den relativt høje pris for support via helpdesk, som man skal betale for standard-versionen: 800 kroner per påbegyndt time.

Helpdesk-support er inkluderet i APV-Kvik+ og APV-Kvik Pro som koster henholdsvis 299 kroner per måned og 599 kroner per måned.

Responsum anvender standard-versionen af APV-Kvik, men
da virksomheden endnu ikke har haft brug for at anvende help-desk'en, har prisen for helpdesk-support ikke været et problem for Steen Løcke.

"Hvis man er vant til at arbejde med webbaserede systemer, er det meget enkelt," siger Steen Løcke, der er meget tilfreds med APV-Kvik.

Responsum anvender også andre webbaserede systemer som e-conomic.dk. Det sker som led i en bevidst strategi om at undgå selv at vedligeholde servere og systemer.

Hvis du også synes, at arbejdspladsvurdering er en administrativ byrde, er det måske en ide at prøve APV-Kvik gratis i 14 dage og se, om det kan reducere dit administrative arbejde.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Sådan får du overblikket over hele dit it-landskab
Få adgang til seks konkrete use cases og fokusområder der hjælper dig med at skabe overblik over dit samlede it-landskab. For hver use case er der en række gode spørgsmål, du bør stille dig selv og erfaringer du kan lære af. Blandt andet erfaringer med overraskende opdateringer, ældre enheder eller ukendte enheder på netværket.