iPad indtager Danmark - udenom Apple

Danskerne køber uautoriserede iPads i stor stil - udenom Apples ellers så strenge kanal-kontrol.

(opdateret) Siden lanceringen for snart et halvt år siden i en række lande, som ikke inkluderer Danmark, har danskerne kunnet skaffe sig iPads via uofficielle kanaler og egenimport fra USA, Tyskland og England.

Om en dansk lancering oplyser Apple kun, at selskabets iPad vil blive lanceret i "øvrige lande" - det vil blandt andet sige Danmark - inden årets udgang.

Men det gider kun de færreste iPad-fans vente på.

Både hypen og den relle efterspørgsel er så stor, at den ikoniske tavlepc har gennembrudt Apples egne eller så nidkært vogtede markedsgrænser og for længst penetreret den danske forhandlerkanal.

Senest er forhandlingen af uautoriserede iPads blevet så mainstream, at selv Leasy, der udtrykkeligt henvender sig de mindst it-kyndige forbrugere, har taget produktet på programmet.

Man skal ganske vist betale en hel del mere for produktet her end andre steder: Faktisk hele 9000 kroner for en 3G 64Gb iPad - og så er det endda afbetalingsfirmaets kontantpris.

Til gengæld får man så sin iPad leveret og installeret af Peter fra Leasy.

ComON har spurgt hos Leasys kundeservice, hvad installationen egentlig består af.

 "Ja det er sådan en standardformulering, vi bruger. Men vi pakker den ud af æsken og tager æsken med, når vi går," oplyser Leasys kundeservice.

 Men den eneste installation er jo at trykke på startknappen?

"Ja, og det kan vi også gøre for dig," siger den venlige dame, der sjovt nok ikke hedder Peter.

Pakker man selv sin iPad ud af æsken, og trykker man selv på startknappen, kan man spare mellem 1500 og 2000 kroner hos de mange it-forhandlere, der også faldbyder Apple-tabletten.

En søgning på edbpriser.dk viser, at stort set alle de større forhandlere har iPads på hylderne - eller kan levere den på få dage.

Den uoffcielle iPad-kanal tæller endda også et varehus som Metro, der sælger Apples prestigefyldte tavlepc ved siden af billig elektronik og slik i kasser.

"Det er ikke sådan, at der ryger den ene palle efter den anden, men der er da et godt salg. Især efter at Humac (en Apple-forhandler, red) begyndte at henvise folk til os," lyder det fra en Metro-medarbejder.

Mens Apples autoriserede forhandlere endnu er forhindret i at markedsføre det populære produkt, er man nærmest tvunget til at have det på hylderne hos alle andre.

"Nogle få brød Apples regler og tilbød parallel-importerede iPads, og så begyndte det at gribe om sig. I dag gør alle det. Det er kommet så vidt, at iPad er et af de produkter, man SKAL have på hylderne. Man kan simpelthen ikke tillade sig at vente til Apple engang kommer med den formelle lancering," siger Poul Thyregod, direktør for online-forhandlerne Proshop og Happii.

Han ønsker ikke at oplyse, hvilken distributør, han får de parallelimporterede iPads fra, men siger, at det er store og velrenomerede distributører, der har dem.

Hvor stort er salget?

"Jeg vil ikke give dig tal, men blot sige, at der er et godt gennemryk. Salget er meget fint. Vi kan også se på salget af tilbehør, at der efterhånden må være mange danskere, der har anskaffet sig en iPad," siger Poul Thyregod.

I lys af selskabets svindende kontrol med udbredelsen af iPads har ComON forsøgt at få en kommentar fra Apple selv. Det er dog vanskeligt. En henvendelse til selskabets skandinaviske pressekontakt synes at afsløre, at det kun er selskabets allerøverste topchef, CEO Steve Jobs, der må udtale sig om markedet. Apple har dog ikke en officiel politik om, at ingen andre end Steve Jobs må udtale sig, siger pressetalsmanden, der understreger, at han ikke er talsperson for selskabet.

IDC Danmark, der blandt andet følger salget af pc'er, har ikke tal for, hvor mange iPads der er solgt herhjemme, og pc-analytiker Anders Elbak vil ikke springe ud i et gæt. Han erkender, at der må være en vis markedspenetration, når alle store, seriøse forhandlere sælger produktet, og når en bred butik som Leasy nu også er kommet med i flokken.

"Men uanset Apples succes så er det relativt små tal, der bliver solgt, hvis man sammenligner med pc-markedet," lyder det fra IDCs analytiker.

IDC vurderer, at der i i løbet af i år på verdensplan vil blive solgt i alt 8 millioner tabletpc'er - iPads og konkurrerende produkter. Næste år ventes tallet at stige til 17 millioner og først i 2014 vil man nå et salg på 50 millioner stks.

Alene bærbare pc'er sælger dog betydeligt mere. I 2010 ventes salget at runde 200 millioner stks, og i 2014 hele dobbelt så mange.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere