Artikel top billede

Derfor valgte bibliotekerne Silverlight til at streame film

Macbrugere flokkes nu til bibliotekernes filmstreaming, som nu også er nemmere at håndtere for skoler efter skift til Microsofts Silverlight.

Når bibliotekerne poster mange penge i at udbyde film via streamingtjenesten Filmstriben.dk, så skal så mange som muligt af kommunernes skatteborgere også kunne se filmene.

Sådan er holdningen hos virksomheden Dansk BiblioteksCenter (DBC), som derfor for nyligt skiftede deres streaming via Windows Media Player ud med Microsofts Flash-rival, Silverlight.  Dermed kan Mac-brugere fra næsten alle landets kommuner også se film som The Jonesses, Skyggen, A Single Man og I Love You Philip Morris via tjenesten. Knap en måned efter skiftet er andelen af Apple-ejere gået fra nul til 40 procent af brugerne af bibliotekernes e-udlån. Andelen er noget mindre, når det kommer til skolernes tjeneste med kortfilm.

"Det er blevet meget godt modtaget af Macbrugerne, og det er vi meget glade for. Andelen af Macbrugere flader nok lidt ud, når nyheden har lagt sig, men vores indtryk er, at mange unge, som måske oftere bruger Macs, viser stor interesse for Filmstriben," siger Peter Danelund, ansvarlig for distribution af indholdsprodukter for DBC.

 

DBC slipper for at omkode film

ComON skrev allerede for knap et år siden, at DBC barslede med at skifte til et mere Mac-venligt format end Windows Media Player. Efter grublen og analyser i løbet af sommeren faldt valget på Microsofts Silverlight og softwaregigantens DRM-tjeneste Playready. En stor økonomisk fordel ved Microsofts Silverlight i forhold til Adobes Flash var, at DBC slap for at omkode samtlige omtrent 3000 film, der allerede lå i kataloget som Windows Media Video, siger Peter Danelund. Den tekniske partner, Norges Film, har blot lagt en ny DRM-kryptering ind over filmene for at få dem distribueret gennem den nye løsning.

En stor sidegevinst ved Silverlight i forhold til Windows Media Player er, at en stor del af DBC's kunder - skoler og gymnasier - får lettere ved at afspille filmene. Når WMP tidligere havde sikkerheds- og DRM-opdateringer til afspilleren, måtte alle computere opgradere klienten. På mange skoler har den enkelte bruger ikke rettigheder til at opgradere programmer. Derfor måtte skolerne enten manuelt eller via scripts opgradere klienten. Med Silverlight sker opgraderingen automatisk, siger Peter Danelund.

 

HTML5 må vente

Et andet format, som DBC kiggede sultent efter, er direkte afspilning i browseren med HTML5, den kommende HTML-standard, som tillader tungere grafik og videoafspilning. Problemet er, at HTML5 ikke kan håndtere Digital Rights Management (DRM), der er et krav fra filmproducenterne, så filmene ikke bliver kopieret.

Fordelen ved filmafspilning i HTML5 er, at det ikke kræver en klient installeret, blot en browser.

"I forhold til integration af film i alle mulige kontekster, på alle mulige platforme, så er det fremadrettet et interessant format," siger Peter Danelund, som forventer, at der går flere år, før HTML5 kan håndtere DRM.

En ulempe ved Silverlight er, at hverken iPhones eller iPads kan afspille formatet. Det er Peter Danelund ked af, fordi de forventer at en del vil bruge iPads til at se film med.

"Lige nu er tre procent af brugerne, der kommer ind på sitet, iPad-brugere. Der er altså tre procent, der bliver skuffede lige i øjeblikket," siger Peter Danelund.

 

iTunes er ikke attraktiv

DBC har dog fravalgt iTunes, fordi de ikke ønsker at bevæge sig ind på platformen, hvor Apple kræver 30 procent af omsætningen.

"Det er ikke nogen attraktiv model for en biblioteksdistribution," siger Peter Danelund.

Lige nu er 93 af landets 98 kommuner tilmeldt Filmstriben.dk, som størstedelen af landets borgere altså kan se ved at oprette sig som biblioteksbruger. Filmstriben håndterer et firecifret antal streaminger om dagen til biblioteksbrugere og derudover 240.000 visninger om året til landets skoler. Cirka 2000 institutioner er tilsluttet.

Streaming af en film koster bibliotekerne mellem ni og 15 kroner eksklusiv moms. Det er primært "bagkatalog-film", altså ofte ældre eller mindre eksponerede film, som kan streames, hvilket også gør, at prisen per streaming ligger i den lavere ende af prisskalaen. En premierefilm koster ofte op mod 50 kroner inklusiv moms at streame.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere