NemID er havnet i domænestrid

PBS er havnet i endnu en domænetvist.

NemID.dk har intet direkte at gøre med den nye login-løsning med samme navn.

Nu forsøger DanID, som er et datterselskab til PBS og står bag den nye fælles digitale nøgle NemID, at få fingre i .dk-domænet gennem en sag hos Klagenævnet for Domænenavne.

DanID er tilsyneladende ikke tilfreds med blot at bruge domænet NemID.nu som officiel side.

Firmaet Assemble A/S, der i tre år har ejet .dk-domænet, har ikke i sinde at slippe domænet frivilligt. Assemble A/S bruger navnet i et mailprodukt, hvor kommuner og andre myndigheder kan sende krypterede mails til borgere.

"Vi har brugt navnet NemID siden 2006 som adressefunktion i vores mailapplikation. Et NemID er hos os det, der svarer til en mailadresse i Outlook," forklarer Morten Svendsen, direktør hos Assemble A/S.

Domænet NemID.dk har tilhørt Assemble A/S siden maj 2007 og altså længe før, den offentlige digitale nøgle kom til at bære samme navn. IT- og Telestyrelsen har godkendt navnet, men det er DanID, der har stået for det juridiske arbejde.

At domænetvisten ville komme har altså længe været kendt.

"Det her har både DanID og IT- og Telestyrelsen været bekendt med, før de valgte dette navn," siger Morten Svendsen.

Ifølge Morten Svendsen har DanID ikke tilbudt penge for domænet - firmaet har blot krævet at få det overdraget. Selv hvis der skulle blive smidt penge på bordet, er Assemble afvisende.

"Vi har ikke ønsket at sælge det her," siger Morten Svendsen.

PBS, der nu har skiftet navn til Nets, ligger også for tiden i strid omkring domænet nets.dk, som er ejet af en dansk webudvikler. Han har til Computerworld fortalt, at han ikke vil af med domænet. Ejeren hedder Sten til fornavn, og Nets er således hans navn stavet bagfra og har i årevis været navnet på hans lille webudviklingsfirma.

ComON har forgæves forsøgt at få en kommentar fra DanID.

Assembles NemID er navnet på en unik identifikation af hver borger i Danmark, der anvender firmaets NemPost. NemID består af en unik borgerreference, der er opbygget af en tal og bogstavkombination. I NemPost har NemID samme funktion som en e-mailadresse har i et almindeligt e-mailsystem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere