Sorte skyer over den døende computer

PC'en, som vi kender den, er døende. Den store støjende maskine, der kan alt, er afløst af sagte computere der kan nok. Det er en trussel mod Microsoft og Intel.

Det er svært at gå forbi et reklameskilt i dag uden at få kastet en netbook i nakken.

Til gengæld er den stationære computer med dens store rumlende beige kabinet ved at blive lidt af et særsyn. En sær anakronisme fra en længst svunden tid, hvor den må finde sin plads nær Commodore 64, Amiga 500 og ZX Spectrum.

Tallene er utvetydige. Alle analysefirmaer vælter over hinanden for at vise, hvor stor vækst der er i transportabel it. Faktisk er det netbooks der redder væksten. Uden dem ville salget af computere være i dundrende minus. Og det er især dårlige nyheder for den gamle verdens dominerende mastodonter. For hvad skal man med superhurtige processorer fra Intel og et styresystem til alle formål fra Microsoft, hvis man dybest set bare er online? Svaret er intet.

"Når forbrugerne skifter til billige pc'ere sætter det hele industrien fra komponentsælgere til butikker under pres," siger A. M. Sacconaghi fra Sanford C. Bernstein & Company i en rapport fortæller New York Times.

"Men ingen bliver ramt så hårdt som Microsoft og Intel, som har haft defacto monopol på deres forretningsområder," forsætter han.

Allerede i november sidste år kunne ComON i artiklen "Netbook-revolution afslører vores pc behov" fortælle, hvordan netbooks er ved at tage livet af den traditionelle pc. Den gang var der endnu forbehold, men de forbehold synes væk nu.

Grafikgiganten Nvidia er på vej ind på markedet med deres ION bundkort, der fungerer med Intels Atom-processor, og som gør det muligt at afvikle nyere spil og Photoshop på små computere.

"Vi er nået til æraen for internetcomputeren til 500 kroner. Pc'en er desperat efter at blive genopfundet," siger Nvidias Jen-Hsun Huang til New York Times.

Intel er dog langt fra enige. De fastholder stædigt det synspunkt, at netbooks er en slags ubrugeligt legetøj.

"Disse computere burde komme med en advarsel om alt det som de ikke kan," siger Sean M. Maloney fra Intel.

Andre store spillere som AMD siger det samme. Det skal dog ses med taktiske briller. De store spillere forsøger at tale netbooks ned, fordi der ikke er mange penge at tjene på dem. Netbooks ødelægger simpelthen de økonomiske forudsigelser, som virksomhederne bygger på.

Men uanset hvad de påstår, så trækker skyen sammen over dem. I modsætning til hvad fortidens giganter forsøger at bilde os ind, så foregår det meste ikke på harddisken og i styresystemet, men på nettet. Forbrugerne har stukket hovedet i skyen, hvor Hotmail, Gmail, Google, Facebook, nyheder og alt man ellers interesserer sig for, befinder sig. Og gamere har for travlt med at spille Wii, Xbox 360 og Playstation 3 til at interessere sig for den traditionelle PC's dødskamp.

I rapporten fra A. M. Sacconaghi hedder det, at 50 procent af forbrugerne snildt kan klare sig med en Atom-baseret netbook, som den primære computer. Han forventer, at producenter som Acer, HP og Dell vil bruge netbooks nådesløse afsløring af forbrugernes reelle og meget små behov til at presse priserne fra Microsoft og Intel i bund.

Faktisk har en række processor firmaer, der ikke fik et ben til jorden i Intel-tidsalderen fået blod på tanden. Apple har for nylig opkøbt processorfirmaet P.A. Semi. Formentlig ud fra filosofien om, at hardware og software skal udvikles sammen, så det kan præcis det, det skal. På samme måde vil en række producenter sende billige skræddersyede netbooks på markedet, som kører på processorer, der er udviklet til mobiltelefoner. Selv om de ikke er lige så hurtige som Intels Atom-processor, så er de hurtige nok til det de skal og har strøm til 12 timer på en opladning.

Den britiske processor producent ARM, der blandt andet leverer processorer til iPhone, Blackberry og Nintendo DS er i gang med at udvide sit marked fra mobiler til netbooks, skriver Computerworld.com. Nogle af ARMs mest populære processore består af så få som 15.000 transistorer. Det er mindre end halvdelen af Intels 30 år gamle 8088 processor fra 1979. Det betyder, at de er ekstremt strømbesparende samtidig med, at de er designet til at fungere optimalt til for eksempel cloudcomputing. ARMs processorer kan ikke afvikle Windows, men de kan afvikle Linux og mere interessant, kan de afvikle producenternes egenudviklede styresystemer som bygger på Linux. For eksempel Googles Android. Det er Microsofts Steve Balmer klar over.

"Jeg forventer, at vi vil se Android-baserede netbooks inden længe. Google er blevet en endnu større konkurrent på operativmarkedet end nogensinde før. Skellet mellem telefoner og pc'ers operativsystemer er ved at forsvinde," sagde Steve Balmer til Wall Street Journal i februar.

Microsoft kan imødegå konkurrencen ved at konvertere Windows 7 til ARM processoren. Men det vil skade medverdensherren Intel og være et mareridt at omkode, da Intel og ARM arbejder forskelligt. Intel arbejder i øvrigt på at nedbringe Atoms strømforbrug yderligere, så de og Microsoft kan nå med til festen. Derfor tror analytikeren Robert Castellano fra The Information Network ikke Microsoft tager skridtet. I dag kører 96 procent af alle netbooks Windows XP. Men det ændrer sig. Castellano regner nemlig med, at 55 procent af alle netbooks i 2011 bliver drevet af en ARM processor. Analysefirmaet iSupply forudser, at 47,4 millioner netbooks vil blive solgt i 2012. Til sammenligning blev der solgt 13,1 million sidste år.

Jen Hsun Huang fra Nvidia sammenfatter det sådan:

"Opbruddet kommer nedefra, og vil ændre markedet for bestandig."

Amerikanske teleudbydere er i øvrigt begyndt at sælge netbooks ud fra den europæiske model, hvor man køber den sammen med et 3G abonnement. Det vil sætte endnu mere fart i udbredelsen af de små computere, som branchen har så svært ved at tage alvorligt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere