Online-musik på vej ud af licens-sumpen

Musikbranchen skal tvinges til at droppe de utidssvarende licensaftaler, der holder musikprisen kunstig høj og for eksempel begrænser danskernes valg, når de køber digitalt musik.

Hvorfor kan man som dansker ikke downloade de samme lovlig købte sange, som en amerikaner har mulighed for på nettet?

Det spørgsmål har mange forbrugere stillet sig selv de seneste år. Og nu vil Neelie Kroes forsøge at fjerne årsagen til spørgsmålet.

Neelie Kroes er EUs konkurrencekommissær, og i går pressede hun igen på for at få selskaber og organisationer til at acceptere fælleseuropæiske licenser, så onlinebutikker som for eksempel Apple, kan tilbyde den samme musik i hele EU.

Kommissærens interesse for sagen skyldes, at de gamle grænser og aftaler er med til at skabe kunstigt høje priser og samtidig begrænser forbrugernes valgmuligheder.

Hun opfordrer nu til en "hurtig implementering af nye licensregler."

Selv om Kroes allerede bragte problemet på banen sidste år, så er der stadig grund til at tro, at hun nu vil følge sine ord op med handlinger. Det er blandt andet konkurrencekommissærens initiativer, der har sendt massive bøder efter Microsoft og Intel for konkurrenceforvridende tiltag.

Kroes fortalte også i går, at den franske rettighedsorganisation SACEM og EMI allerede har givet sig og er klar til fælleseuropæiske licenser på musik. Og flere har vist sig villige.

Det hænger dog muligvis sammen med, at kommissæren har proklameret lovindgreb, hvis der ikke findes frivillige løsninger.

»Artisterne har ændret sig, distributionen har ændret sig og kunderne har ændret sig. Men der er en bred opfattelse af, at rettighedsorganisationerne og musikselskaberne ikke har ændret sig,« udtalte Kroes i går.

Allerede sidste år i juli blev de 24 rettighedsorganisationer, der styrer licenserne i Europa, dømt i strid med EUs lovgivning.

Kroes omgiver sig i øvrigt af en række kendte personer som rådgivere, hvoraf de mest prominente medlemmer af gruppen er Rolling Stones-sangeren Mick Jagger og Apple-chef Steve Jobs. Gruppen tæller også chefen for Alcatel-Lucent, Ben Verwaayen, Fiat-direktør John Elkann og eBay-chef John Donahoe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere