Leverandør skyld i forsvarets ulovlige it-indkøb

Storageproducenten Hitachi undlod at oplyse om ændrede specifikationer ved ordre til Forsvaret, siger Økonomistyrelsen.

Dokumenter fra Økonomistyrelsen viser, at storageproducenten Hitachi undlod at oplyse om ændrede tekniske specifikationer i en statslig udbudsrunde. De manglende oplysninger fra producenten førte til, at staten uforvarende brød udbudsreglerne, da man valgte Hitachi som leverandør af en storageenhed til Forsvaret.

Ifølge dokumenterne, som ComONs søstermagasin CRN har fået aktindsigt i, fortalte Hitachi i november i fjor Økonomistyrelsen om de nye storagemodeller. Samtidig sendte Hitachi et salgsbrev, hvor den tekniske forskel mellem de nye og de gamle modeller blev beskrevet. Indkøbet var en del af den statslige storageaftale, også kendt som Finansministeriets rammeaftale, og her står der, at kablingen enten skal være af typen fiber channel eller SATA. Sagen endte med at Hitachi fik ordren, som udgjorde en værdi på et tocifret millionbeløb.

Økonomistyrelsen siger nu, at Hitachi ikke gav klar besked om, at de nye modeller ikke levede op til minimumskravene i udbuddet, og at der derfor ikke har været grund til mistanke.

»Kravet til typen af ledninger er et minimumskrav i vores kontrakt. Leverandøren bliver bedt om at erklære, at samtlige minimumskrav overholdes, og det gjorde Hitachi,« siger Økonomistyrelsens vicedirektør Henrik Pinholt.

Ved at vælge Hitachi som leverandør overtrådte styrelsen dermed både EU's og danske udbudsregler, der fastslår, at en udbudsgiver kun må købe det, som er specificeret i udbudsmaterialet. Aftalen skal give alle leverandører ens vilkår, så alle samme chance for at vinde en ordre, men ved at omgå kravene har Hitachi fået en konkurrencemæssig fordel fremfor de andre tilbudsgivere, Fujitsu og Dell.

Hitachi Data Systems administrerende direktør, Merete Søby, ønsker ikke at kommentere sagen overfor CRN.

Forelagt sagen har Håndværksrådets udbudsekspert, Peter Vesterdorf tidligere overfor CRN fastslået, at de to tabende virksomheder har ret til at få dækket deres tab.

»De vil kunne få erstatning for tabt fortjeneste og for deres omkostninger til at udarbejde tilbuddet,« sagde Peter Vesterdorf dengang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere