3 fik LTE-frekvenser for en slik

3 fik licenser til mindstepris.

Det lykkedes for mobilselskabet 3 at få to nye frekvensblokke, som kan bruges til at levere hurtigt mobilt bredbånd med LTE-teknologien, til den lavest mulige pris.

IT- og Telestyrelsen har netop meddelt, at 3 var det eneste selskab, som har tilmeldt sig auktionen til frekvenserne i 900 og 1800 MHz. Mobilselskabet får derfor frekvenserne til henholdsvis otte og fire millioner kroner, hvilket var mindstebuddene på de to blokke.

LTE - af nogle kaldet 4G - er et kvantespring for mobilt bredbånd, fordi teknologien tilbyder meget større båndbredder og lavere svartider. Teknologien, som i første omgang kun vil blive udrullet i de største byer, vil derfor være velegnet til computerspil og kvalitetsvideo.

Meldingen om, at 3 var eneste byder, kommer som en overraskelse, eftersom internetudbyderen Net1 - tidligere kendt som ICE.net - havde meldt til ComON, at firmaet ville byde på 1800 MHz-licensen. Det er ikke lykkedes ComON at få en kommentar fra Net1.

3 er glade
3 vil til gengæld gerne fortælle om deres glæde over at have fået licenserne smertefrit.

"Vi rigtig glade for det. Vi vil gerne rose IT- og Telestyrelsen. Det er ikke særlig tit, man hører et teleselskab gøre det, men vi synes, at de havde opsat nogle gode betingelser, og at den samlede pris på 12 millioner er en god og realistisk pris," siger kommunikationschef
Knud Løkke Rasmussen.

Teleselskabet, der er relativt ny på det danske marked, måtte for knap ti år siden betale en milliard for 3G-licensen, så firmaet kunne blive pioner på markedet for mobilt bredbånd. Selskabet er lettet over ikke at skulle punge ud med så mange penge til den danske stat i denne ombæring.

"I stedet for at bruge en masse penge på licenser, så kan vi nu bruge pengene på at gøre det, vi vil - at sætte turbo på netværket," siger Knud Løkke Rasmussen.

Var det billigt?

"Vi synes, at det er en realistisk pris. Vi synes, at det er en god pris. Men 12 millioner er jo også en slags penge," siger Knud Løkke Rasmussen.

De andre måtte ikke byde
Auktionen var en omfordeling - i telesprog refarming - af frekvensblokke, som tidligere har tilhørt de store teleselskaber TDC, Telia og Telenor. De havde i sin tid vundet frekvenserne til tale med GSM-teknologien, men fra foråret giver IT- og Telestyrelsen tilladelse til, at frekvenserne kan bruges til LTE og mobilt bredbånd. Derfor mente telemyndigheden, at nye udbydere af mobilt internet skulle have mulighed for at få fingre i en del af frekvensblokkene, så der kunne være lige konkurrence på markedet. TDC, Telenor og Telia havde derfor ikke lov til at byde på frekvenserne i 900 og 1800 MHz. Alligevel havde kilder i branchen vurderet, at prisen kunne blive højere end 12 millioner for frekvenserne, hvis der havde været flere bydere.

Knud Løkke Rasmussen mener ikke, at 3 slap billigt.

"De andre, der har frekvenser i det område, har ikke betalt for deres licenser. Vi må betale 12 millioner kroner," siger Knud Løkke Rasmussen fra 3.

Men der er til gengæld dækningskrav for dem?

"Jo jo, men det ændrer ikke ved, at vi har betalt for licenserne, mens det har de ikke. Det er som at sammenligne æbler og pærer," svarer Knud Løkke Rasmussen.

De tre store selskaber har i forvejen hver en klump frekvens til LTE, som de i foråret vandt for 333 millioner hver. Teleselskabet 3 fik også en klump, dog til en mindre moden LTE-teknologi, som bliver kaldt TDD. Til gengæld betalte 3 blot syv millioner for selskabets licens, der dog sandsynligvis først kan tages i brug lidt senere end de andres.

TDC's netdirektør Jess Ibsen roste efter auktionen 3 for strategien, der gjorde, at de slap billigt ud af auktionen.

"Det gjorde de godt dér," sagde TDC-direktøren i juni.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere