En af styrkerne i det sociale netværk Facebook er sidens åbenhed for tredjeparts-programmer, der kan binde Facebook sammen med eksisterende tjenester og hjemmesider.
Det giver en åbenlyse mulighed for kommerciel udnyttelse af Facebook, hvilket mange firmaer har fundet ud af - bare ikke særligt mange danske.
I denne uge offentliggjorde Folkekirkens Nødhjælp en applikation, der giver mulighed for at give virtuelle gaver til sine venner, mens man donerer penge til velgørenhed.
Ud over den velgørende applikation er det småt med applikationer, der har et dansk islæt. En søgning på Facebook giver kun tre resultater. Det er en søgeapplikation fra det Kongelige Bibliotek, en citatgenerator med Søren Kierkegaard og en applikation, der viser uddrag fra danske avisforsider.
I øjeblikket er der ellers cirka 9000 applikationer på verdensplan.
Hans Henrik Lichtenberg, der har udviklet den danske avis-applikation, har også lavet en række lignende applikationer på andre sprog. Derfor har han en særlig dyb indsigt i hvilke krav der stilles.
»Det hele afhænger af, om man kan få brugerne til at anbefale applikationen til sine venner og bekendte. Ellers bliver det ikke til noget. Hvis en applikation ikke vokser sig stor på kort tid, så sker der sjældent mere,« fortæller Hans Henrik Lichtenberg.
Men han forstår ikke, at flere danske firmaer ikke prøver kræfter med Facebook. Ikke mindst på grund af den lette mulighed for at indsætte reklamer. Senest har Google tilladt, at man kan integrere Google Ads i sine applikationer. Hans Henrik Lichtenbergs erfaring er dog, at det kan være rigtig svært at lokke brugerne til at klikke på annoncerne.
Interesseret
Hos den store skandinaviske e-boghandler Saxo.com er man ikke afvisende for at kaste sig professionelt ind i Facebook og give bogkøberne mulighed for at dele deres passion for bøger på Facebook.
»Vi vil meget gerne gå ind i de her web 2.0-ting og communities. Vi har også gjort det muligt at "rate" bøger og dele boglister. Men det er simpelthen et spørgsmål om ressourcer. I øjeblikket har vi fokus på nogle mere forretningskritiske opgaver,« siger it-ansvarlig Lasse Bunk hos Saxo.com.
Han kunne godt forestille sig, at Saxo.dk allerede nu tager skridtet ind i Facebooks verden.
»Selv om Facebook er meget nyt i Danmark, så mener jeg ikke, at det er for tidligt. Pointen med Facebook er jo nemlig, at det ikke nødvendigvis skal være så seriøst. Det kan godt være lidt sjovt uden forretningsvinkelen fra start,« siger Lasse Bunk.
Webguruen Tim O'Reilly kiggede på Facebook-applikationerne tidligere i år. Dengang skønnede han, at kun 45 applikationer havde mere end 100.000 aktive brugere. Og 87 procent af al trafikken var knyttet til 84 bestemte applikationer. Men noget tyder på, at det kan betale sig at udvikle et succesfuldt koncept. Flere steder på nettet sættes Facebook-applikationer til salg. De dyreste er set med prisskilte på helt op til 20.000 dollars.
Hvis ComONs læsere kender til andre danske Facebook-applikationer, håber vi at høre om dem i debatforummet.