Sådan låser du op for en verden af gratis film og musik

Det er nemt at bryde igennem geografiske spærringer.

Tjenester som Hulu, Pandora og Netflix giver adgang til bunkevis af musik og film – billigt eller gratis. Men for danskere er det store udbud ikke meget værd.

Tjenesterne er nemlig slet ikke tilgængelige i Danmark.

Det skyldes det traditionsrige system af distributions- og licensaftaler. Distributionsaftaler som stammer fra en verden af fysiske skiver og kassetter men som stadig sætter begrænsninger på vores brug af digitale medier i dag.

Men med ganske få tekniske kneb er det muligt at få del i den underholdning, som ellers er forbeholdt især den amerikanske befolkning.

En vilje – en vej
For at omgå de geografiske spærringer skal man blot bruge en VPN-tjeneste, der kan forsyne computeren med en amerikansk eller britisk ip-adresse. Og det er ret simpelt at sætte op.

ComON har testet tre VPN-tjenester:

Den gratis
Hotspot Shield har især fået sin udbredelse, fordi den er gratis. Det er let at komme i gang med. Og det kræver blot, at man downloader et lille program. Resten af installeringen er så simpel, at den tager få sekunder at sætte op. Se mere på hjemmesiden.

Men pris og kvalitet hænger desværre tit sammen. Og det gør de også med VPN-tjenester.

Det er altafgørende, at VPN-tjenesterne kan servere en høj hastighed. For hvis serverne er langsomme, hakker de film- eller lydoplevelsen i stykker. Det er ofte tilfældet med Hotspot Shield.

I vores test af Hulu.com blev de indledende reklamer eksempelvis afbrudt seks gange, og da filmen endelig gik i gang blev den afbrudt, så mange gange, at det nærmest gjorde oplevelsen ulidelig at følge med i. Desuden buffer filmene så langsomt, at man ikke har mulighed for at ”spole” frem i udsendelsen.

Desuden er det meget vilkårligt, hvilken server man kobles op på. Det betyder, at man ikke selv bestemmer nationaliteten, og det er svært at bruge tjenester som Spotify og iPlayer, der kræver en engelsk ip-adresse.
Afslutningsvis er Hotspot Shield reklame-finansieret. Det betyder, at din browser konstant bliver invaderet af reklamer og popup-vinduer, mens du bruger tjenesten.

Den simple
Kan man undvære fem dollar om måneden (37 kroner), så giver HideMyNet.com en lidt mere stabil oplevelse. Opsætningen tager lidt længere tid, men til gengæld får man noget for arbejdet.

Man kan hurtigt skifte mellem en VPN i USA og England, og så fungerer HideMyNet både på Linux, Mac og PC.

I vores test af systemet var billedkvaliteten acceptabel men ikke imponerende. Det skyldes, at de populære tjenester som Hulu og Netflix skalerer kvaliteten efter den båndbredde, der er til rådighed – og med en aktiv VPN-forbindelse i denne prisklasse kan man sagtens regne med at få sin reelle båndbredde nedsat til det halve eller en fjerdedel. Vi testede på en 4 Mbit-linje men nåede sjældent op på over 1.5 Mbit. Hos Netflix kræver det for eksempel 3 Mbit/s at se streamede film i dvd-kvalitet, derfor opnår man ikke den samme høje kvalitet som amerikanerne kan.

Ved kigning på Hulu.com var der ligeledes et tab af kvalitet ved at lade sin trafik kører via amerikanske servere. Afspilning af tv-serier blev ikke afbrudt, men ved nogle afspilninger var der hak i billedet i få sekunder, mens lyden fortsatte. Ved afspilning af en film var der et enkelt ophold på få sekunder i en almindelig spillefilm på halvanden time. Men i samtlige tilfælde er bufferen så langsom, at man ikke har mulig for at ”spole” specielt langt frem i afspilningen.

Den fleksible
Nogle af de ting, man ikke får med Hotspot Shield og HideMyNet, finder man hos StrongVPN.
Inden man vælger en udenlandsk server at koble sig op på, lader StrongVPN for eksempel sine brugere teste hastigheden på sine servere, så man altid vælger den hurtigste og mindst belastede.

Selve opsætningen er også så tilpas simpel, at man kommer langt ved at følge instrukserne i velkomstmailen.
Hvis man alligevel møder problemer, så tilbyder firmaet support døgnet rundt. Enten via Skype, chat eller via Teamviewer, hvor en medarbejder overtager kontrollen med kundens computer og klarer opsætningen.

StrongVPN tilbyder et utal af prispakker alt efter hvor meget fleksibilitet man ønsker. Men man kan komme langt med en pakke til 55 dollars om året (34 kroner om måneden), der giver adgang til engelske og amerikanske servere. Adgangen til en engelsk server (og en engelsk postadresse) er for eksempel alt hvad det kræver for at aktivere et Spotify-medlemskab i Danmark.

Billedkvaliteten via StrongVPN er heller ikke i top men kvaliteten er absolut godkendt..

Er det besværet værd?
Selv om det generelt er ret simpelt at opsætte en VPN-konto, så vil nogen måske hævde, at det er mange krumspring at lave for at få adgang til lidt gratis indhold. Især i en tid hvor Telenor giver sine kunder gratis film på Voddler, hvor TDC har millioner af gratis sange i Play og hvor også Filmstriben.dk har et katalog af mange film. 

Men muligheden for at få adgang til et overflødighedshorn af musik og video med få museklik er nu alligevel svært at sige nej til…

Det er ikke ulovligt at snyde indholdstjenesterne til at tro, at du befinder dig i andre lande end Danmark, men du skal være bevidst om, at du sandsynligvis ikke overholder sidernes brugerbetingelser ved at stikke dem en geografisk løgn.

Denne gennemgang har kun omfattet en brøkdel af de tjenester og ip-skjulere, der findes på markedet. Det sker fra tid til anden, at nogle udbydere bliver blokeret, derfor kan det være nødvendigt at skifte. (Andre udbydere kunne for eksempel være: AlwaysVPN, TheFreeVPN og Anonymity Gateway. Hvis du kender alternative metoder eller firmaer, så håber vi, at du vil dele dine erfaringer i kommentarfeltet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere