Artikel top billede

WiMAX skal indtage de danske storbyer

Skyline startede med fokus på Østjylland. Nu vil firmaet servere WiMAX-bredbånd overalt i Danmark.

Er der mangel på bredbånd i Udkantsdanmark? Det vil mange hævde, men det er kun, fordi de har overset Skyline.

Det mener det randrusianske firma, der udspringer af det lokale elselskab Elro. Den ”hemmelige” internetleverandør har i øjeblikket 50.000 kunder. Som det eneste selskab i Danmark har Skyline valgt at satse på WiMAX i stedet for fiber, ADSL eller 3G.

Den langtrækkende WiMAX-teknologi betyder, at Skyline kan være et oplagt valg for danskere, der ikke kan få bredbånd via andre kanaler. Faktisk har firmaet lovet IT- og Telestyrelsen, at man vil stille master op i mange af de egne, som bor i ”døde” områder i forhold til internet-adgang. Og telestyrelsen håber på, at netop Skyline dermed kan være med til at nedsætte antallet af internet-løse danskere.

Men Skyline skal ikke kun levere internet til Udkantsdanmark. Firmaet har større ambitioner. Efter opkøbet af WiMAX-konkurrenten Danske Telecom (tidligere Clearwire), der havde fokus på de større danske byer, er jagtmarken udvidet.

Nu skal der også kæmpes om markedsandele i storbyerne.

”Vi mener, at alle mennesker vil få brug for, at bredbånd bliver mobilt. Det er næsten det, der er sket med 3G. Den store efterspørgsel viser, at kunderne vil have mobilt bredbånd – også selv om hastighederne på 3G - efter vores opfattelse – er langt fra det optimale. Vi tror heller ikke på den der tanke om, at fiber skal rulles helt ud til slutbrugeren. Det, mener jeg, simpelthen er en populistisk udmelding,” siger administrerende direktør Henry Lei Jacobsen.

Skyline bruger selv fiber i sit landsdækkende backbone. Men fra de cirka 500 master og ud til forbrugerne anvendes WiMAX.

Et hul i markedet
Men hvor er det lige i ser et hul I et konkurrencepræget bredbåndsmarked?

”For det første kan vi levere varen ude i oplandet og give båndbredder, som i nogen tilfælde er meget større end ADSL. Et andet element er, at vi kan levere en trådløs ADSL-forbindelse, som i princippet kan være aktiv dagen efter. Træder vi nogle måneder frem, er vi klar med WiMAX-dongles, og så bliver vi ekstra interessante i storbyerne,” siger Henry Lei Jacobsen.

WiMAX-dongles vil minde om de udbredte 3G-dongles, der er betydelig mere mobile end det noget større hardware, som Skyline i øjeblikket sender ud til sine kunder ved oprettelse.

Men med jeres forhistorie vil I så ikke altid være kendt som landmændenes redningsmand og dem der bringer bredbånd ud til de oversete egne?

”Ja, det kan godt være. Men det har vi heller ikke noget i mod. Vi vil bare også gerne være byernes redningsmænd. Og det tror vi, at vi kan blive. Dels fordi vi er markedets billigste, og med de nye produkter, der kommer til efteråret, så tror jeg også, at vi vil blive interessante for de store dele af de yngste målgrupper og blandt studerende,” gætter direktøren.

Ifølge IT- og Telestyrelsen er Skyline i øjeblikket det billigste valg på en 2 Mbit/512 kbit-linje. Forbindelsen koster 119 om måneden. Den tilsvarende hastighed hos for eksempel Fullrate koster 169 kroner.
Skylines forbindelser til private kan dog maksimalt presses op på 10 Mbit i øjeblikket. Den nuværende WiMAX-teknologi kan ellers servere op til 40 Mbit/s og med flere teknologiskridt inden for WiMAX (blandt andet 802.16m), tror udviklere på hastigheder i omegnen af 1 Gbit/s.

Der er ellers flere, der har betegnet WiMAX som en overgangs-teknologi.

”Det mener jeg ikke, at de har ret i. Som mennesker vil vi altid være mobile. Med til historien hører jo også, at det slet ikke kan betale sige at føre fiber helt ud til udkantsområderne. Og langt ude i fremtiden vil mange stadig ikke have brug for mere end 50 Mbit, og det er jo en hastighed, som vi allerede kan sælge i dag,” siger Henry Lei Jacobsen med henvisning til firmaets erhvervsløsninger, der lover hastigheder på op til 400 Mbit/s. Erhvervsløsningerne er dog ikke baseret på WiMAX men FWA, hvor kunderne køber dedikerede forbindelser.

Ambitionen om at nå ud til hele Danmark betyder, at Skyline satser på at få 100.000 privatkunder og ”en god portion” erhvervskunder inden 2012.
Skyline har dækning i Hovedstadsregionen, det meste af Jylland og på Fyn. Først i slutningen af året vil resten af Sjælland blive dækket. Men selv om firmaet gerne vil have ry for at dække hele landet, så er der ingen master på Bornholm, og dækningen er meget sparsom på for eksempel Samsø og andre danske øer.

”Det er vi godt klar over. Og vi er på vej, men jeg tør ikke give nogen præcis dato. Men vi vil derud! Vi skal derud!” siger direktøren bestemt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere