Artikel top billede

Kendt tv-vært skal styre dine penge på nettet

Spiir.dk vil hjælpe alle danskere ud af luksusfælden.

Hun er tidligere kendt som den kærlige, men håndfaste økonom, der får gældsplagede danskere tilbage på sporet i TV3-programmet Luksusfælden. Men nu skal hele Danmark nyde godt af hendes snusfornuftige tips og redskaber til at få en god privatøkonomi.

Mette Reissmann er med på holdet, når firmaet Spiir om to uger lukker kunderne indenfor. Reissmann er medstifter af femmandsfirmaet sammen med Ole Kassow, Rune Mai, Thomas Jespersen og Gudmundur Hreidarsson.

Spiir er en gratis webbaseret tjeneste, som i sin simpleste form skal visualisere privatpersoners forbrug. Sideløbende skal der tilbydes ekstra tjenester, et community og spil, som kan gøre det sjovt at få styr på pengene.
I stedet for kontoudtog og andre lister får brugerne grafiske præsentationer af deres forbrug, og de kan koble notifikationer på deres forbrug, så de lettere kan overholde deres budget. For eksempel kan brugeren blive advaret, hvis han på en måned bruger ekstraordinært meget på fastfood eller cafe latte.

Noget af inspirationen til Spiir stammer fra det amerikanske Mint.com.

”For mit eget vedkommende var inspirationen til Spiir, at der ikke findes noget lignende i Danmark. Jeg er selv typen, der har styret mit eget forbrug ved at lægge tallene ind i et regneark og manuelt kategoriseret mit forbrug, hver gang jeg havde købt noget. Men der er en meget høj barriere for at gøre det på den måde, og der er en meget lille procentdel, der orker at gøre det på den måde,” siger medstifter og konsulent Ole Kassow.
 

Vil bankerne lege med?

Men hvordan får Spiir de økonomiske oplysninger fra kunden?

”I sin helt lavpraktiske udgave fungerer Spiir ved, at man manuelt downloader en CSV-fil fra sin netbank og uploader den til Spiir. Det er relativt simpelt, men der er nok alligevel nogen, der vil stå af,” mener Ole Kassow.

Derfor skal der også lavet en automatisk løsning, hvor bankerne automatisk fodrer deres kunders datafiler til Spiir.

”Det mest optimale ville være, hvis data bliver overført automatisk. Det forhandler vi med flere banker om lige nu, og mange af dem kommer med meget positive tilbagemeldinger. Rent teknisk er det faktisk en meget simpel sag. Det er mere en forretningsmæssig beslutning, som bankerne skal tage,” siger Ole Kassow.

Selv om nogle banker sandsynligvis vil sige nej, så vil andre sige ja, fordi Spiir hjælper og opdrager brugerne til at blive bedre bankkunder, og bankerne på den måde mister færre penge, mener Ole Kassow.

Hvis i ikke kan finde nok banker, der vil samarbejde med jer, er Spiir så i stand til at overleve?

”Der findes en pendant til Spiir i Holland, og der fik man 100.000 brugere på et år, og det var vel at mærke uden bankernes velsignelse. Så jeg tror sagtens, vi kan få et højere tal i Danmark, hvor brugen af Dankort og internet er endnu større,” siger Ole Kassow.

Målgruppen er alle danskere, men i første omgang er Spiir-holdet godt klar over, at det kun er first movers, der bider til bolle.

Spiir vil være mere end en visualiseringstjeneste. I det tilknyttede community-univers skal der være råd og tip til privatøkonomien, og så byder fremtiden på spil, der skal gøre det sjovt at spare.

”Vi kalder det økonomisport. Altså noget i stil med Endomondo, hvor man udfordrer sine venner. Selvfølgelig uden at afsløre økonomiske tal. Men man kunne forstille sig, at man laver en dyst, hvor man ser, hvem der kan spare mest på kaffe i løbet af en måned.”
 

Show me the money

Om to uger er Spiir færdig med de lukkede betatest og lukker portene op for alle. Tjenesten er gratis, og det skal den blive ved med at være.

”Det bliver aldrig sådan, at man skal betale for at bruge tjenesten. LinkedIn, Skype og Facebook tog fra starten heller ikke penge, men fokuserede på at skaffe den kritiske masse af brugere, og så opstår der nogle nye og ofte uventede muligheder med tiden,” siger Ole Kassow.

Han forestiller sig, at nogle brugere for eksempel i fremtiden vil ønske at gemme deres kvitteringer centralt hos Spiir. Opbevaringspladsen kunne firmaet opkræve betaling for.

"Men med tiden får vi jo også en masse data om brugerne og deres forbrugsmønstre. Det kan gøre os i stand til at hjælpe dem eller sætte dem i forbindelse med nogen, som kan. Der kan vi måske skabe en indtægt. Men på den korte bane er vi udmærket klar over, at vi ikke kommer til at tjene penge,” siger Ole Kassow, der som resten af holdet har investeret penge i projektet, der ikke har eksterne partnere eller investorer.

Spiir kan ved første blik minde om et andet danske iværksætterfirma. Banklog var finalist i ComONs Tech Guld-konkurrence og arbejder også med at visualisere data for bankkunder. 

Bliver I en konkurrent til Banklog?

"Vi kender godt Banklog, men de er jo en white label-løsning, som de skal sælge til bankerne, og der sikkert også nogle banker, som hellere vil købe Banklogs løsning og dermed holde tingene internt, mens andre vil komme til os. Vi tror sagtens, at Banklog og Spiir kan eksistere side om side og måske supplere hinanden. Generelt har vi stor respekt til andre firmaer på det her område, og vi mener, at vores tilstedeværelse kan være med til at validere markedet og fortælle brugerne, at de her tilbud nu findes på markedet," siger Ole kassow.

Mette Reissmann er ikke længere vært på TV3-programmet. Hun er nu indtrådt i Københavns Borgerrepræsentation, hvor hun sidder på vegne af Socialdemokraterne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere