Kræver at USA offentliggør hemmelig pirat-traktat

Verdens rigeste lande vil ikke afsløre deres rettighedsplaner.

To amerikanske senatorer kræver nu, at myndighederne offentliggør teksten i rettighedstraktaten ACTA som verdens regeringer, virksomheder og lobbyister netop nu forhandler om.

Traktaten vil kriminalisere ikke-kommercielle fildelere, kræve grænsekontrol af bærbare computere, medieafspillere og mobiltelefoner, kræve at teleudbydere udspionerer kunderne, at teleudbyderne kan retsforfølges, hvis de ikke udleverer ip-adresser på mistænkte fildelere, give film- og pladeselskaber retten til at klippe privates forbindelse til internettet alene baseret på mistanken om fildeling og give rettighedshaverne nem adgang til teleloggede datainformationer.

Hidtil har offentligheden kun fået kendskab til traktaten via lækkede oplysninger. Tilsyneladende henviser USAs handelsorgan, der står bag traktaten, til at offentliggørelse vil skade nationens sikkerhed.

"Vi er ikke overbevist om, at det vil true den nationale sikkerhed at offentliggøre information om forhandlingerne, især ikke når dokumenterne allerede bliver vist til andre lande i forhandlingerne og til repræsentanter for store virksomheder. Vi frygter, at hemmeligholdelsen skyldes et ønske om at undgå kritik af ACTA i offentligheden - netop den gruppe der vil blive mest berørt af traktaten," skriver senatorer Bernie Sanders og Sherrod Brown i opfordringen som borgerrettighedsgruppen Knowledge Ecology International har offentliggjort.

De tophemmelige forhandlinger har stået på i flere år. Ganske lidt information er sluppet ud. Men for nylig blev det lækket, at 42 jurister havde fået lov at se traktaten. Af de 42 jurister kom de 38 fra rettighedsindustrien, mens fire repæsenterede offentlige myndigheder. Juristerne gennemgik den tekst, der i forvejen i høj grad bygger på ønsker fra blandt andre den amerikanske pladeindustri RIAA. Det er uvist hvor mange af RIAAs forslag, der indgår i forhandlingerne.

Forslagene tilsidesætter groft sagt hævdvundne private borgerrettigheder for at give plade- og filmselskaber optimale muligheder for at bevise mistanker om fildeling. Forslagene kan læses her.

Det er US Trade Representative - et handelsorgan under den amerikanske præsident - der står i spidsen for traktaten. Forhandlingerne foregår mellem de fleste vestlige lande og EU. Forhandlingerne er meget hemmelighedsomgærede. EU har dog tidligere meldt ud, at de ikke vil være med til at ransage iPods i lufthavne for at finde "et par piratkopierede sange".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere