Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Kolde kontanter til it-behandling hjemme i stuen

Sundhedsminister Bertel Harder (V) giver fra årsskiftet en økonomisk gulerod til hospitaler med telemedicin.

Fra nytår belønner staten de danske sygehuse med en pengesum, når en patient lader sig undersøge over en computer hjemme i stuen.

"Telemedicin er ved at bevæge sig fra et område, hvor alle tidligere fandt på nye projekter, til nu at blive taget seriøst som almindelig drift-opgave," forklarer Christian Graversen, konsulent ved DI ITEK.

Pengene tildeles som DRG-takster, der et gennemsnit af, hvad en type behandlinger koster at udføre. For hver gang en patient eksempelvis tjekker sine egne lunger derhjemmefra, får sygehuset derfor fremover en pose penge fra staten.

Som konsulent for de mellem 50 og 100 danske it-virksomheder, som udvikler løsninger til sygehusene, følger Christian Graversen området nøje. De danske virksomheder, der tæller alt fra små iværksættere til giganter som CSC, IBM og til dels KMD, får nu et reelt marked at holde øje med, vurderer han.

"Det er første gang, at man fra centralt hold siger, at det kan betale sig at bruge telemedicin på hospitalerne," siger Christian Graversen.

 

Ildsjæle måtte skubbe på

Tidligere havde ledelsen på sygehusene få konkrete tal at forholde sig til, og det var derfor som ofte ildsjæle og visionære nørder, der skulle presse på for at indføre nye løsninger, hvor patienter slipper for at rende ind og ud af hospitalet. Fra årsskiftet får sygehusene nu fra staten et beløb for hver konsulation, der gennemføres ved hjælp af telemedicin. Beløbet er 50 procent i forhold til en ambulant konsultation, hvor patienten skal møde op på sygehuset. Prisen er lavere, fordi patienten, der sidder derhjemme med deres digitale udstyr, tager mindre tid fra sygeplejersker - og eksempelvis ikke lænser venteværelset for citronmåner.

I første ombæring gælder DRG-taksterne for områder, hvor teknologien er mest fremme. De dækker fra årsskiftet lungepatienter med lidelsen KOL - her har patienter eksempelvis fået en KOL-kuffert til lungetjek, så dækker taksterne patienter med en pacemaker og derudover behandlinger med blodfortyndende medicin. Det gælder også for e-mail-konsultationer med sygehuslæger.

Det reelle marked, som skabes med taksterne, vil gavne telemedicins-virksomheder, siger Christian Graversen. De vil få lettere ved at udvikle løsninger, som også kan eksporteres til verdens voksende sundhedssektor.

"Vi er stadig med i Danmark, men i England og Canada er de ved at rykke, fordi deres løsninger kommer ud i større test," siger Christian Graversen.

 

Takster breder sig til ny telemedicin

Han vurderer, at den danske branche for telemedicin i dag omsætter for under 50 millioner kroner om året. Underskoven af it-virksomheder, der udvikler telemedicin, kan de næste år se frem til endnu flere områder, hvor staten puster liv i telemedicinen.

"I løbet af de næste par år forventer vi at indføre flere takster for telemedicin og andre behandlinger, der foregår i patientens eget hjem,” siger indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V).

Fem procent af statens bloktilskud til regionerne gives gennem en aktivitetspulje, der er styres af DRG-taksterne. De enkelte regioner kan også vælge at lave takster til deres enkelte sygehuse for de enkelte patientaktiviteter. De styres ofte af statens DRG-takster, så derfor kan statens nye takster for telemedicin også få betydning for regionernes egen belønning til it-ivrige sygehuse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere