Artikel top billede

Microsoft køber Skype: Her er fordelene

Nu er det officielt: Microsoft overtager Skype for mere end 40 milliarder kroner. Danske Janus Friis bliver forgyldt igen. (artikel opdateret)

Microsoft har netop officielt bekræftet at softwaregiganten overtager Skype for 8,5 milliarder dollar eller mere end 40 mia. kr. Det fremgår af en pressemeddelelse. Dermed har Microsoft haft held til at snuppe Skype for næsen af både Google og Facebook, som ifølge rygter også har været interesseret i firmaet. Danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström, som er de oprindelige stiftere af Skype, bliver også forgyldt med den nye aftale. De modtager hver omkring tre milliarder kroner. Det er anden gang, at Skype giver dem en milliard-fortjeneste.

Hos eBay er der formentlig nogen, der har meget røde ører i dag. Friis og Zennström solgte Skype til eBay for mere end 12 mia. kr. i 2005. Allerede dengang blev det store internet-auktionshus og ip-telefoni-tjenesten set som et underligt match. Det lykkes da heller ikke for eBay at integrere Skype med sine andre tjenester.

Et langvarigt retsopgør med Friis og Zennström fulgte i kølvandet på handlen, og det endte med, at de to oprindelige stiftere modtog 14 pct. af Skype, som eBay solgte i 2009 til en investorkreds for omkring 10 mia. kr. Det var altså lavere end den pris, som eBay havde betalt for Skype oprindelig.

Men nu, altså blot tre år senere, har Skype altså firedoblet sin værdi. Dermed har eBay altså ikke kun begået det, der ofte betegnes som it-historiens største fejlkøb. Firmaet har også gjort skyldig i it-historiens måske største fejlsalg.

Det bliver allerede nu diskuteret, om Microsoft har betalt for meget for Skype. Firmaet har en halv milliard brugere, men kun en meget lille del af dem betaler for at bruge tjenesten – resten benytter blot Skype til at ringe gratis til hinanden. Skype sluttede da også sidste år med et lille underskud trods en omsætning på næsten fire milliarder kroner.

Microsoft har altså betalt ti gange selskabets årsomsætning for Skype – og man kunne få den tanke, at softwaregiganten er ved at gentage eBays største fejl. I sin pressemeddelelse fremhæver Microsoft, at købet skal styrke firmaets eksisterende kommunikations-platforme som Lync, Xbox Live, Hotmail, Messenger og Outlook. Så det er sandsynligt, at Skype fremover bliver integreret direkte i Microsofts messaging-applikationer.

Skype skal fungere som en ny forretningsdivision i Microsoft og den nuværende chef for firmaet, Tony Bates, skal overtage ledelsen af denne division.

I de seneste år har Skype udvidet med nye muligheder for videokommunikation – foruden de normale videosamtaler mellem brugerne er der nu også mulighed for videokonferencer med op til ni brugere, men det kræver at mindst en af deltagerne har et betalingspligtigt premium-abonnement.

Skype-softwaren findes efterhånden til næsten alle platforme, også de mobile, men der er stadig nogle teleoperatører som ikke vil tillade brug af ip-telefoni i deres mobilnet eller kræver ekstra betaling for at åbne for Skype.

Med 8,8 millioner betalende brugere er Skype da også langt fra at erobre det globale telekommunikations-marked, som tæller mere end to milliarder telebrugere. Det ser ud til, at Skype fremover skal satse på erhvervskunderne for at få sin forretning til at løbe rundt. Det er her, den nye pagt med Microsoft kan vise sig at være en perfekt alliance.

Microsoft henter den største del af sin omsætning på salg af software og tjenesteydelser til erhvervskunder - ikke til private - og nu har softwarefirmaet mulighed for at kombinere Skype med sine eksisterende produkter til virksomheder.

Skype har haft det svært i virksomheder – mange it-ansvarlige bryder sig ikke om den måde, programmet opfører sig i netværket – men Skype har forsøgt at forbedre sit image blandt de professionelle brugere. Skype har blandt andet indgået et samarbejde med Avaya om integration af softwaren i firmanetværk og der er udviklet en softwareløsning, Skype Connect, som sørger for at integrere med eksisterende telefonanlæg.

Skype kan også drage fordel af den klassiske Apple-effekt – de private brugere, der har programmet på hjemmecomputeren, vil også bruge det på arbejde. Sådan var det også med iPhone og iPad, som er ved at vinde indpas i virksomhederne.

Men Microsofts køb af Skype giver også nye muligheder hos de private kunder. Microsoft har solgt millioner af Kinect-udvidelser til sin Xbox 360-konsol. Med i denne pakken er også et kamera og en mikrofon – altså alt, hvad man behøver for at foretage Skype-opkald.

Microsoft har faktisk tidligere forsøgt sig med en Skype-lignende tjeneste kaldet Windows Live Call, der blev lukket i 2010. Her kunne brugerne også betale for at ringe til det almindelige telefonnet. Men det blev ikke en succes.

Nu har Microsoft så købt kongen af ip-telefoni og betalt et fyrsteligt beløb. Tiden vil vise, om Microsofts køb skal skrives ind i it-historiebøgerne som en genistreg eller en stor brøler. Skype-handlen er Microsofts største opkøb nogensinde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere