Artikel top billede

Ny søgemaskine fjerner spam

Søgemaskinen Blekko har kategorier, skabt af mennesker.

Et nyt firma, Blekko, forsøger nu at vælte Google af tronen ved at gå tilbage til en klassisk tilgang: Mennesker skal bestemme, hvilke søgeresultater skal prioriteres øverst.

Blekko, der lanceres i beta i dag, mener, at den tiltagende mængde af spam på nettet skaber for mange ubrugelige resultater i en traditionel søgemaskine. Tanken er, at folk skal forhåndsgodkende specifikke sider som gode informationskilder på bestemte områder.

Blekko har modtaget 24 millioner dollars, hvilket svarer til 128 millioner kroner efter dagens kurs, i investeringer. Firmaet har arbejdet på løsningen i tre år, og business angels som Marc Andreessen, skaberen af den første internetbrowser og Ron Conway, som har investeret i Twitter, Foursqare og Google, skriver Reuters.

Brugeren skal bruge "slashtags" for at få de ønskede resultater. Et "slashtag" er en søgekategori, der tilføjes søgeforespørgslen. Da ComON tilføjede et /humor efter en søgning på iPhone 4 , fik vi søgeresultater fra satiresider som fark.com og thespoof.com. Fine, men ikke imponerende resultater. De bliver sikkert bedre og bedre, efterhånden som brugerne tilføjer flere og flere slashtags. Ved lancering har Blekko blandt andet et register med kategorierne health, recipes, song lyrics, hotels, automobiles, colleges og personal finance.

For det lille sprogområde, som Danmark er, vil det være usikkert, hvor godt Blekkos register er. Som med Wikipedia, vil det nok ofte være den engelske version, der er mest effektiv.

Blekko skriver selv, at slashtags kan være både brede og helt snævre - alt fra /favourites til /scuba. Det er muligt at læse mere om slashtags, inklusiv hvordan man skaber dem, her.

ComON har løbende beskrevet det væld af kreative søgemaskiner, som har forsøgt at snuppe markedsandele fra Google. Søgemaskinen Cuil har i to år forsøgt sig med at præsentere resultater i bokse, men i september kom det frem, at firmaet kæmper for at overleve.

En anden søgemaskine, Powerset, skulle lade brugeren stille spørgsmål på engelsk og få brugbare svar. Microsoft, som står bag Bing, købte Powerset i 2008. En anden søgemaskine, som ComON har skrevet en længere artikel om, er Wolfram Alpha, som også besvarer spørgsmål.

En anden menneskelig søgemaskine er Mahalo.com, der har folk ansat til at lave temasider over meget søgte emner. Lige nu har hjemmesiden eksempelvis en Halloween-funktion på forsiden, hvor man kan lære at koge græskarkerner. Derudover bruger Mahalo.com resultater fra Google og andre søgeværktøjer.

blekko: how to slash the web from blekko on Vimeo.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere