Artikel top billede

VUC Syd giver Macbooks til 3000 studerende

Sønderjysk uddannelsesinstitution udlåner Macbooks til deres studerende for at slippe for papir, spare strøm - og tiltrække nye studerende.

Alle kursister og studerende ved VUC Syd vil ved næste studiestart, 1. august, udleveret en bærbar Macbook i 13 tommer.

"Det er jo sådan noget, som alle drømmer om at have for sig selv, og hvis vi kan få det udleveret fra skolen, så er det top nice," siger Stephanie D. Libatique, kursistrepræsentant ved VUC Syd, i en video, som institutionen selv har produceret.

De samlede udgifter til hardware og software på de mange Macbooks er seks millioner kroner om året, så udgiften pr. elev er altså cirka 2000 kroner årligt. Til gengæld sparer VUC Syd penge på it-administration, strøm, papir og bogudlån, forklarer direktør for VUC Syd, Hans Jørgen Hansen.

"Vi stiler imod, at det bliver et nulsumsregnestykke for os," siger Hans Jørgen Hansen.

 

VUC Syd skal tiltrække kursister

Institutionen, som får penge efter en taxameter-ordning, har derudover et mål om at være attraktiv for Sydjyllands unge.

"Til en vis grad er der jo konkurrence om kursisterne. Vi vil selvfølgelig gerne have at mange vælger os," siger Hans Jørgen Hansen, adspurgt om det spiller en rolle i forhold til at få flere elever, at VUC Syd vil udlåne Macbooks til deres elever.

"En vis markedsorientering er der," siger han.

De studerende får ved studiestart udleveret en bærbar med en fast mængde programmer. Udover Apples standardprogrammer får eleverne Microsofts Office-pakke, et program til ordblinde og andre mindre undervisningsapplikationer. Ingen elever vil kunne installere egne programmer.

"Vi skal reducere de it-administrative udgifter, så vi er gået benhårdt efter en løsning, som er nem at administrere," forklarer Hans Jørgen Hansen.

 

Nedlægger stillinger i it-afdelingen

Ved at strømline it-administrationen og slippe for gammel hardware kan VUC Syd som led i strategien nedlægge to stillinger i it-afdelingen, en it-supporter og en it-konsulent. Derudover har institutionen planer om at spare 90 procent af deres print- og kopiudgifter, som hvert år er på omtrent en million kroner. Det har tidligere været gratis at kopiere, men nu vil det koste penge. Lærerne vil få besked om at indskanne tekster, som de tidligere har kopieret og runddelt, og i stedet nu udlevere dem elektronisk.

Skolen vil desuden spare penge på et reduceret strømforbrug.

"Vi har haft mange stationære computere, som har været strømslugere. De har stået tændt i alt for lang tid uden at være i brug," siger Hans Jørgen Hansen.

Kursisterne vil desuden få forbud mod at lade den bærbare op på skolen. Macbook'en fra Apple er blandt andet valgt, fordi dens batteri holder i 10 timer. Derfor vurderer skolen, at kursisterne ikke har behov for opladning på skolen. Alle strømstik vil få ændret strømdekslet, så man kun kan bruge det med en speciel adapter.

"Vi fjerner faktisk muligheden for, at de kan lade op på skolen," siger VUC-direktøren.

Derudover regner VUC Syd med på sigt at spare trekvart millioner kroner på administrationen af bogudlån. Institutionen bruger mange penge på at distribuere bøger, registreret og samlet ind igen. Ved at gå over til e-læringsmateriale vil VUC Syd altså på sigt spare en del administration. Selv om eksempelvis Systime er begyndt at udvikle e.-læringsmaterialer, så er udvalget dog stadig begrænset, så det vil ikke være muligt at gå over til total e-læring endnu.

Endnu en besparelse, som VUC Syd har medregnet, er færre udgifter til transport af lærere på tværs af VUC Syds forskellige centre i byer i det sydjyske. Det er eksempelvis kørepenge og transporttid, som skolen kan slippe for ved i større grad at bruge videomøder.

For at sikre at de studerende, som typisk er mellem 18 og 25 år, behandler det udlånte hardware godt, skal de ved udleveringen underskrive en erklæring om, at de har ansvaret for enheden, indtil de afleverer den igen.

It-distributøren Atea vandt udbuddet og vil stå for leasingordningen. Det indebærer, at der er et lager af Macbooks ved VUC Syd, så elever hurtigt kan få en ny bærbar udleveret, hvis den udleverede skulle være ramt af fejl.

 

 

Kommentarsporet i denne artikel er pt. lukket, fordi debattørerne ikke respekterede ComON's krav om en god tone i debatten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere