Artikel top billede

Unge it-autister gør nytte

AspIT får god evaulering - mange får jobs.

Virksomheder, der gør brug af it-specialister med Aspergers Syndrom, der er en mild form for autisme, finder dem nyttige. Dét vurderer Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, i en evaluering.

Instituttet har spurgt virksomheder, der har ansat færdigudannede fra den relativt nye ungdomsuddannelse AspIT, hvordan deres syn på de unge it-specialister er.

EVAs konklusion i en pressemeddelelse lyder:

"De virksomheder, der ansætter de unge aspergere efter endt uddannelse, er glade for at have en AspIT-dimittend ansat og betegner AspIT som en succes. Tilfredsheden gælder både dimittendernes it-faglige kompetencer og deres evne til at indgå på arbejdspladsen. Flere af virksomhederne ser også ansættelsen af elever fra AspIT som en mulighed for at få løst nogle opgaver som de har svært ved at få løst af deres ordinære personale – herunder en række rutineprægede ting som fx testopgaver."

Størstedelen af de færdiguddannede - der indtil videre alle er uddannet i Vejle - er kommet i arbejde. Det fremgår af rapporten på 57 sider. Alle fire fra første hold, der blev færdige for to år siden, er i job. I alt er 12 i job, fire på videreuddannelse, tre på pension eller i behandling. En enkelt, som blev færdig denne sommer, er arbejdsløs.

Evaueringsinstituttet forklarer, at de unge med syndromet har en stærk og svag side i jobbet.

"Mange aspergere har nogle meget stærke særinteresser – og på AspIT optager man altså unge mennesker, der er vilde med it," siger Peter Toft fra Danmarks Evalueringsinstitut i en pressemeddelelse.

De unges svage side kan være de personlige og sociale kompetencer, som er vigtige for at kunne passe et arbejde. AspIT træner derfor de unge it-specialisters evne til at arbejde sammen med kolleger.

Mange med Aspergers ender på førtidspension, men målet med AspIT er, at de kan få et normalt job og deltage i samfundslivet.

Idéen til at udnytte egenskaberne hos unge med Aspergers Syndrom blev oprindeligt født hos telemanden Thorkil Sonne, da han fik en søn med autisme. Han nægtede at acceptere, at hans søn skulle vokse op uden muligheder og stiftede derfor it-virksomheden Specialisterne for syv år siden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere