Danske eksperter forkaster e-valg i stuen

Teknologirådet vil have forsøg i 2013 med valgbusser i tre kommuner.

Valgprocenten kan få et nøk opad, hvis der står valgbusser ved befærdede steder.

Det mener Teknologirådet, der i en ny rapport anbefaler et forsøg med valgbusser i mindst tre kommuner ved kommunalvalget i 2013. Videnskabsministeriets ekspertgruppe - som formelt er uafhængig - anbefaler altså den nemme løsning, hvor valghandlingen finder sted i et kontrolleret miljø.

Den mere vidtrækkende løsning, at vælgeren sidder hjemme i stuen og sætter krydset med ens egen computer ved et såkaldt "fjernvalg", er ikke i spil. Eksperterne synes ikke om idéen.

Teknologirådet skriver i rapporten, at "internetvalg fra hjemmet ikke kan afvikles med tilstrækkelig sikkerhed og vil tendere mod at udelukke vælgere og åbne muligheder for, at stemmer ikke afgives hemmeligt eller afgives under valgpres."

Idéen om at bevare princippet om fremmødevalg er god. Det mener Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), der har siddet med i rådets arbejdsgruppe omkring e-valg.

”Jeg er ikke overbevist om, at det er en god ide, at man ved alle valg skal kunne stemme via sms eller internet hjemmefra. I dag er valghandlingen en kollektiv begivenhed, og det er et klart signal om, at fællesskabet er vigtigt for demokratiet. Derfor skal man være varsom med at individualisere valghandlingen,” siger Martin Justesen, formand for DUF.

 

Det er lettere at kontrollere valgbusser

Med valgbusser foregår valghandlingen i et kontrolleret miljø, og vigtige valgprincipper - der blandt andet stiller krav til den tekniske afvikling - er derfor nemmere at overholde. Det er eksempelvis principper om, at ved et e-valg skal der fortsat være stemmehemmelighed, ingen skal kunne misforstå den digitale stemmeseddel, der må ikke kunne manipuleres med valget, der må ikke kunne tælles forkert og så videre.

Teknologirådet anbefaler at udvikle en central løsning til e-valg, som skal afvikles på almindelige computere, der skal stå i busserne. Pc’en skal være “hærdet” – det vil sige, at man ikke skal kunne forandre terminalen, når den først er klargjort. Ligeledes skal ekstern tilgang blokeres (USB, CD/DVD-drev etc. skal digitalt afblændes).

Tusindvis af unge stemte via internet, sms og i digitale stemmebokse i 2009, da 31 kommuner afholdt prøvevalg for de 16-17-årige. DUF, der oprindeligt tog initiativ til prøvevalgene og har siddet med i Teknologirådets arbejdsgruppe, bakker op om de foreslåede forsøg med digitale afstemninger.

”Vores håb er, at mange vælgere – ikke mindst de unge - vil opleve, at det bliver lettere at engagere sig i demokratiet, når man ved valgstederne kan springe køen over og sætte kryds med et museklik,” siger Martin Justesen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere