Virksomheder kan tabe stort på museskader

Danske virksomheder kan risikere stribevis af retssager, for domstolene er nu begyndt at give erstatning til museplagede medarbejdere, selv om museskader ikke anerkendes som en arbejdsskade.

Museskader anerkendes ikke som en arbejdsskade, men alligevel har civile domstole flere gange i år givet erstatning til medarbejdere i sager om museskader. Det er dårligt nyt for arbejdsgiverne, for samtidig viser en ny undersøgelse fra HK/Privat, at vi vil se langt flere museskader i fremtiden. Dermed risikerer de danske virksomheder at blive ramt af en lang række retssager, og når ikke Arbejdsskadestyrelsen vil anerkende museskaderne, dækker den lovpligtige arbejdsskadeforsikring ikke.

Hos Dansk Industri undrer man sig over, at domstolene nu er begyndt at give erstatning til folk, der ifølge Arbejdsskadestyrelsen ikke har en arbejdsskade.

»Det kan undre mig lidt, at domstolene kan nå frem til, at en museskade kan medføre erstatningskrav over for virksomheden, når arbejdsmedicinske undersøgelser viser, at der ikke er en sammenhæng,« siger Tom Togsverd fra Dansk Industri.

Vestre Landsret tilkendte i januar i år en tidligere Lego-ansat en erstatning på 250.000 kroner. Lego blev dømt for overtrædelse af arbejdsmiljøloven, som kræver, at arbejdspladsen er indrettet sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Og i en lignende sag fra januar i år blev Frederikssund kommune dømt til at betale en erstatning på 113.000 kroner til en af sine medarbejdere for mén og tab af erhvervsevne på grund af uforsvarlig tilrettelæggelse af arbejdet.

Signalforvirring om arbejdsskader
Der findes i øjeblikket ingen klart dokumenteret sammenhæng mellem pc-arbejde og museskader, og derfor kan museskader ikke anerkendes som en erhvervssygdom. Ifølge en førende dansk arbejdsmediciner er det dog ingen hindring for, at man kan få erstatning ved de civile domstole.

»Dommere skal ikke tage stilling til, om der er dokumentation - de skal bare se på, om der for eksempel foreligger lægeerklæringer. Det er en lavere grad af dokumentation, end hvis det skulle anerkendes som en arbejdsskade,« siger Johan Hviid Andersen, der er ph.d. og overlæge ved arbejdsmedicinsk klinik i Herning.

Arbejdsmiljøkonsulent Henrik Hoffman fra Dansk Handel & Service er ikke bange på medlemmernes vegne, men han er dog stadig betænkelig ved domstolenes praksis.

»Dommene skaber signalforvirring, og det er stærkt bekymrende. Det er vigtigt hurtigt, at få domstolene pejlet ind på det faktum, at der ingen dokumentation er for, at pc-arbejde giver skader. Erstatning kan kun gives, når der i den helt konkrete sag foreligger klar dokumentation for overtrædelse af arbejdsmiljøloven, og den bevisbyrde løftes ikke blot ved det faktum, at der er tale om en pc-arbejdsplads,« siger han.

En ny undersøgelse fra HK/Privat viser dog, at unge medarbejdere har flere gener fra pc-arbejde end tidligere. Det kan tyde på, at sagerne mod Lego og Frederikssund Kommune blot er de første blandt mange, og det kan risikere at blive dyrt for virksomhederne.

Hos forsikringsoplysningen anbefaler man derfor virksomhederne at tegne en frivillig erhvervsansvarsforsikring, hvor præmien retter sig mod den risiko, der er forbundet med arbejde i en given branche.

»Hvis man gennem et civilt søgsmål bliver dømt ansvarlig for en skade, som er overgået en medarbejder og har medført økonomisk tab, kan man forsikre sig mod det,« siger Christian Skødt, der er konsulent i Forsikringsoplysningen.

I december skal Arbejdsskadestyrelsen endnu engang vurdere, om museskader skal inkluderes i gruppen af arbejdsskader og erhvervssygdomme.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Optimer din forretning med Microsofts splinternye Dynamics 365 Business Central

Microsofts nye generation af intelligente forretningsapplikationer indeholder med blandt andet Microsoft Dynamics 365 Business Central enorme muligheder for at høste værdi af virksomhedens komplekse it-miljø ved øget indsigt, optimering af processer og drift og automatisering. Kom og hør hvordan du høster størst værdi med Microsoft nye, sammenhængende administrations-system ved at optimerer virksomheden mange steder.

28. marts 2019 | Læs mere

Premium
Midt i spionage-rygter og mediestorm: Computerworld besøger Huawei i Kina - tag med på besøg hos det måske mest omstridte tech-firma lige nu
Reportage, Shenzhen: “Exacting, rigorous, tests drive learning, all for real battles.” Computerworld er taget på besøg i det gigantiske hovedkvarter for verdens måske mest omtalte tech-selskab lige nu
Computerworld
Nvidias nyeste GTX 1660 kort beviser, at det igen er blevet interessant at købe grafikkort
Nvidia giver gamere i mainstream-segmentet et stærkt kort til en rimelig pris.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Kvartalsrapport på cyber-trusselslandskabet
I denne rapport dykker vi ned i cyber-trusselsbilledet for Q4. Vi har opsummeret statistikkerne fra millioner af trusselsforekomster observeret af Fortinet enheder i live produktionsmiljøer i hele verden. Ifølge IDC er Fortinet den mest adapterede netværks-sikkerhedsløsning, med 4,2 mio. implementerede devices. Det giver et unikt perspektiv på trusselslandskabet, som er destilleret ned i denne rapport. Download den her og få det fulde overblik.