Mobilt bredbånd er stadig dyrt i udlandet

Priserne på mobilt bredbånd falder fortsat. Men det er stadig meget dyrt at sende og modtage data i udlandet.

I den seneste udgave af IT- og Telestyrelsens halvårlige prispjece er der sat fokus på det mobile bredbånd. De hurtige 3G-forbindelser er i vækst og mange har valgt det mobile bredbånd som et alternativ eller et supplement til fastnet-bredbånd. Priserne er også faldet, men der er stadig stor forskel på prisen for at sende og modtage data i ind- og udland.

For selvom der er tale om et abonnement med »ubegrænset forbrug«, så gælder det kun inden for landets grænser. Så snart man tager den bærbare med til udlandet og bruger det mobile bredbånd, så skal der afregnes for trafikken. Og det kan hurtigt blive en meget dyr fornøjelse.

En prissammenligning for datatrafik baseret på tal fra de fire store teleselskaber TDC, 3, Telia og Sonofon viser, at MB-prisen kan være helt op til 56 kr. i EU-lande og 115 kr. i den øvrige del af verden.

Det betyder eksempelvis, at det kan koste 0,50 kr. at sende en e-mail, 10,50 kr. at sende et billede hjem, 18 kr. at hente et spil på 200 KB og 112,50 kr. at downloade et tv-klip på 1,5 MB.

Den faktiske pris afhænger også af, hvordan der takseres, om det er per byte, per påbegyndt 10 kbyte eller per påbegyndt 100 kbyte.

Den seneste EU-forordning, som tvinger teleselskaberne til at sænke roaming-priserne, også for sms, gælder ikke for slutkunde-priser på datatrafikken.

EU-forordningen betyder dog, at der indføres et prisloft på 1 euro pr. MB for den engrospris, der afregnes mellem teleselskaberne. Desuden skal forbrugerne fremover modtage en automatisk besked om datapriserne i det land, de er rejst til.

IT- og Telestyrelsen peger på en række andre forhold, som de mobile bredbåndskunder bør være opmærksomme på.

I nogle tilfælde kan man risikere, at de lokale modtageforhold alligevel ikke er så gode, fordi f.eks. huse eller skove spærrer for signalerne, og så kan det være en fordel, hvis man har tegnet et abonnement uden bindingsperiode eller med en tilbageleveringsgaranti, hvis der er problemer med dækningen.

Man skal heller ikke forvente at den teoretiske hastighed der oplyses stemmer overens med den faktiske hastighed. Det samme problem gælder også for ADSL, hvor det kun er omkring 15 procent af hastigheden, der »forsvinder« på en ADSL-forbindelse, kan det være langt over 50 procent på en mobil bredbåndsforbindelse. Hastigheden vil også afhænge af, hvor mange der bruger masten på samme tid.

Prispjecen henviser også til de såkaldte fair use-klausuler, som betyder at nogle udbydere forbeholder sig retten til at lukke forbindelsen eller nedsætte hastigheden, hvis hastigheden overstiger en bestemt grænse, f.eks. 10 GB på en måned - også selvom abonnementet markedsføres som »ubegrænset bredbånd«.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere