Artikel top billede

Smartphones skabte langsomme og ustabile sms?er på festival

3s netværk gør det umuligt at prioritere sms'er foran den massive datatrafik, der gav klumper i nettet.

På den netop overståede Roskilde Festival var der igen brok og sure miner over teledækningen.

Mobiltelefonen er stort set blev uundværlig, når 100.000 personer skal dele oplevelser og koordinere mødetidspunkter. Men i den kontekst er sms’er, der er timer eller halve dage forsinkede, ikke til meget gavn.

Allerede i dagene op til festivalen måtte 3 love, at de i år havde gjort alt for at imødekomme kommunikationsbehovet omkring græsmarkerne. Men alligevel har der været utilfredshed at spore over flere selskaber og ikke mindst 3 blandt de festglade folk i weekenden.

Stefan Ring Støhrmann, der er national radiomanager for teleselskabet 3, peger dog på, at der trods klager er blevet sendt ekstremt meget trafik og mange samtaler gennem netværket.

Firmaets permanente antenne, der står i nærheden af den ikoniske orange scene, har håndteret cirka 80.000 MB og ekspederet 140.000 opkald i døgnet. Til sammenligning håndterer en mast i indre København i omegnen af 35.000 MB og 4000-6000 opkald i døgnet.

“Hvis vi skulle gøre det endnu bedre, så skal vi have endnu mere hardware derned og en radiostation opsat. Men det vil blive et ret stort setup og være teknisk kompliceret. I år har vi allerede opgraderet anlægget ved orange scene med det dobbelte i forhold til sidste år,” siger Stefan Ring Støhrmann.

Selv om 3 endnu ikke er færdig med at evaluere på festival-indsatsen, så gætter Støhrmann på, at man muligvis kan løse netværksproblemerne på andre måder end blot at opstille mere hardware.

“Vi kan se, at der opstår nogle flaskehalse, hvor vi ikke havde forventet det,” siger Stefan Ring Størhmann uden endnu at ville præcisere den fejlfinding men peger på centrale enheder lidt længere tilbage i systemet.


SMS bliver sendt når der er plads

3 er i situationer som denne ved Roskilde Festival hæmmet af, at firmaet kun har 3G-licenser. De andre netværksejere i Danmark har det ældre GSM-net at falde tilbage på, når belastningen bliver for stor. Derfor bliver overbelastning i deres netværk ofte ikke oplevet så tydeligt.
Hos 3 sendes både samtaler, sms’er og data gennem HSDPA-protokollen. Samtaler har førsteprioritet i netværket og derefter sendes datapakker og sms’er, når der er plads i netværket.

Stefan Ring Størhmann afviser, at det er muligt for 3 at give sms'er fortrinsret i nettet frem for datatrafik, hvilket kunne have givet luft i netværket.

"Det eneste, vi kunne have gjort, var at slukke helt for data, og det tror jeg heller ikke havde skabt så mange tilfredse kunder".

Han mener heller ikke, at det er selve trafikken, der skal reguleres på. Det er primært den bagvedliggende kontroltrafik, der er årsagen til propper i nettet.

"Smartphones er på hele tiden og sender rigtig mange kontrolsignaler. Hvis de så ikke kan få kontakt, så prøver de igen, og på den måder er de med til at belaste nettet yderligere," siger Stefan Ring Støhrmann.

Men I er jo netop et "smartphone"-firma. Burde I ikke kunne gøre det bedre?

"Jo, i øjeblikket er 90 procent af de mobiler, vi sælger smartphones. Så selvfølgelig skal vi hele tiden forsøge at gøre det bedre. Men det er en meget ekstrem belastning, som er svær at teste, før det går løs. Men vi bliver hele tiden klogere."

3 er ikke gået i gang med at finde løsningen til dækningen af næste års Roskilde Festival. Men en af løsningerne kan være at blive bedre til at kontrollere kontrolsignalerne.

I øjeblikket har 3 og de andre selskaber mere presserende sager i kølvandet på skybruddet i weekenden, der har ødelagt teknik hos alle teleselskaber i hovedstadsområdet.

Brugere på andre netværk end 3s har også oplevet langsom forsendelse af sms-trafik på årets Roskilde Festival. 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere