Nu sættes der turbo på processen med at indføre internationale Top-Level-Domains (TLD’er) baseret på andre tegnsæt end det latinske. Beslutningen blev truffet på ICANNs årlige møde i Seoul forleden og nu er der indledt en såkaldt Fast Track proces, hvor repræsentanter for lande rundt omkring i verden kan henvende sig for at få registreret nye TLD'er med ikke-latinske-tegn. Hvis alt går efter planen skulle de nye domæner være på plads i løbet af 2010.
ICANN beskriver selv dette skridt som den største ændring af nettets adressesystem - Domain Name System (DNS) - i mange år. I dag er det ikke muligt at få et domænenavn kun med kinesiske eller arabiske tegn - men det vil ændre sig nu. Mere end 1,6 milliarder mennesker har et modersmål med ikke-latinske tegn.
For at det kan fungere kræves en grundlæggende ændring af nettets Domain Name System (DNS), der oversætter letlæste internet-adresser som comon.dk til nummeriske ip-adresser.
Det ventes at flertallet af de nye adresser vil bruge kinesiske og arabiske tegn, fulgt af russisk. I nogle lande, som Kina og Thailand, har man allerede gennemført sine udvidelser af adressesystemet, som gør det muligt at indtaste adresser i det lokale tegnsæt.
EU-Kommissionen hilser lanceringen af Fast Track processen velkommen i en pressemeddelelse. I Europa er det især lande som Grækenland, Bulgarien og Cypern, hvor man nu vil kunne få gavn af domænenavne, der er skrevet med deres egne bogstaver.
"I Europa er vi allerede langt fremme i vores planer om at muliggøre navne på topdomænet .eu for at kunne bruge græske og kyrilliske bogstaver før årets udgang, og vi skubber også på for at få de græske og kyrilliske bogstavsversioner på topdomæneniveau i .eu hurtigst muligt," siger EU-kommissær Viviane Reding.
Internet-domænenavne på ikke-latinske alfabeter (såsom arabisk, kinesisk eller kyrillisk) bruges allerede på andet niveau af internetadresser ("europa" i europa.eu), men hidtil har det været umuligt at skabe hele internationaliserede navne.
I juni ændrede Europa-Kommissionen reglerne for sit internet-domænenavn, således at bogstaverne i alle de 23 officielle EU-sprog kan bruges. Det bliver altså muligt at registrere domænenavne skrevet med andre skrifttegn end de latinske, hvilket er meget vigtigt for sprog såsom græsk og bulgarsk. Også de, som taler spansk og baskisk, kan registrere navne med "ñ", mens fransk-, portugisisk- og katalansktalende mennesker kan bruge "ç".
I øjeblikket diskuteres domænesystemets fremtid på Internet Governance Forum (IGF), der blev skabt som følge af verdenstopmødet om informationssamfundet 2003-2005 som en platform for interesserede parter, hvor statslige myndigheder, den private sektor og det civile samfund kan mødes for at drøfte vigtige spørgsmål vedrørende forvaltningen af internettet. Det første IGF blev holdt i Athen i 2006, efterfulgt af møder i Rio de Janeiro (2007) og Hyderabad (2008). Det fjerde møde afholdes lige nu i Sharm El Sheikh i Egypten.
IGF's femårige tidsramme udløber med det 5. møde i Vilnius, Litauen, næste år. Men inden da vil FN-medlemslandene overveje, om der er behov for at forlænge den oprindelige tidsramme.