Klummen: Brug Google mindre!

Brug Google mindre - hvad tænker han på? Google er verdens bedste søgemaskine, og jeg forlader den aldrig!

Hvis du tænker sådan er du ikke så meget anderledes end de fleste andre danskere. Vi er blevet rigtig glade for Google. Og det med rette. De har et langt stykke ad vejen leveret en virkelig god søgning.

Så lad mig starte med at slå en ting fast: Jeg har intet imod Google. Jeg synes, som de fleste andre, at de leverer en glimrende søgetjeneste. Og de mange folk jeg selv kender på Google er virkelig gode og dedikerede mennesker med en passion for søgning. Så ikke et ondt ord om dem.

Men desværre har vores fælles fascination af Google også udviklet sig til en monopollignende situation, med alle de negative effekter det har.

Monopoler er altid noget skidt - uanset hvorfor og hvordan monopolet så ellers er opstået. Det synes jeg historien med al tydelighed har vist.

Men hvorfor er det et problem, at langt de fleste har valgt at bruge Google som søgemaskine? Og hvem er det et problem for?

For at svare på det sidste først, så er det efter min mening både et problem for brugerne af Google og for de virksomheder der køber annoncer i Google. Nu og her er det virksomhederne der lider mest, men på sigt vil det skade begge grupper.

Monopoler skader innovation og det hæmmer en sund og naturlig udvikling i et marked.

Brugerne skader det først og fremmest ved, at de afskærer sig selv fra de fordele der er at finde ved de andre søgemaskiner på markedet. Mange bruger bare Google fordi "det gør man jo ..." og ikke fordi de har prøvet de forskellige og valgt den de bedst selv kan lide. Og det er dumt. For der ér faktisk andre søgemaskiner, som den enkelte bruger kan opleve som bedre.

De tre store søgemaskiner på markedet i dag er, udover Google, MSN/Live.com og Yahoo. Som en lille efternøler kommer ASK, men den bruges bare næsten ikke i Danmark.

Både MSN/Live.com og Yahoo leverer faktisk rigtig gode resultater. Nogle gange er de bedre end Googles and andre gange ikke. Men jeg tror, at de fleste almindelige mennesker i det store hele ville opleve, at få lige mange relevante resultater på tværs af de 3 store søgemaskiner. Den store forskel ligger i den måde søgeresultaterne præsenteres på og hvad der inkluderes.

Jeg vil anbefale alle at prøve en anden søgemaskine, hvis de kun bruger Google i dag. Måske ender du med bedre at kunne lide en anden, måske ikke. I alle fald står du tilbage med et kvalificeret valg, frem for bare at gøre som alle de andre.

I forhold til de virksomheder der annoncerer online - og i søgemaskinerne, er problemet som sagt meget mere alvorligt lige nu.

Med Googles monopollignende status på markedet har man reelt set ikke noget valg, når der skal annonceres i søgemaskiner. Google er så dominerende på søgninger, at alt andet næsten er ligegyldigt. Man kan ikke flytte sit budget fra Google til en konkurrerende leverandør - der er simpelt hen ingen der har en dækningsgrad, der kommer bare i nærheden af Googles i Danmark.

Det betyder at Google i praksis kan gøre næsten som de har lyst til. Annoncørerne står simpelt hen ikke i noget særlig stærk forhandlingsposition.

Det gør naturligvis ikke, at alt hvad de foretager sig er urimeligt - langt fra! Men når de laver noget urimeligt har annoncørerne ingen reel forhandlingsmagt fordi Google er så altdominerende.

Det er også meget svært at opretholde en fri prisdannelse på et marked der er så domineret af en enkelt udbyder. Det gælder uanset om det er Google eller en anden virksomhed eller branche der har monopolet. Uden reel konkurrence ender priserne altid med at blive for høje og betingelser og service for dårlig.

Alt i alt mener jeg at det er i alles interesse at Google bliver brugt noget mindre - eller rettere sagt, nogle af de andre søgemaskiner, noget mere. Interessen er så særlig stor hos alle virksomheder der markedsfører sig online - og dem er der mange af.

Det paradoksale er, at alle disse annoncerende virksomheder og deres medarbejdere sikkert også selv bruger Google hele tiden i stedet for at prøve noget andet og måske ligefrem opfordre andre til det samme. Det gælder såmænd også mig selv og de medarbejdere jeg har ansat i mine virksomheder. Vi er hverken så meget bedre eller værre end alle jer andre.

Men hvordan kan vi så gøre os håb om, at flere begynder at bruge andre søgemaskiner, så vi kan få et mindre monopoliseret marked? Jeg mener, hvis vi ikke engang selv gider at prøve noget nyt, hvordan kan vi så forvente at alle andre gør det?

Jeg vil derfor foreslå, at vi alle sammen gennemfører en "prøv-en-anden-søgemaskine-uge" med os selv, vores familier, venner og kollegaer. Det er ikke så vigtigt lige hvornår du tager "din" uge bare du lover at gøre det i 2008.



© 2007, Mikkel deMib Svendsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere