Artikel top billede

Kun tre fysiske knapper har overlevet i Nokias design af topmodellen N9.

Nokia vil af med knapperne i nyt design

Den nye topmodel N9 fra Nokia er næsten uden knapper. Læs her, hvorfor chefdesigneren vil af med knapperne.

Læs også: Nokias chefdesigner: Derfor er vores design bedst

Interview: Knapperne har siden mobiltelefonens fødsel været en fast ingrediens på telefonens forside.
 
Men der er egentlig ikke rigtig nogen grund til, at de er der, hvis bare brugergrænsefladen på mobilen er god nok til at kompensere for det, mener Nokias chefdesigner, Marko Ahtisaari.
 
Computerworld møder ham på Hotel Bella Sky i København, hvor han fremviser den nyeste topmodel fra Nokia: N9.
 
Denne smartphone skiller sig ud ved, at skærmen fylder næsten hele mobilens overflade, og der er ikke en eneste knap på fronten. Ikke engang en hjem- eller tilbage-knap.

Til sammenligning har en iPhone 4 fem fysiske knapper, mens Android-mobiler ofte har syv knapper eller en overflade under skærmen reserveret til fire genveje plus tre fysiske knapper. 
 
"Vi har designet software på en ny måde, så det tillader os at lave en telefon med færre dele og derfor mindre spild. Det betyder også et mere tæt og visuelt mere klart udtryk," fortæller Marko Ahtisaari.

Hele navigationen på mobilen foregår ved det, som Nokia kalder "swipe". Det vil sige, at du skubber en finger fra mobilens kant og ind over skærmen, om det så er oppefra, fra en af siderne eller nedefra.
 
Hver gang du swiper, ender du på en af N9'erens tre hjemskærme: Notifikationsoversigten, installerede apps eller åbne apps. Forlader du en app ved at swipe, vil mobilen vende tilbage til den hjemskærm, du senest brugte. 
 
Ville fjerne alle knapper
Tanken om at eliminere knapperne var en del af udviklingen af N9'eren helt fra begyndelsen.
 
"Vi tog det meget alvorligt i processen bag N9 at fjerne alt, alt og alt, som vi kan," siger Marko Ahtisaari.
 
På siden af mobilen fik tre knapper dog lov til at overleve.
 
"Vi valgte, at man behøver en power-knap, og vi følte også, at man endnu ikke skulle miste volume-knappen, men målet er, at når vi kan absorbere den interaktion i softwaren, så vil vi gøre det, men vi vidste også, at vi skulle udvikle et nyt mønster. Men vi fjernede kamera-knappen," fortæller designeren.
 
Udover at give kunderne en anden brugergrænseflade ved at overføre flere traditionelle knap-funktioner til skærmen, så er der også et omkostningsaspekt ved at aflive knapperne.
 
"Mekanisk set betyder det færre fejl og mindre spild, og det er meget vigtigt, at det kan reduceres," siger Marko Ahtisaari.

De manglende fysiske knapper gør, at pladsen under dem i stedet kan reserveres til andre komponenter.
 
N9, der lanceres på det danske marked i denne måned, er formentlig Nokias mest omtalte telefon længe. Den megen opmærksomhed skyldes til del, at mobilen kører med platformen MeeGo, som Nokia allerede har besluttet at skrotte i alle fremtidige modeller fra den finske koncern.

Læs også: Nokias chefdesigner: Derfor er vores design bedst




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Business Analysts til Internationalt Samarbejde

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

IT Full Stack-udvikler

Politiets Efterretningstjeneste

Centerchef til Infrastruktur i PET

Bunker Holding A/S

Director of Technology
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere