Artikel top billede

Her er forklaringen på de it-udtryk, som vi ikke fatter

Sælgere, it-konsulenter og it-chefer smider om sig med dødssyge it-udtryk, som vi ikke forstår. Her er forklaringen på dem.

Når snakken falder på it, går der sjældent længe, før det begynder at fyge om ørerne på os med uforståelige forkortelse og betegnelser.

Derfor har vi valgt at forklare nogle af de mest almindelige it-udtryk for dig, så du ikke behøver spørge: "Hvad pokker betyder det," næste gang du sidder i et møde eller læser en artikel om it.

Hvad er virtualisering?

Når du virtualiserer en server, betyder det, at du kan køre flere virtuelle servere på én fysisk server. Med andre ord kan en enkelt fysisk server splittes op, så den i praksis fungerer som flere servere. 

Det betyder, at virksomheder kan reducere antallet af fysiske servere. Det giver mere plads i serverrummet og har potentiale til at give mærkbare besparelser på elregningen. 

Hvad er en virtualiseret desktop?

Med en virtualiseret desktop er dine programmer som hovedregel ikke installeret på din eller dine kollegers computere. I stedet afvikles de direkte fra en server, der enten står i din virksomheds serverlokale eller måske i et datacenter ude hos en leverandør. 

En af fordelene er, at det ikke er nødvendigt at investere i en fuld-fed computer med stor processor og harddisk, men i stedet kan du groft sagt nøjes med en skærm og et tastatur. Desuden får du en større fleksibilitet i din virksomhed, fordi du har adgang til dine programmer og filer, uanset hvilken computer du sidder ved. 

Ulempen er naturligvis, at du ikke har adgang til programmerne, hvis du eksempelvis sidder på et fly uden internet-adgang. Der er også eksempler på, at løsninger med virtualiseret desktop ikke fungerer helt gnidningsløst. Det har folkeskoleeleverne i Fredensborg Kommune blandt andet oplevet. Efter at kommunens skoler begyndte at bruge virtualiserede desktops oplevede eleverne blandt andet, at de havde problemer med at afspille videoklip og afvikle tunge programmer.

Hvad er en tynd klient?

En tynd klient er den type computer, der bruges, når du arbejder med en virtualiseret desktop. Det vil sige en computer, der mere eller mindre kun består af et tastatur og en skærm. Andet er ikke nødvendigt, fordi programmerne afvikles fra en server i stedet for en harddisk.

Unified - hva' for en fisk?

Hvad er cloud computing?

Med cloud computing har vi ikke brug for at installere ting på vores computere. I stedet kan vi erstatte dem med tjenester ude på internettet - eller i skyen som det også kaldes. 

Eksempler på cloud computing-tjenester er Gmail, hvor du ikke henter din mail ned i et mailprogram på din computer, men i stedet kan tjekker dine e-mails på internettet, Googles online-tekstbehandlingsprorgam Google Docs er et andet eksempel.
Disse tjenester kaldes også for software-as-a-service, og er desuden kendtegnet ved, at du ofte betaler for dem via en abonnementsordning og ikke med et engangsbeløb.


Hvad er unified communications?

Mail-adresse, telefoner, chat og videokonferencer. Ja, i dag kommunikerer vi med hinanden på mange forskellige måder. 

Unified communication er et forsøg på at samle alle de kommunikationsformer i ét program, og ofte gør programmet også brug af dine kalender-oplysninger, så det også bliver synligt, hvornår du er ledig 

Et eksempel på et Unified Communications-program er Microsofts Lync, der bedst kan betegnes som en avanceret udgave af Microsofts Live Messenger-prorgam, som mange bruger som chat-program i privatlivet.

Hvad er et CRM-system?

CRM er en forkortelse for Customer Relationship Management. Som navnet antyder, er et CRM-system et stykke software, der virker som et meget avanceret kundekartotek. Et moderne CRM-system gemmer dog ikke bare på kontaktoplysninger om dine kunder, men også data og detaljerede statistikker om dine kunders tidligere køb.

Hvad er et ERP-program?

ERP står for Enterprise Ressource Planning, og et ERP-system er i bund og grund det, som vi i daglig tale vil kalde et regnskabsprogram eller et økonomisystem. Men de fleste ERP-systemer holder ikke bare styr på dine virksomhedsregnskaber, men kan også indeholde værktøjer, der holder styr på din virksomheds ordre- og lagerbeholdning. 

SAP, Oracle og Microsoft er blandt verdens største producenter af ERP-systemer. 

Hvad er et ESDH-system?

ESDH er en forkortelse for "elektronisk sags- og dokumenthåndtering". ESDH-systemer bliver typisk brugt i det offentlige, hvor systemerne bruges til at holde styr på de dokumenter, der indgår i borgernes sager. 

Tidligere lå dokumenterne i arkivskabe, mens de ansatte i dag lynhurtigt kan finde dokumenterne frem i digital form i et ESDH-program.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere