I Danmark er et flertal i Folketinget netop blevet enig om en liberalisering af spilmarkedet, hvor udenlandske spiludbydere nu har mulighed for at komme ind og få licens til at udbyde online-spil i Danmark. Men der er stadig store forskelle i reglerne mellem de enkelte EU-lande. I 20 af EU's medlemsstater er online-spil tilladt, mens syv medlemsstater har forbudt online-spil. 13 medlemsstater har et liberaliseret marked, mens seks medlemsstater har statsejede monopoler og en medlemsstat har givet tilladelse til et privat monopol.
Nu opfordrer EU-parlamentet til at indføre fælles regler på området. Markedet er vokset betydeligt i de sidste år. På nuværende tidspunkt står online-spil via internettet, mobiltelefoner og interaktivt tv for cirka fem procent af det samlede spillemarked i EU. Det europæiske online-spillemarked forventes at vokse med mindst otte procent årligt.
Der eksisterer ikke specifikke EU-regler om grænseoverskridende online-spil, og de er ikke omfattet af direktivet om tjenesteydelser fra 2006. I marts 2009 vedtog Europa-Parlamentet en beslutning, der opfordrer til et tættere EU-samarbejde.
I september 2009 stadfæstede EU-Domstolen et forbud mod en portugisisk spilleudbyder baseret i Gibraltar med henvisning til behovet for at beskytte borgerne mod de negative sociale konsekvenser af spil og risiko for svig.
Under en debat i forrige uge gav de fleste MEP´er udtryk for opbakning til idéen om en "fælles europæisk ramme" for tilgangen til online-spil. Nogle mente dog, at det stadig bør være medlemsstaternes, der fastsætter reglerne. Alle var til gengæld enige om, at der bør gøres en større indsats for at for at beskytte børn og ludomaner mod spilleudbyderne.
Formanden for Parlamentets Udvalg om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse, Malcom Harbour (ECR, Storbritannien), opfordrede i en mundtlig forespørgsel Kommissionen til at genoverveje sin tilgang til grænseoverskridende online-spil set i lyset af den hastige udbredelse af fænomenet. Og det ser ud til, at EU-Kommissionen er lydhør overfor appellerne.
"Kommissionen er fast besluttet på at formulere en ny strategi. Det er umuligt at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet uden en fælles europæisk strategi. Vi er nødt til at have strenge begrænsninger, således at mindreårige ikke har mulighed for at spille - og det er her, vi har brug for mere EU-koordinering", sagde Michel Barnier, kommissær for det indre marked.
EU-Kommissionen planlægger at udarbejde en grønbog senere på året om grænseoverskridende online-spil.