Knasende hård kamp om tandlæge-markedet

Edb spiller en stadig vigtigere rolle hos tandlægerne. Det gør dog ikke nødvendigvis tandlægemarkedet til et lukrativt marked, viser et brancheportræt i dagens udgave af Computer Reseller News. Der er mange om buddet, når tandlæger skal vælge system til deres klinikker.

Med kun omkring 2500 danske klinikker er op til 10 leverandører for mange, lyder det fra flere i branchen.

Samtidig er der store forskelle på hvad tandlæger efterspørger. Nogle har ikke behov for andet end regningsudskrivning og regnskabsfunktioner, mens andre vil have integreret deres elektroniske patientjournal med både digital video og digital røntgen.

»Faktisk findes der også tandlæger, som slet ikke har edb. Jeg tror måske kun, at omkring 70 procent af tandlægerne har edb i dag. Der er en stor gruppe af ældre tandlæger, som nok aldrig vil indføre edb,« vurderer Anders Nattestad lektor på Københavns Tandlægeskole.

Et andet særkende ved tandlægemarkedet er, at tandlægerne kræver at systemerne matcher deres egen måder at arbejde på.

»Det er rigtigt, at vi er individualister. For mig er det vigtigt, at jeg kan lave min notater som jeg plejer. Alle tandlæger har deres egene små systemer, som de gerne vil bruge. Der er vi nok lidt krævende,« siger tandlæge Gernot Laue, der er bruger af 2M-datas Dentalsuite.

Sammen med et andet tandlægesystem Al-dente fra Dansk Nordenta er Dentalsuite fra 2M-data typisk for de mindre systemer på markedet. De er nemlig programmeret fra bunden af tandlæger. Fælles for både Al-dente og Dentalsuite er også, at de er forholdsvis nye Windows-baserede systemer, som satser på at vinde over de to store systemer på markedet, Pingwin II og Xdont fra Tandlægernes Data og Plass Data.

Efter eget udsagn sidder Plass Data og Tandlægernes Data på 90 procent af markedet.

»Efter min mening er der kun plads til to eller tre på det danske marked,« lyder Nattestads dom.

Hans Christian Studstrup, direktør for Tandlægernes Data er enig med Nattestad. Hans anke er især de mange små systemer, som han mener har alt for få brugere.

»Vores vinkel på vores egen rolle er, at vi holder på, at tandlægerne i lige så høj grad bør se på leverandørerne, som de ser på produktet,« mener Studstrup.

Bekymringen er dog til at overse hos både Al-dente og 2M-data. Hos tandlæge Mogens Møller, der står bag 2M-data, er der ingen tiltro til, at markedet vil konsolidere.

»Det har man jo snakket om i årevis, uden at det er sket. Jeg tror ikke på det længere. Som jeg ser det, så er vi mange spille på banen, og nogle få der er fremme i skoene, heriblandt os,« slår Mogens Møller fast.

Se det store brancheportræt i dagens udgave af Computer Reseller News.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere