Artikel top billede

Pas på når du scanner: Virus opdaget i QR-kode

Hidtil har det bare været teori, men nu er de første tilfælde af overførsel af virus via QR-koder til mobiltelefon en realitet.

Nu skal du til at passe på med at skanne QR-koder med din smartphone.

For første gang har stregkodens efterfølger vist sig alt andet end uskadelig.

Virusjægeren, det russiske Kaspersky Lab, beretter, at kriminelle miljøer tester de mange svagheder i mobilplatformen Android, og at den første QR-kode, som indirekte spreder ondsindet malware er observeret.

Det skriver det norske it-medie digi.no.

Efterhånden er gadebilledet fyldt med stregkodens efterfølger - den sort/hvide firkantede QR-kode.

Den mønstrede firkant i sort/hvid er egentlig bare en stregkode, som kan indeholde flere data end en almindelig stregkode.

QR-koder, QR står for Quick Response, bliver brugt til at levere information til mobile enheder som smartphones eksempelvis på museer eller på plakater i gadebilledet.

Trojanere båret af sms

QR-koderne findes også i rigt mål på nettet, hvor de kan være genveje til for eksempel download-adresser.

Alt, hvad brugeren skal gøre, er at skanne firkanten med enhedens indbyggede kamera, hvorefter data i koden dukker op i en letlæselig form på eksempelvis en smartphone.

I stedet for at taste en webadresse på telefonen, når man vil downloade noget software, tilbyder mange sites at gøre det nemt ved at skanne en QR-kode.

Det er her Kaspersky Lab har fundet eksempler på, at cyberkriminelle bruger teknologien til at udbrede SMS-bårne trojanere forklædt som Android-software ved at indkode ondsindede links i QR-koden.

Sms'er til dyre telefonnumre

bloggen Securelist.com gennemgår analytikeren Yury Namestnikov det aktuelle trusselsbillede med udgangspunkt i data fra Kaspersky Lab.

Når den intetanende bruger skanner en problematisk QR-kode downloader enheden automatisk en malware APK-fil (en installationsfil til Android OS), som når den er installeret, gør, hvad den slags sms trojanere nu en gang gør, sender sms'er til dyre telefonnumre.

Ifølge Kaspersky er der dog allerede udviklet løsninger, som beskytter mobile enheder mod den slags trusler så fortvivl ej, men vær opmærksom på (endnu) en trussel i cyberspace.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere