Artikel top billede

TDC: Så svært er det at ramme Lars Tyndskids mark med 10 Mbit

Teleselskaberne har under to år til at bygge et 4G-net, der når de fjerneste egne af landet.

Der bliver travlt i de teleselskaber, der deltager i forårets auktion over 800 Mhz-båndet.

Fra  slutningen af næste år, når frekvenserne er fordelt og tilladelserne givet, har selskaberne mindre end to år til at få et mobilt bredbånd udbygget, så det dækker hele Danmark inklusive udkantsområder med minimum ti Mbit.

Den opgave bliver om ikke umulig, så meget svær at løse, siger TDCs netværks-direktør Jess Ibsen.

Problemet er, at erhvervs og vækstminister Ole Sohn og partierne bag teleforliget vil have mobilt bredbånd til at erstatte traditionelt ADSL-bredbånd i yderområderne, hvor danske husstande i dag ikke kan få en internetforbindelse med tilstrækkelig hastighed.

"Det er nogle meget ambitiøse dækningskrav (i auktions-oplægget, red), fordi man ser LTE som en ertsatning for de øvrige bredbåndsteknologier," siger Jess Ibsen til ComON.

Er det reelt en erstatning for ADSL?

"Well, man kommer da langt med LTE, men det dur ikke som fuld erstatning. Tag for eksempel tv. Hvis nettet skal bruges til tv-billeder som i TDC Home Trio, hvor der også skal være båndbredde til overs til netsurfing, så skal der 15-20 Mbit til. Den slags båndbredde kommer efterhånden, men vi er der ikke endnu," siger Jess Ibsen.

En af udfordringer med LTE er, at brugerne skal deles om den samledes båndbredde - og jo flere, der deles om den samme kage, jo mindre stykke får hver enkelt.
Et andet problem er, at størrelsen på de frekvensblokke, som teleselskaberne kan byde på i auktionen, er relativt små. Jo mindre frekvensblokke, jo lavere båndbredde, siger TDC-direktøren.

Begge begrænsninger kan overkommes ved at sætte flere master op. Men her er det, at teleselskaberne støder mod den tredje udfordring: Sløv og dyr kommunal sagsbehandling.

Branchetalerøret Telekommunikationsindustrien har flere gange tidligere beklaget sig over, at det i mange kommuner er meget langsommeligt og besværligt at få tilladelser til at sætte nye master op - også selvom de manglenede tilladelser går ud over mobildækningen i området.

Den situation bliver næppe bedre med LTE-nettets udrulning under de rammer og dækningskrav, som erhvervsministeren foreløbigt har udstukket.

"Nogle af områderne på dækningskortet har en del fredede områder, især ude ved Vestkysten, og der kan det blive særligt vanskeligt at få tilladelse til at sætte master op," siger Jess Ibsen.

Teleanalytiker John Strand rundsendte i sidste uge en mail, der beskrev teleselskabernes problemer med kommunerne:

"En del af disse master, der skal sættes op, skal stå i naturområder og der vil naturfolk gøre store indsigelser mod mobilmaster, der skæmmer naturen - på den anden side så var det "nemt" at få gjort plads til nogle vindmøller i Thy, så den del går vel lige så let som at få skabt vindmøllecenteret i Thy, når Ole Sohn skal have lavet dækning. Tro mig, de master, der skal bruges til at dække de 205 postnumre, vil få antallet af klagesager på naturområdet til at eksplodere," skrev John Strand.

Det er i alle de områder, der er omfattet af dækningskortet, at teleselskaberne skal kunne tilbyde mobilt bredbånd med mindst ti Mbit, men endnu er 4G-teknologien knapt nok i stand til at levere så meget. Det kommer først efterhånden, påpeger TDCs netdirektør:

"I teorien kan LTE nå op omkring 100 Mbit, men i praksis oplever vi omkring 30 Mbit i dag. Og det når vi med frekvensblokke på 20 Mhz. I auktionsmaterialet for 800 Mhz-båndet er blokkene mindre - ned til fem Mhz bredt. Det gør det svært at nå op mindstekravet på ti Mbit," siger Jes Ibsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere