Artikel top billede

Groupons kursdyk kaster skygge over Facebooks børsnotering

I de kommende måneder får internet-giganter som Facebook og Zynga deres børsdebut. Men der er mørke skyer i horisonten.

I de sidste tre dage er aktiekursen for internet-kometen Groupon styrtdykket - senest med 16 procent onsdag - og firmaets aktier bliver nu handlet til en lavere kurs end den pris på 20 dollar per aktie, der blev sat i forbindelse med børsnoteringen den 4. november. Dét er et problem for Groupon - men det kaster også mørke skyer over andre teknologiselskabers planlagte børsnoteringer.

I de næste måneder ventes både det sociale netværk Facebook og spilfirmaet Zynga at gå på børsen.

"I det nuværende klima forsøger investorer at undgå risiko, og det betyder at mindre veletablerede firmaer kan komme under pres," siger Paul Bard fra Renaissance Capital til New York Times.

Groupons problemer på børsen tolkes som en advarselstegn for andre it-selskaber, der venter på deres børsnotering.

De fleste af de teknologi-selskaber, der er gået på børsen i USA i år, har ellers haft en flot start. LinkedIn fordoblede sin aktiekurs på den første dag. Yandex, en russisk søgemaskine, steg mere end 55 pct. Selv Groupon havde en stigning på 50 procent den første dag.

Men de har haft svært at holde aktiekursen. Internet-radioen Pandora har mistet næsten en tredjedel af sin værdi. Det kinesiske sociale netværk RenRen handles til 74 pct. under emissionskursen. Både Pandora og RenRen faldt igen onsdag - med henholdsvis 11 og 6 pct.

Renaissance Capital har analyseret årets 41 børsnoteringer af teknologi-selskaber, og de klarer sig rigtig godt den første dag - her er stigningen i gennemsnit på 20,3 pct. - men samlet har de 41 selskaber tabt 13,1 pct. af deres værdi fra børsnoteringen til i dag.

Så det ser ud til at investorerne er hurtige til at hoppe ombord - og lige så hurtige til at hoppe af igen.

"De negative afkast skaber et problem for IPO-markedet. For hvad er incitamentet til at gå med i den næste IPO? Bankfolkene er nok ved at granske, hvor mange og hvilke aftaler de har indgået," siger Paul Bard.

Groupon måtte ændre regnskabspraksis

Men det kan også være at Groupons problemer fortæller mere om selskabet end de gør om teknologibranchen eller aktiemarkedet som helhed. Groupon kæmper med problemer på flere niveauer. Selvom antallet af kunder er stigende slås Groupon stadig med et stort underskud.

Samtidig har det amerikanske børstilsyn SEC tvunget Groupon til at ændre sine regnskabsmetoder - og det betyder at selskabets omsætning med ét slag er blevet halveret.

Hos Groupon kan virksomheder tilbyde rabatkuponer, men tilbuddet gælder først, hvis et bestemt antal kunder har sagt ja. Groupon beholder en provision, som typisk er halvdelen af rabatkuponens værdi.

Men indtil nu har Groupon regnet hele rabatkuponens værdi med i sine regnskaber - fremover er det kun den faktiske provision, der må regnes med.

For regnskabsåret 2010 betyder det eksempelvis at omsætningen falder fra 713 til 313 millioner dollar.

SEC har tidligere kritiseret Groupons regnskabspraksis og tvunget selskabet til at lave ændringer.

Desuden er der efterhånden mange konkurrenter til Groupon, og det sætter også selskabet under pres.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere