Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Bliver Android-brugere udspioneret?

Der er stor uenighed om, hvorvidt Carrier IQ er et spion-program eller blot et værktøj til at optimere mobilnettet.

Har Carrier IQ udviklet et malware-lignende spionprogram der er installeret på millioner af Android-telefoner, eller er der blot tale om et simpelt værktøj til at måle netværkskvaliteten? Den 25-årige system-administrator Trevor Eckhardt har sat gang i en lavine med sin blog og video, hvor han påstår at Carrier IQ registrerer alt hvad du indtaster på telefonen. Som ComON kunne fortælle i går, skulle programmet være installeret på mere end 140 millioner telefoner. Eckhardt mener at kunne bevise, at det skjulte program gemmer alle tastetryk - enhver sms, chat-besked, selv indholdet i krypterede formularer.

Carrier IQ har selv udsendt en meddelelse, hvor man afviser dette og lover at programmet kun skal bruges til at forbedre kvaliteten af teleselskabernes ydelser. Firmaet bekræfter at softwaren indsamler informationer på de mobile enheder, men afviser at det indsamler beskeder eller anden personlig kommunikation.

"Vi gemmer ikke det som folk foretager sig, som f.eks. indholdet i sms-beskeder, skærmbilleder, opkald, videoer, billeder af dine børn," siger marketingchef Andrew Coward fra Carrier IQ til CNET.

Han fortæller at programmet reagerer på bestemte tastetryk, der kan få softwaren til at sende diagnostiske informationer til teleselskabet, men afviser at det gemmer eller overfører den tekst, som brugeren indtaster. Programmet kan også tælle antallet af beskeder og reagere på bestemte indkommende beskeder, fortæller Carrier IQ, ligesom det samler informationer om mistede opkald og brugerens lokation for at forbedre servicen.

Desuden understreger Carrier IQ at det er teleselskaberne, der bestemmer hvad de vil gøre med de indsamlede data.

"De har kontrollen over alle data. Vi har ingen rettigheder til dem," siger Coward.

Hvem bruger programmet?

Samtidig er der stor usikkerhed omkring, hvilke mobiltelefon-producenter og teleselskaber, der egentlig bruger Carrier IQ. Det er ikke uden videre muligt at se, om programmet er installeret på telefonen, ligesom man heller ikke kan fjerne det uden at installere ny firmware. Men så ryger garantien typisk. 

Eckhardt har brugt en HTC Evo i sin demonstration og hævder at softwaren også findes på Samsung, Nokia og Blackberry telefoner samt hos teleselskaberne Sprint og Verizon. Men Nokia og Verizon har afvist, at de bruger programmet.

Hos Sprint bekræfter man, at softwaren anvendes til at analysere mobilnettet.

"Vi samler informationer for at forstå vores kunders brug af enheder på vores net og hvordan vi skal håndtere forbindelses-problemer, men vi hverken kan eller vil se på indholdet i beskeder, billeder, videoer eller lignende med dette værktøj," hedder det i en udtalelse fra Sprint.

Der er indtil videre ingen meldinger om, at Carrier IQ bliver brugt af teleselskaber uden for USA.

Google fortæller at man ikke installerer Carrier IQ på sine Nexus-telefoner, og Apple har lovet at fjerne det helt fra sine produkter med en kommende softwareopdatering.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere