Artikel top billede

Er dette årets vigtigste teknologi?

ComON-læserne kårer den mest betydningsfulde teknologi i 2011.

Meget har forandret sig i it-verden i det sidste år. De gamle monopoler bliver brudt - og nye opstår. En stor del af vores software og data flytter ud i skyen. Tavlecomputere og smartphones er overalt. Netbooks forsvinder. De bærbare computere bliver meget tynde og lette - Intel kalder det for en ultrabook. Nu skal vores pc'er og servere også have smartphone-chips. ARM presser Intel og AMD.

Måske er det slut med at udvikle software til forskellige platforme. Nu skal det hele køre som webapplikationer. Flash og Silverlight er ved at forsvinde. Chrome har overhalet Firefox. Google har mindre held med sit sociale netværk Google+ og har lukket mange projekter i år - herunder også det meget omtalte Wave.

Microsoft ser lidt støvet og gammeldags ud, men har dog et trumfkort i ærmet - Kinect. Til næste år kommer Windows 8, og her handler det hele om touch. Vi kan allerede nu begynde at glæde os til et nyt spændende it-år 2012.

Men hvad var den vigtigste teknologi i året der gik? Her kommer ti kandidater, som læsernes bedes stemme på.

Afstemningen løber året ud, så du kan nå at afgive din stemme helt frem til den 31. december.

Til ære for de ComON-læsere, der deltager i afstemningen, udlodder vi en række fede præmier.

Førstepræmien er en Parrot AR Drone - af mange gadget-sites udråbt til årets bedste legetøj for voksne. 

Andenpræmien er en Plextor SSD-disk på 128 GB, tredjepræmien er et sæt hørebøffer fra HIFI-mærket Audio Technica.

ARM

Det kan virke som en umulig opgave at udfordre x86-platformen. Intel og AMD dominerer stort i verdens stationære, bærbare og servere. Men ARM-platformen har gjort store landvindinger i det sidste år. ARM-chips findes allerede i næsten alle smartphones og tavlecomputere, og her er der sket en enorm vækst i de seneste år. Nu gælder det om at erobre pc'er og servere.

Det kommende Windows 8 kører også på ARM, og analytikere regner med at ARM vil få en stor del af pc-markedet i de kommende år. HP har startet et nyt initiativ, hvor man vil sælge ARM-servere. Det lave energiforbrug i ARM-processorer kan blive en afgørende fordel i datacentre, hvor man netop arbejder med at sænke strømforbruget.

ARM blev stiftet i 1990 som et joint-venture mellem Acorn, Apple og VLSI. Selskabet fremstiller ikke selv chips, men udvikler kun designet i et modulært system baseret på en RISC-kerne. De enkelte licenstagere kan så udvikle deres egen System-on-a-Chip (SoC). Nvidia bruger ARM-teknologi i sin Tegra 3-processor, som er den første fire-kerne-chip til smartphones og tavlecomputere.

Chrome

Googles browser er årets absolutte højdespringer. For et par år siden havde Chrome kun en ubetydelig rolle. Browseren var stort set ukendt blandt internet-brugerne. Kun én ud af 20 surfede med Chrome. Nu ser situationen meget anderledes ud. Chrome har for længst overhalet Opera og Safari og i den seneste måned er Chrome også strøget forbi Mozilla Firefox - i hvert fald hvis man skal tro tal fra Net Applications. Nu er det én ud af fire internet-brugere i verden, der surfer med Chrome. Kun Microsofts Internet Explorer er stadig større - og det er måske kun et spørgsmål om tid, før Chrome også kan true IE.

Hvis den nuværende udvikling fortsætter, så er det ikke usandsynligt at Chrome - som indeholder en danskudviklet Javascript-motor - kan overhale IE og dermed blive verdens mest populære browser allerede inden for det næste år. Browser-markedet er meget dynamisk - hvem husker Netscape i dag?

Cloud

Man kan vist roligt sige at 2011 har stået i cloud-teknologiens tegn. Alt skal flyttes ud i skyen. Hvis ikke i går, så helst i morgen. Nu kan man argumentere for, at cloud faktisk kun er gammel vin på nye flasker. Tidligere hed det grid computing, utility computing eller noget helt andet. Men konceptet var det samme. I stedet for at trække på en lokal maskinpark kan man hente de nødvendige computerkræfter over nettet. Her er der adgang til stort set ubegrænset regnekraft og lagerplads - forudsat, at man er parat til at betale for det.

Det nye er, at det ikke kun er vores data og de tunge regneopgaver, der skal flyttes ud i skyen. De almindelige applikationer skal også køre over nettet. Det gælder kontorprogrammer som Google Docs, men også spil - Onlive har demonstreret, at man kan streame selv de mest krævende spil fra en fjern server til små mobile enheder.

Men i 2011 blev der også sat spørgsmålstegn ved sikkerheden i skyen. Der har været flere store, alvorlige nedbrud, hvor kunderne hos de store cloud-udbydere blev efterladt offline. Den amerikanske Patriot Act giver måske de amerikanske myndigheder adgang til cloud-data der ligger i europæiske datacentre. Flere europæiske cloud-udbydere har brugt dette som argument for at kapre kunder fra Microsoft og Google.

HTML5

Byg din applikation én gang i HTML5 - og den vil fungere på alle platforme. Det er løftet, som har fået mange udviklere til at kaste sig over webapplikationer. Der findes et mylder af forskellige platforme og app-stores, og det er et stort arbejde hvis man skal portere sin app til alle de forskellige operativsystemer og holde den opdateret. Hvorfor skulle man bygge til både iOS, Android og Windows Phone, når man kan købes med at lave en web-app der kører på alle tre?

2011 har været et stort år for web-apps - selvom kampen mellem webapplikationer og native programmer stadig kører. Både Adobe og Microsoft har nedprioriteret deres egne multimedie-teknologier - henholdsvis Flash og Silverlight - og tilkendegivet at de vil satse på HTML5. Adobe har ligefrem stoppet udviklingen af sin Flash Player til smartphones og tavlecomputere. Nu vil man i stedet investere i HTML5 til rige multimedie-applikationer.

Kinect

Det er efterhånden længe siden vi har set en banebrydende ny teknologi fra Microsoft. Men i slutningen af 2010 fik vi så Kinect, der blev det helt store hit i det forgangne år. I de første to måneder blev der solgt otte millioner eksemplarer af bevægelsesstyringen til Xbox 360 og den fik en plads i Guiness Rekordbog som det bedst sælgende forbrugerprodukt nogensinde.

Microsoft tog en meget vigtig beslutning - man valgte at åbne teknologien for "hackere". Snart kunne alle slippe fantasien løs og skabe deres egne Kinect-hacks. Det blev brugt til at styre alt fra robotter til støvsugere og lyssværd. Dén slags teknologi til bevægelsesstyring fandtes allerede - men den kostede mindst 10 gange mere. Nu kunne man pludselig få et billigt kamera med teknologi, der omsætter dine bevægelser til styresignaler.

Microsoft udsendte et udviklerværktøj til hobbyudviklere og kommer snart med en kommerciel version, så virksomhederne også kan komme i gang med at udvikle til Kinect. Der kommer også en særlig pc-version af Kinect og der forhandles angiveligt om at indbygge det direkte i fjernsyn.

LTE

2011 blev året, hvor LTE (Long Term Evolution) - også kaldet 4G - fik sit gennembrud i Danmark. Telia fik tændt for sit 4G-net allerede i december sidste år - i starten begrænset til landets største byer - og TDC tilbyder også 4G med en downloadhastighed på op til 80 Mbit i sekundet. I praksis må man nok forvente, at det går noget langsommere, og dækningen er også her begrænset til de store byer.

Telia fortæller dog, at 70 pct. af danskerne i dag er dækket. Telenor og 3 har også licenser til at udbygge 4G, men de forholder sig mere afventende. Hos 3 fokuserer man på at opgradere sit eksisterende 3G-netværk til 32 Mbit/s, og det skal afsluttes i løbet af 2012. Telenor er først klar med 4G til næste år.

Der har været diskussion om, hvorvidt markedet overhovedet er klar til 4G. Der er stadig nogle sorte pletter på landkortet, hvor der ikke er adgang til 3G, og så er det måske lidt tidligt at begynde med den næste generation. Men mobilitet er det centrale mantra i dagens it-verden og vi har brug for de hurtige mobile forbindelser.

Siri

Pludselig var talegenkendelse på alles læber i år. Det er bestemt ikke en ny teknologi - i mange år har det været muligt at snakke til computeren og få den til at forstå kommandoer. Men Apple har en evne til at tage en eksisterende teknologi, give den en ny indpakning og gøre den til noget helt særligt. Det skete med Siri, der blev opkøbt og relanceret som en "ny funktion" i iPhone 4S.

Telefonen blev præsenteret på et afdæmpet pressemøde kun et par dage inden Steve Jobs' død, men den fik alligevel enorm opmærksomhed. En stor del af æren tilskrives den digitale assistent Siri, som reagerer på talte kommandoer og hjælper med at bestille en taxi, booke et hotelværelse eller finde den næste bus. Nu skal vi altså tale til vores telefon i stedet for at trykke rundt med fingrene på skærmen.

Få hele historien om Siri i interviewet med danske Mads Rydahl, der forlod firmaet lige inden det blev købt af Apple.

Touch

Kan man forestille sig en smartphone eller tavlecomputer uden touch-skærm? Det er næppe sandsynligt. En hel generation er efterhånden vokset op med, at man kan sætte sin finger på skærmen og forvente at apparatet reagerer. Det fungerer helt naturligt. Men touch er stadig begrænset til mobile enheder.

Hvis det står til Microsoft, skal touch dog udbredes overalt, som ComON kunne fortælle i oktober. Et af de helt store it-emner i 2011 har været Windows 8 (som faktisk først kommer til næste år) - og det nye operativsystem har en touch-baseret brugerflade, Metro, som man nok enten vil elske eller hade. Microsoft vil gøre touch-grænsefladen til det centrale element i brugerens interaktion med computeren. Det gælder også for vores pc på skrivebordet. Her skal de nuværende skærme altså også erstattes af touch-skærme - selvom vi nok stadig får brug for tastatur og mus.

Drømmen om en touch-baseret fremtid går langt tilbage og Microsoft har slæbt sin Surface-computer rundt på udstillinger og teknologimesser i mange år. Her bevæger man objekter rundt på en horisontal brugerflade med fingrene.

Amazon tror også på touch - her har man udsendt en ny touch-baseret version af sin e-læser Kindle i år.

Ultrabooks

Intel forsøger at revolutionere markedet for bærbare computere med sit ultrabook-koncept. Her er der tale om meget tynde og lette computere. De minder om MacBook Air fra Apple - men prisen skal gerne ned på 3-4.000 kr. Navnet ultrabook er Intels egen opfindelse og skal adskille de nye computere fra almindelige bærbare og langsomme netbooks. De første ultrabooks kom i 2011 og selvom salget indtil videre ikke er noget at råbe hurra for, så er der alligevel meget store forventninger til denne teknologi. Intel tror selv, at ultrabooks vil udgøre halvdelen af alle solgte bærbare i det kommende år.

Foruden det tynde og lette kabinet skal en ultrabook også kunne starte på få sekunder og køre i lang tid uden opladning - den samme oplevelse, som man kender fra en tavlecomputer. Desuden er det selvfølgelig et krav, at computere med ultrabook-betegnelsen skal bruge Intel-chips.

Watson

IBM har mistet lidt af sin glans i det seneste år, men det gamle hæderkronede selskab kan stadig levere store øjeblikke, der sætter milepæle for den teknologiske udvikling. Det skete i februar, hvor IBM's supercomputer Watson stillede op i Jeopardy - og vandt overlegent. Allerede i 1996 tabte skakstormesteren Garry Kasparov en duel med IBM-computeren Deep Blue. Det blev tolket som et symbolsk bevis på, at computeren kan lære at tænke. Men der kom til at gå yderligere 15 år, inden computeren fik held til at slå mennesket i et spil, der kræver paratviden.

ComON fortalte tilbage i 2009 om IBM's planer om at bygge en computer der kan besejre mennesket i Jeopardy. Her er udfordringen langt større end i skak, som i bund og grund blot er et matematisk problem. Den 14. februar optrådte supercomputeren så på amerikansk tv i Jeopardy, hvor den vandt en præmiesum på lidt over fem millioner kr. Watson er i stand til at forstå spørgsmål formuleret i det almindelige menneskelige sprog og levere det korrekte svar. Endnu en milepæl på vejen mod Skynet.

STEM HER




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere