Artikel top billede

Mystisk cybervåben udviklet i Japan

Japanerne har udviklet en computervirus, der kan spore angribere og sætte dem skakmat. Men man tøver med at slippe den løs på nettet.

Det japanske forsvarsministerium arbejder ifølge avisen "Yomiuri Shimbun" på et program, der skulle være i stand til at identificere, forfølge og uskadeliggøre trusler på nettet. Den konservative avis fortæller at udviklingen af programmet startede allerede i 2008 og det er allerede blevet testet.

Softwaren beskrives som en "cybervåben virus". Programmet skulle være i stand til at spore angribere på nettet - også selvom de har brugt flere andre computere som "springbræt".

Det japanske program spreder sig så til alle de computere, der er brugt til angrebet, og deaktiverer hacker-softwaren.

Dermed er der altså tale om form for automatisk antivirus, som selv sørger for at rense alle de malware-inficerede computere som hackeren har brugt til sit angreb. Men programmet optræder dermed også selv som en virus og rensningen sker uden at computerens ejer bliver spurgt om tilladelse.

Ifølge avisen har Fujitsu-koncernen modtaget omkring 10 mio. kr. for at udvikle virussen. Den er allerede testet i forsvarsministeriets lukkede netværk.

Det nye cyber-våben skulle især være effektivt mod DDoS (Distributed Denial of Service) angreb, hvor hackerne sender enorme mængder af datapakker fra malware-inficerede computere. Her bliver denne "modvirus" så spredt til computerne og sørger for at rense dem, så angrebet stopper.

Programmet er også i stand til at lamme angriberens computer og samle data, der senere kan bruges til at identificere gerningsmændene.

Men det er sandsynligvis ulovligt at bruge programmet under den nuværende japanske lovgivning. Landet fik en pacifistisk grundlov efter Anden Verdenskrig og der er stramme bånd på hæren, som kun må handle i selvforsvar. Der mangler helt regler for cybervåben og produktionen af virus er forbudt under straffeloven. 

Nu overvejer landets regering, om man skal ændre lovgivningen for at tillade begrænset brug af cybervåben. En kilde i forsvarsministeriet siger dog til avisen, at man kun vil bruge virus-programmet internt til at finde inficerede terminaler og ikke slippe den løs på nettet. Men samtidig henvises der til, at USA og Kina allerede har udviklet lignende cybervåben.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere