Artikel top billede

Soldrevne mobiltelefoner er en fiasko

Kan solen oplade din mobiltelefon? Nej, viser stor Nokia-undersøgelse.

Alle mobiltelefon-ejere kender situationen hvor batteriet er løbet tør for strøm på det forkerte tidspunkt. En løsning på dette problem kunne være at indbygge solpaneler på telefonens bagside og dermed sørge for, at telefonen kan lade sig selv op. Men en ny Nokia-undersøgelse viser, at der er mange problemer med denne teknologi.

Helt tilbage i 1997 kunne Nokia for første gang indbygge et solpanel i en mobiltelefon. LG og Samsung har også udviklet modeller med solpaneler.

Det har fået Nokia til at starte sit projekt, hvor fem testpersoner skulle gå rundt med en soldrevet mobiltelefon, kaldet Lokki. Formålet var at afdække, om det fungerer i praksis og hvor nemt det er at oplade telefonerne.

To af telefonerne blev testet nord for polarcirklen, en i det sydlige Sverige, en i Kenya og den sidste på en båd i Østersøen.

Projektet blev løbende dokumenteret på bloggen Nokia Solar Charging, hvor man kan følge de forskellige testbrugere og finde en række delresultater.

Nu har Nokia sammenfattet resultaterne fra projektet - og det ser ikke så godt ud. Testen viser at det er muligt at oplade mobilen med et solpanel på bagsiden, men det er også meget svært.

Det største problem er det begrænsede areal på telefonens bagside - der er kun plads til et lille solpanel, og selv hvis man placerer telefonen lige i solen, kan den knap nok generere tilstrækkelig energi til at holde enheden kørende på standby. Taletiden er meget begrænset.

Det fungerede bedst i Kenya, hvor testbrugeren Amos arbejder som sikkerhedsvagt og derfor kunne lade sin telefon ligge i solen lang tid af gangen. I Arktis står solen forholdsvis lavt og det er svært at oplade telefonen.

Det anbefales at lade telefonen hænge om halsen, så den hele tiden får sollys - men det er jo ikke nødvendigvis den mest moderigtige måde at bære rundt på sin telefon.

I lande med ustabil elforsyning kan solpaneler være et praktisk alternativ til at oplade telefonen, konstateres det, men panelerne er stadig for dyre og på vores breddegrader er den praktiske værdi kun meget lille.

Så den eneste fordel ved at eje en soldrevet mobiltelefon skulle være, at man kan signalere at man er med på den grønne bølge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere