En relativt ny dansk virksomhed med otte teleudviklere er klar til en europæisk offensiv med et nyt omstillingssystem til mobiltelefoner.
Deres selskab, Speakanet på Østerbro, opstod, da den udviklingsvirksomhed, de arbejdede for, gik ned.
De var med i Adomo, et projekt som iværksætteren Samir Léhaff satte i søen, efter han i 1999 solgte en anden udviklingsvirksomhed, Touchwave, til Ericsson for 315 millioner kroner. Touchwave udviklede et IP-baseret omstillingsanlæg.
Adomo skulle udvikle et system til at integrere fax, e-mail og telefonsvarer. Udviklingsafdelingen lå fra starten i Danmark, men den gik konkurs.
Derfor besluttede medarbejderne i det danske selskab at udnytte deres kompetencer til at satse rendyrket på mobiltelefoni.
Det er det mest karakteristiske ved Speakanet. Selv om selskabet udvikler avancerede systemer til omstillingsanlæg, så koncentrerer de sig om basal taletelefoni.
- Det er en af de få ting, som mobilselskaberne rent faktisk tjener penge på, konstaterer direktør Olaf Grønvaldt.
På den baggrund er han optimistisk med hensyn til, at det vil lykkes at få de store, europæiske mobilselskaber i tale.
Foreløbig arbejder de otte medarbejdere også som konsulenter for at skaffe penge i kassen. Det var med til at sikre, at Speakanet ikke fik underskud sidste år.
Desuden har tele-udviklerne leveret et mobil-omstillingsanlæg til Orange i Danmark, og senest er Sonofon kommet med på listen over samarbejdsparter.
Sammen med Sonofon sælger Speakanet et system, som gør det muligt for receptionisten at se, om en medarbejder taler i sin mobiltelefon, om telefonen er slukket, eller om den er tilgængelig. Det kan kombineres med det kalender- og omstillingssystem, som virksomheden i forvejen benytter.
Det kræver, at mobilselskabet, i dette tilfælde Sonofon, sender oplysninger om telefonens status til virksomheden. Det kræver i dette tilfælde, at virksomheden tegner et særligt abonnement hos mobilselskabet.
Tilsvarende har Speakanet brug for mobilselskaberne for at sælge sine systemer i udlandet. For at formidle kontakten har selskabet hyret den tidligere direktør for Telia og Ericsson i Danmark, Kaj Juul-Pedersen, som bestyrelsesformand.
Speakanet er ejet af medarbejderne, men Olaf Grønvaldt vil ikke oplyse, hvor mange af de otte der har aktier.