Svar udbedes, Jakob Lyngsø

Han har en helikopter stående i sin baghave og nyder at hjælpe sin kone med at drive gården, når han kommer hjem. Han ser mange muligheder for IT-branchen i Kina og har ingen planer om at skifte job. Mød IT-Brancheforeningens direktør, Jakob Lyngsø, der her svarer på spørgsmål fra Computerworld Onlines rodekasse.

- Hvilken bil kører du i?

- Jeg kører i en lille Mercedes, som jeg har haft i ret kort tid. Jeg har kørt i Mercedes i mange år og har haft tre af slagsen.

- Hvad laver du, når du ikke arbejder?

- Jeg sejler med min kone og mine gode venner. Og så er jeg hjælpe-landmand hjemme ved min kone, hvor vi har køer og dådyr. Jeg synes også, at det er sjovt at køre traktor for at passe jorden.

Vi flyver desuden begge to i helikopter. Vi ejer en helikopter, som står ude i baghaven. Jeg har fløjet fly i mange år, og på et tidspunkt fik jeg en tur i en helikopter. Det var en meget stor oplevelse. I en helikopter kan man lande der, hvor man ønsker, og man kan gå ned og kigge på det, som man har lyst til.

  • Jakob Buus Lyngsø.
  • 56 år.
  • Gift med Karen, der er landmand. Sammen har de Søren på 27 år og Camilla på 25 år.
  • Svagstrømsingeniør Ingeniørskolen i København 1973.
  • Uddannet pilot og helikopterpilot.
  • Pmd fra Harvard University 1980.
  • Salgsdirektør Tiger Data 1973.
  • Administrerende direktør og stifter af Lyngsø Komponent og Automation 1977.
  • Administrerende direktør Søren T. Lyngsø 1979.
  • Administrerende direktør IT-Brancheforeningen 1995.
  • Administrerende direktør Danish Venture Capital Associtation og Mobiltelebranchen.
  • Bestyrelsesmedlem for blandt andet IT Højskolen Vest, Datatilsynet, Uni-C og Teleklagenævnet.
  • Helikopteren er meget fascinerende, fordi udsynet og det, som en helikopter kan, er så teknisk avanceret og så tæt på noget, der er helt unaturligt for mennesket - nemlig at flyve.

    Helikopteren er også eventyrligt praktisk, når man flyver fra sted til sted. Jeg skal jo bare have tilladelse til at lande der, hvor jeg nu skal hen. Jeg bruger mest helikopteren i min fritid, men skal jeg et eller andet, kan jeg godt finde på at flyve - også selv om jeg desværre kun får almindelige kilometerpenge.

    - Hvad har været ugens vigtigste opgave for dig?

    - Der har været flere spændende og vigtige ting. Vi er fra branchens side i gang med at etablere et tæt samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet. Vi havde et stort arrangement på DTU i tirsdags, hvor vi fik en præsentation af, hvad DTU kan inden for vores område, hvor professorer og lektorer præsenterede, hvad de kan gøre for vores erhverv.

    Vi havde desuden nogle medlemsvirksomheder med derude, og jeg håber, at det kan være med til at skabe et forskningsmæssigt samarbejde, som gør, at vores medlemsvirksomheder kan få udviklet nogle bedre produkter.

    En anden vigtig opgave har været vores nyhedsbrev. Vi har fået nogle tal fra Danmarks Statistik og VTU-ministeriet, der viser, at vores erhverv er blevet et ganske betydeligt erhverv, der stort set er ved at have handelsbalance - altså hvor vi sælger ligeså meget ud af landet, som vi importerer. Vi leverer cirka 10 procent af det danske bruttonationalprodukt.

    Tallene dokumenterer, at vi er større end mange andre fag, og at IT-branchen begynder at blive sammenlignelig med det producerende erhverv. Nu kan man virkeligt begynde at se, at IT vil få en afgørende betydning for danskernes levestandard i fremtiden.

    En tredje vigtig opgave drejer sig om EU's sikkerhedsagentur, som vi kæmper for at få til Danmark. Vi har i denne uge fået accept fra en række af de interessegrupper, der skal stå bag det her. Det gør, at vi nu har et enigt Danmark, der vil støtte op. Nu er kunsten så at få ministeren til at hjælpe os.

    Sandsynligheden for at vi får agenturet er nok ret lille, men den skal spilles alligevel, for vi tror, at der er en chance. Det ville være flot for Danmark at få et sikkerhedsagentur inden for vores område. Sikkerhed er et stigende problem for branchen, og derfor ville det være rart at få noget kropsnært på området.

    Fem webadresser fra 'Foretrukne'-listen på Jakob Lyngsøs computer:
  • www.itb.dk
  • www.krak.dk
  • www.vtu.dk
  • www.borsen.dk
  • www.jubii.dk
  • - Hvilken genstand betyder mest for dig?

    - Det, tror jeg, er vores hyggelige stråtækte gård, som vi har haft siden 1979. Det giver en helt ny dimension på livet, når man kigger på køer og dådyr og på, at græs og korn gror. Det er nogle helt andre dimensioner end IT, og det giver nogle dejlige måder at slappe af på, når man måske ser nogle af de rødder, som vi kommer fra.

    Det er dejligt, når slipset og skoene bliver erstattet af støvler og kedeldragt.

    - Hvilken bog ligger på dit natbord?

    - Der ligger to. Den ene hedder 'Vilde svaner'. Det er en beskrivelse af Kinas udvikling gennem tre generationer. Den viser virkelig den udvikling, som Kina har gennemgået. Det er faktisk anden gang, jeg læser den. Denne gang var det for at blive opdateret, for Kina vil for vores branche blive et kolossalt interessant samarbejdsland - både fordi det skal bruge teknologien, men også fordi kineserne kan være med til at skabe teknologi i samarbejde med os.

    Vi kunne godt tænke os at arrangere nogle ture til Kina for vores medlemmer for at kigge på det nye Kina. Det er et kæmpemarked, og vi ville kunne sælge meget til Kina, men vi ville altså også kunne få produceret noget derude, så vi som danske virksomheder kan blive endnu mere konkurrencedygtige.

    Der ligger også en branchebog, som jeg har fået af Per Østergaard Jacobsen, der tidligere har været marketingdirektør i HP. Han har sammen med en anden skrevet en bog om CRM-strategi, som jeg skal have tygget mig igennem.

    - Hvis du skulle lægge dit liv helt om, hvad skulle der så ske?

    - Så tror jeg sådan set, at jeg ville spole det hele om igen. Jeg har haft et kanonskægt liv. Men hvis jeg kunne ændre noget, ville jeg nok have taget helikopter-certifikatet på samme tid, som jeg tog flyver-certifikatet.

    - Hvem er din største helt?

    - Jeg har ikke helte på den måde. Dem, som er helte i min verden, er dem, som man kan stole på, og som er ærlige og troværdige. Og heldigvis er det sådan nogle mennesker, jeg er sammen med på næsten alle de områder, som jeg beskæftiger mig med.

    Jeg har jo kørt gennem det private erhvervsliv næsten hele mit liv og har for ret få år siden opdaget nogle nye helte - nemlig dem, der er ansat i det offentlige i ministerier og styrelser.

    Jeg må sige, at jeg er blevet dybt overrasket over deres begavelse og det arbejde, som de egentlig lægger i tingene. Det var en viden, som jeg slet ikke havde, før jeg kom i gang med det her. Jeg må sige, at jeg næsten aldrig har mødt så dygtige mennesker i min private karriere.

    De er meget veluddannede og meget begavede, og de har en evne til at få flyttet tingene og få dem realiseret på en spændende måde. Jeg ville meget gerne have haft sådan nogle mennesker ansat, dengang jeg selv drev virksomhed.

    - Hvem har du sidst skrevet en mail til?

    - Det har jeg til min vicedirektør Jane Eis Larsen. Vi har lanceret nogle nye arrangementer, som vi kalder 'Business Development', der sigter mod at hjælpe de mindre og mellemstore virksomheder til at blive endnu bedre og måske også til at vokse.

    Det skal ske ved, at man hjælper hinanden. Jeg har skrevet til Jane om det næste arrangement, hvor vi skal diskutere fokusering. Mange i vores branche er jo pressede og tager derfor næsten alle de opgaver, som de kan få fat i. Og det betyder, at de også tager nogle opgaver, som de ikke er særligt gode til. Og det skaber aldrig god økonomi.

    Derfor vil vi nu prøve at finde nogen, der kan hjælpe vores medlemsvirksomheder med at blive fokuserede. Mailen indeholdt navnene på nogle foredragsholdere, som jeg synes, at man skulle ind.

    - Hvilket job har du om 10 år?

    - Der sidder jeg og varetager IT-branchens og venturekapital-branchens interesser i Danmark på samme måde, som jeg gør i dag.

    Jeg har et suverænt spændende job, og jeg føler mig meget privilegeret over, at man har overdraget mig den opgave at varetage et så stort områdes interesser. Det er næsten, så man af og til kan knibe sig selv i armen.

    - På en skala fra 0 til 10 hvor meget ved du så egentlig om IT?

    - Jeg ved på et overordnet plan - altså når det drejer sig om den teknologiske udvikling og lignende - meget om IT, tele og elektronik, og her vil jeg nok give mig selv et sted mellem 9 og 10. Det gælder både den teknologiske udvikling og de samfundsmæssige ændringer, der sker på grund af det her.

    Skal jeg skrue det ned og udføre tingene i det virkelige liv, ville jeg nok ikke få en særlig høj karakter mere, selv om jeg engang har kunnet.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Brother Nordic A/S
    Import og engroshandel med kontormaskiner.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

    Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

    05. maj 2025 | Læs mere


    Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

    Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

    06. maj 2025 | Læs mere


    Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

    Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

    14. maj 2025 | Læs mere