Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Så langt væk er skyen for Danmarks små og mellemstore virksomheder

Cloud-computing er måske alligevel ikke den nærliggende løsning for alle mindre firmaer. Skyen tynges af tvivl om sikkerheden, viser en undersøgelse.

Den store underskov af små og mellemstore virksomheder, som udgør hovedparten af dansk erhvervsliv, har længe været betragtet som den væsentligste kundekreds til cloud-computing.

Nu viser en stor analyse lavet på foranledning af Microsoft, at de små og mellemstore virksomheder (SMB) faktisk er temmelig skeptiske over for den luftige nye it-platform.

Undersøgelsen er blandt andet foretaget hos danske SMB-virksomheder, og den viser, at der er udbredt skepsis over for sikkerheden i cloud-computing.

Over halvdelen af de afspurgte danske firmaer svarer "ja" til, at de ønsker at vide, hvor deres data befinder sig -  et krav, som man i de fleste koncepter for cloud computing ellers burde se bort fra.

Hele 43 procent af de danske SMB-firmaer svarer, at de er bekymrede over, om skyen ikke er for uprøvet og derfor for risikabel, mens 37 procent siger, at data privacy får dem til at betvivle cloud computing. Under en tredjedel af alle svarer, at data i skyen er lige så sikre som på en server, de selv ejer.

God reklame?

Undersøgelsen skulle formentlig virke som god reklame for Microsofts egen cloud-løsning, Office 365. Og direkte adspurgt svarer firmaerne da også, at skyen har gjort det muligt for dem at spare penge (53 procent) og blive mere fleksible (42 procent).

Undersøgelsen er dog mindst lige så interessant på grund af de tal, der er mindre flatterende for skyen.

Afkast på 321 procent

Kun én ud af fem (22 procent) af de danske SMB-firmaer svarer, at brugen af cloud computing har gjort dem mere profitable. Microsoft kan ellers diske op med en fin Forrester-analyse, der viser, at Office 365 giver den mellemstore organisation et afkast på hele 321 procent og kun er to måneder om at tjene udgiften til programmet ind.

Men i Danmarks underskov af mindre erhvervsvirksomheder er man måske ikke helt så kvik til at udnytte Microsofts muligheder. Kun 16 procent af de adspurgte føler sig mere innovative, og kun 13 procent betegner sig selv som mere hurtigt-reagerrende ("responsive"), som følge af brugen af cloud computing.

Skepsis overfor it

Microsoft skriver i en pressemeddelse om undersøgelsen, at den viser, at 59 procent af SMB virksomhederne bruger cloud computing i en eller anden form. Men faktisk dokumenterer undersøgelsen også, at en stor del af virksomhederne stadig er langt væk fra den i nogens øjne noget opreklamerede sky.

Det er nemlig kun 21 procent, der bruger virksomhedsmæssige cloud-computing tjenester på regelmæssigt basis, viser undersøgelsen. De øvrige svarer, at de kun bruger sky-tjenester en gang imellem (13 procent), eller de bruger konsument-tjenester jævnligt (7 procent) eller en gang imellem (7 procent) - eller businenss OG consumer-tjenester jævnligt (6 procent) eller en gang imellem (5 procent).

Halvdelen vælger skyen fra

Og så er der lige de 41 procent, der bare ikke bruger nogen som helst form for cloud computing overhovedet.  

Det er imidlertid ikke kun skyen, der fylder de små og mellemstore firmaer med skepsis og tvivl. 

Også "normal" it fylder dem med forbehold.

Mens 55 procent svarer ja til, at "computer teknologi" er vitalt for deres virksomhed, så svarer 50 procent, at teknologien kan blive en hindring for firmaet ligeså vel som en succes. 31 procent mener tilsyneladende, at virksomheden kunne klare sig helt uden computerteknologi, og lige så mange svarer ja til, at computer-teknologi er "for kompliceret".

Nye medarbejdere

Sælgere fra Microsoft og andre it-firmaer har altså endnu en del arbejde foran sig, når det gælder de mindre spillere i erhvervslivet.

Heldigvis er der ifølge samme undersøgelse gode muligheder for at afsætte nye produkter og ydelser i de kommende år. 18 procent af firmaerne vil investere i ny teknologi og infrastruktur i de næste 12-18 måneder, og hele 29 procent forventer at ansætte nye medarbejdere.

Siden lanceringen i juli sidste år er godt 900 danske virksomheder på Office 365 og over 100.000 brugere er i dag på Office 365 eller BPOS (Business Productivity Online services), fortæller Microsoft.

ComON har spurgt Microsoft Danmark om den senste tids kontroverser omkring firmaets bortcensurering af materilale på cloud-tjenesten Skydrive har påvirket interessen for selskabets øvrige cloud-ydelser. Microsoft har medddelt, at man ikke øsker at kommentere dette spørgsmål.

Undersøgelsen kan downloades her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere