Artikel top billede

Sommerhus-kommune: Tele-auktion er katastrofal for os

Læs hvorfor Erhvervsstyrelsen ikke vil tvinge teleselskaber til at dække sommerhus-områder.

Om kort tid får de danske teleselskaber en kærkommen mulighed for at levere en bedre dækning af mobilt internet i yderområder. Men en manglende formulering i myndighedernes auktionskrav betyder, at udvalgte udkantsområder måske slet ikke kommer til at mærke nogen forbedring.

Auktionen af 800 MHz-frekvensbåndet, som selskaberne kan byde på til maj, indeholder nemlig ingen dækningskrav til sommerhusområder.

"...det er en katastrofal beslutning for de yderkommuner, hvor turisme er et af de væsentligste vækstområder," skriver Iver Enevoldsen og Niels Erik Kjærgaard. Ringkøbing-Skjern Kommunes borgmester og kommunaldirektør i et brev til Erhvervsstyrelsen, den tidligere IT- og Telestyrelse.

Lokalpolitikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune mener, at der skal strenge krav til teleselskaberne for at få den bedste udrulning af mobilt internet, som kan fastholde den lokale befolkning og tiltrække turister.

Det er katastrofalt

Tilbage på vestkysten er man skuffet over, at Erhvervsstyrelsen ikke vil sætte et dækningskrav i de turisttunge områder.

"Mobilt databredbånd er essentielt for udvikling og vækst i Danmarks kommuner. Virksomheder, erhvervsliv, turister og borgere stiller i dag krav om mobilt bredbånd, når de beslutter sig for at føre forretning, holde ferie eller bosætte sig. Som det er i dag, oplever borgere, erhvervsdrivende og turister mobile tjenester når de bevæger sig rundt i kommunen, som i bedste fald ikke er kraftige nok til at bruge selv små internettjenester, og i værste fald smider dem af systemet," skriver borgmester Iver Enevoldsen og kommunaldirektør Niels Erik Kjærgaard i brevet til Erhvervsstyrelsen.

Ifølge Bredbåndskortlægningen fra 2011 er der ingen postnumre i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor dækningsgraden for mobilt internet er over 20 procent.

"Mobilt bredbånd er blevet en essentiel del af Danmarks infrastruktur. Den er blevet for vigtig til at overlade til markedskræfterne uden at stille de nødvendige krav...Hvis dataudbyderne ikke mødes med krav, der som mindstemål, skal sikre en rimelig dækning i hele Danmark, risikerer vi endnu engang at stå med et Danmark, der er delt i to: Et vækstdanmark og yderdanmark. Bemærkning til afskrivningen af sommerhusområder Ringkøbing-Skjern Kommune er stærkt bekymret over den manglende fokus på at sikre en rimelig tele- og dataforbindelse til Danmarks sommerhusområder".

Markedskræfterne vil klare ærterne

Men advarslen fra Vestkysten får ikke den ansvarlige styrelse til at lave om på sine krav til de kommende købere af telefrekvensen.

Markedskræfter vil ultimaltivt bringe mobilt internet ud på alle kanter, mener man.

"Når folk tager iPads med i sommerhus og bruger andre simkorttjenester, så vil teleselskaberne se, at der er et marked. Så kommer dækningen helt af sig selv," siger kontorchef Jakob Juul hos Erhvervsstyrelsen.

"Vi skal lave dækningskrav, der hvor det er nødvendigt. Ikke bare lave dækningskrav for at lave dem. Ud fra et samfundssynspunkt må det optimale være, at markedet dækker, når det er modent".

Men er det ikke naivt at tro, at markedskræfterne vil bringe god dækning til småt befolkede områder?

"Hvis du kigger på de selskaber, som ruller massivt ud med LTE i øjeblikket, så går jeg ud fra, at det er i forventning om, at det marked eksploderer, og der kommer rigtig mange kunder. Vi er også i den situation, at mange forbrugere allerede har en mobil forbindelse derhjemme, og at de forventer at kunne bruge den, når de kommer rundt omkring i landet," siger Jakob Juul.

I takt med at beboere i sommerhusområder opsiger deres fastnettelefoner, vil teleselskaberne heller ikke kunne tillade sig at ignorere mobildækningen i landområderne, mener kontorchefen.

"Vi synes ikke, at det er samfundets opgave at sige, at der skal være dækning i sommerhusområdet ved udgangen af 2014. I min optik er det ikke et spørgsmål om der kommer dækning eller ej, men hvornår der kommer."

Et blik på Mastekortet viser, at vestjyderne har ret i deres bekymring om langsom LTE-udrulning i deres område. Teleselskaberne har koncentreret deres masteopbygning i og omkring byerne Ringskjøbing og Skjern. Den bedste dækning får man i området hos Skyline, der dog bruger FWA/Wimax, der kræver specielle dongles og dermed ikke umiddelbart kan anvendes på almindelige smartphones men primært bærbare computere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere