Artikel top billede

"Smart" NemID-trojaner sniger sig forbi bankundernes antivirus

Ny slags trojaner rettet specifikt mod NemID afsløres ikke af normal pc-sikkerhed, siger CSIS. Alligevel kan du tjekke, om du har trojaneren.

Det var en ny og raffineret trojaner, der 10. februar blev brugt i angrebet mod en række kunder hos Danske Bank, der til sammen fik lænset deres konti for 700.000 kroner.

Trojaneren, som CSIS kalder BankTexeasy, var specifikt skrevet til NemID, og derfor kunne de otte ofre for angrebet ikke beskytte sig med traditionel it-sikkerhed.

Det fastslår Peter Kruse fra CSIS, der stadig arbejder på at lukke de huller i NemID-sikkerheden, som angrebet i forrige uge åbenbarede.

"Trojaneren har fundet adgang til pc'erne ved, at bankkunden har besøgt en legitim hjemmeside, der har været hacket. De almindelige forholdsregler for adfærd på nettet er derfor ikke tilstrækkelige til at undgå denne virus. Pc'erne havde installeret antivirusprogrammer, men ingen af disse opdagede BankTexeasy," skriver Kruse på CSIS-hjemmeside og på sin Facebook-profil.

BankTexeasy kan detekteres med et særligt program, som CSIS efterfølgende har udviklet. Programmet kan hentes her.

Hos Danske Bank afviser it-direktør Peter Schleidt, at der efter specialtrojanerens fremkost nu er et stort og stadigt åbent hul i danskernes netbank-sikkerhed.

"Der er NOGLE antivirusværktøjer, der ikke kunne fange den. Men værktøjerne fungerer jo på den måde, at de bliver opdateret, når der findes nye svagheder. Det er så det nye, at det denne gang er i Danmark, at de kriminelle er på forkant," siger Peter Schleidt.

At man ikke nødvendigvis kan stole på sit antivirusprogram betyder ikke, at systemet er pivåbnet - især ikke, hvis brugerne anvender sund fornuft, mener Danske Banks it-direktør.

Sund fornuft

"Vi rådgiver vores kunder til at tænke sig grundigt om - lige som tilfældet var, da angreb foregik via mails. Dengang advarede vi om, at vi som banker aldrig sender mails ud med links. Det nye her er, at der helt umotiveret dukker et popup-vinde op på skærmen, som beder om ens NemID-konto-oplysninger - uden at man har bedt om det. Man kan synes, at det ikke ligner det rigtige NemID særligt meget, men det var åbenbart nok til, at nogen har troet på det. Så det næste råd er, at hvis der pludseligt  popper et NemID-login op, så lad for guds skyld være med at taste det ind."

Så du mener ikke der i øjeblikket er et stort sikkerhedshul?

"Nej, nej. Det er rigtigt, at man kan få trojaneren, selvom man har antivirus. Det kan kunderne jo ikke gøre for, ingen tvivl om det. Omvendt vil jeg sige, at der er tiltag, vi har gjort, som gør, at lige den her virus ikke er farlig mere. Den kan ikke kalde tilbage til den server, den er beregnet til. Den adresse er spærret, hvilket CSIS har sørget for. Desuden har vi som bank også taget andre skridt for at lukke for det her angreb," siger Peter Schleidt.

Han henviser til, at Danske Bank, straks angrebet blev opdaget, indførte en ny procedure, hvorved transaktioner med lignende mistænkelige overførsler vil udløse en alarm, hvor netbankkunden først telefonisk skal bekræfte, at overførslen er god nok.

"NemID kan vi ikke gøre så meget ved. Men hvis hvis du sammenligner med kreditkort, så ved du, at ens kort kan blive spærret, hvis banken tror, at der er nogen, der har misbrugt det," fortæller han.

Danske Bank ved endnu ikke, hvor stor den del af de stjålne penge fra netbank-kuppet den 10. februar, banken kan regne med at få tilbageført. De pågældende banker, hvortil de stjålne beløb blev overført, er blevet bedt om at spærre de relevante konti, men hvorvidt bagmændene nåede at hæve pengene inden da, vides ikke endnu.

"Historisk har vi cirka fået returneret halvdelen af de penge, der gennem netbankindbrud blevet overført til udlandet," fortæller Peter Schleidt.

Danske Bank ønsker ikke at oplyse hvilke lande, endsige hvilken verdensdel, bankerne anvendt af de aktuelle netbank-røvere hører hjemme i.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.