Artikel top billede

NTT bygger computer-hukommelse med lys

Den nye japanske computerchip gemmer bits med lys.

Forskere hos den japanske telegigant NTT har konstrueret det, der beskrives som en optical random access memory (o-RAM) chip. Det skriver Wired. Den bruger altså lys til at lagre informationer. Den første 4-bit prototype kører med en hastighed på 40 gigabit i sekundet.

Hvis teknologien kan skaleres til større enheder, burde det være muligt at konstruere en 1 megabit-chip som bruger mindre end 100 milliwatt.

Disse lynhurtige computerchips skal dog ikke bruges i almindelige computere - i hvert fald ikke lige med det samme. De er beregnet til optiske routere og switches, der forbinder servere i datacentre og de hurtige lysleder-forbindelser, som strækker sig kloden rundt.

En stor del af nettets infrastruktur kører på optisk fiber, men signalerne skal konverteres fra optiske til elektroniske signaler, når de når frem til routeren. Derfor er udfordringen nu at udvikle billige og kompakte optiske routere.

Det kan tage noget tid. NTT-forskerne regner først med at have en 1 megabit-chip klar omkring 2025.

Faktisk behøver den optiske hukommelses-buffer i en router ikke være særlig stor - det vigtige er, at man kan flytte data ind og ud meget hurtigt.

Hver celle i den nye o-RAM er en fotonisk krystal i nanostørrelse - ved at ændre lysintensiteten kan man ændre materialets egenskaber og dermed gemme et 0 eller 1.

NTT fortæller, at optisk hukommelse også kan integreres direkte i fremtidens mange-kerne-processorer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere