Artikel top billede

Suk - derfor er der stadigvæk gadget-forbud på flyet

De amerikanske myndigheder overvejer at løsne op for de stramme restriktioner på brug af gadgets, når du flyver. Læs her, hvorfor det samme næppe kommer til at ske i Danmark.

I dag er der strenge restriktioner på brug af elektronik og gadgets, når du flyver.

Men noget tyder på, at de snærende bånd kan være på vej til at blive løsnet en smule.

For ifølge avisen New York Times vil de amerikanske luftfartsmyndigheder, F.A.A., nu genoverveje flere af de skrappe forbud, der er forbundet med brug af elektronik om bord på fly.

I dag skal al elektronik være slukket under start og landing, mens brug af mobiltelefoner og andre enheder med et aktivt mobilsignal er forbudt under hele flytuveren.

Men de regler er kommet under et stigende pres, i takt med at flere og flere flypassagerer har deres rejse-læsestof liggende på ebogslæsere, tablets og smartphones.

Ingen danske lempelser

Men vi skal dog ikke forvente lignende initiativer fra de danske luftfartsmyndigheder.

Det er der to grunde til, forklarer Thorbjørn Ancker, som er kommunikationschef i Trafikstyrelsen, der regulerer den civile danske luftfart.

"For det første er det noget, der skal vedtages internationalt. Det giver ingen mening, hvis vi alene beslutter det her i Danmark. For det andet er det dybest set flyproducenterne, som skal sige god for, at man kan ophæve en del af forbuddet. Det er jo dem, der sidder inde med nøgleviden om, hvordan de enkelte fly er produceret, og hvad de kan tåle," siger han

Thorbjørn Ancker gør også opmærksom på, at en eventuel lempelse sandsynligvis kun vil gælde for udvalgte flytyper, fordi der er store forskelle på de fly, der i øjeblikket bliver brugt af flyselskaberne.

Eksempelvis er der stadigvæk fly i drift, der er op til 30 år gamle.

Derfor kan der være en enorm forskel på den elektronik, der bliver brugt i de enkelte fly. Men der kan også være forskelle på, hvordan ledningsnettet, der er et af de områder, som kan være sårbare over for elektriske forstyrrelser, er trukket på de forskellige flytyper. 

Kræver intiativ fra EU

Thorbjørn Ancker forklarer desuden, at det er myndighederne i det land, hvor flyet er fremstillet, der udsteder de nødvendige godkendelser og certifikater til flyet.

Derfor vil det som regel også kræve, at de er med til at tage beslutningerne.

Derfor er der gadget-forbud

Når de amerikanske luftfartsmyndigheder, F.A.A, nu kan tage elektronikforbuddet op til genovervejelse, skyldes det ifølge Thorbjørn Ancker netop, at de selv har været med til at certificere passagerflyene fra Boeing. 

Vil man ændre på reglerne i EU, vil det derfor kræve, at der bliver taget initiativ til det hos EU's agentur for sikker civil luftfart, European Aviation Safety Agency, der type-certificerer de fransk-producerede Airbus-fly.

Derfor er det forbudt

Ifølge avisen New York Times er der ikke nogen undersøgelser, der kan påvise, at det udgør nogen sikkerhedsrisiko, hvis du eksempelvis har en ebogslæser eller en computer uden mobilforbindelse tændt under start og landing. 

Og flere flyselskaber - med American Airlines som frontløber - er da også selv begyndt at udstyre deres piloter med iPads.

De bliver brugt til at opbevare flyveplaner og andre dokumenter, som piloterne tidligere bar rundt på i store ringbind og tasker. 

Men ifølge Thorbjørn Ancker fra Trafikstyrelsen er der endnu ikke tilstrækkelig stor viden om, hvad der sker, hvis et stort antal personer samtidig har elektronisk udstyr tændt. 

"Flyet styrter jo næppe brændende ned fra himlen, fordi en enkelt passager har glemt at slukke sin mobiltelefon. Men tændte mobiltelefoner kan blandt andet have en indvirkning på instrumenteringen i cockpittet, og man har endnu ikke et helt klart billede af, hvad der sker, hvis på et fly sidder 300 passagerer, der har hvert deres stykke elektronik tændt," siger han.

Thorbjørn Ancker forklarer desuden, at der er flere undersøgelser, der påviser, at det kan virke forstyrrende på flyets elektronik, hvis der bliver talt i mobiltelefon på et fly. 

Eksempelvis forsøgte SAS tilbage ved årtusindeskiftet at lade piloter kommunikere med lufthavnspersonalet på mobiltelefoner, mens flyet var parkeret.

Men ifølge Thorbjørn Ancker viste forsøget, at forstyrrelser fra mobiltelefonerne i nogle tilfælde fik den computer, der styrer flyets højderor, til at genstarte.

Læs også:

Sådan får du de bedste pladser på flyrejsen 

Her er de mega-fede fly, som du bare skal flyve med

Her er de fede gadgets til din forretningsrejse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Helt nye spilleregler: Sådan får du succes på cloudrejsen
Skiftet til cloud udfordrer din forretning og stiller helt nye krav til, hvordan du håndterer projektet – teknisk og strategisk. Få overblik, råd og konkret viden her.