Google gør nye danske luftfotos grynede og dunkle

Nye billeder i Google Maps er mange steder dårligere end de tidligere - der er seks år gamle.

Ivrige danske brugere af Googles korttjenester, Maps og Earth, har glædet sig til opdateringer af Googles billedmateriale. Men de er blevet slemt skuffede.

De nye luftfotos, der er lagt ind i Google Maps i denne måned, er mange steder markant ringere end forgængerne.

Det er blandt andet tydeligt at se på billederne her på siden fra Sjælland. Det er let at spotte forskel på kvaliteten, skarpheden og detaljerigdommen.

Ifølge en ComON-læser er de uskarpe billeder af hans hjemegn omkring Roskilde dukket op på Googles seneste opdatering. Google kan ikke i dag bekræfte datoen for specifikke billeder.

Men kvalitetstabet er også bemærket af andre. Peter Brodersen fra Findvej.dk kan pege på byfoto af Fredericia, Esbjerg og Vejle, hvor gamle billeder af byerne er meget tydeligere end de nye billeder, der i april er lagt på af byernes opland.

Ligeledes er det synligt, at kvarterer i Sønderborg er meget tydeligere affotograferet på gamle billeder - end de nye.

Vi opdaterer løbende

Peter Brodersen fra Findvej.dk mener, at det er meget sigende, at Google har opdateret store dele af sine kort helt frem til bygrænser, men beholdt de bedre - men ældre - billeder inden for bygrænsen.

"Mit allerbedste bud må være, at det er forholdet mellem at have et opdateret kort og så et detaljeret kort. Materialet fra den nye leverandør er sikkert nyere, men ikke pænere eller mere detaljeret, så i byerne, hvor der er behov for detaljer i modsætning til landdistrikter har man så valgt, at det nye fotomateriale ikke er godt nok her," gætter Peter Brodersen.

Googles danske talskvinde Christine Sørensen forklarer, at Google benytter sig af billeder af forskellige leverandører, og det er årsagen til at samtlige luftbilleder, der enten stammer fra fly eller satelliter, ikke bliver udskiftet og opgraderet på én gang.

"Der lægges opdaterede billieder ind, så snart vi har dem. Der er ikke nogen særlig strategi, i forhold til hvordan vi dækker Danmark. Så snart vi har billederne, lægger vi dem ud," siger Christine Sørensen.

Hun mener ikke selv, at der er nogen markant kvalitetsforskel på nye og gamle billeder - men vil lade det være op til brugerne.

Cowi: Det er ikke vores
Google har i mange år benyttet sig af luftbilleder fra firmaet Cowi. Det er også Cowi, der leverer fotomateriale til Krak/Eniro.

Men de nye grumsede billeder på Google Maps vil Cowi ikke stå på mål for.

"Vi leverede i 2006 luftbilleder til Google, og vi har også et foto-sæt fra 2010, men det har de fravalgt at bruge og har brugt et andet fra 2011 fra en anden leverandør," siger Lars Flemming, markedsansvarlig for Cowis afdeling for kortlægning og dataindsamling til ComON.

Han beskriver de nye billeder som "væsenlig ringere" end firmaets egne billeder fra 2006.

Hvad det kan skyldes, er han ikke sikker på. Men noget kunne tyde på, at der er brugt et andet kamerasystem, og at billederne er taget over en lang periode, hvor vejret har skiftet.

Cowi sender typisk fire fly i luften for at få fotograferingen overstået hurtigt i sommermånederne. Typisk i løbet af maksimalt to måneder.

Ifølge Googles danske talskvinde er det tilfældigheder, at Cowis billeder er fravalgt i denne omgang, da Google ifølge hende gerne bruge data fra forskellige kilder.

I Trørød i Nordsjælland er det tydeligt, at der er forskel på nye og gamle billeder - og de gamle er pænest:

Et eksempel på, at Google ikke opdaterer sine billeder hver anden dag er Sluseholmen i København, - en komplet bydel, der har stået færdigbygget i de sidste seks år. På Google er det eneste, man ser, en byggeplads uden et eneste hus.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere